Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (IV.11.) önkormányzati rendelete

a Földvár-kártya szabályozásáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017. (IV.11.) önkormányzati rendelete

a Földvár-kártya szabályozásáról

2023.01.01.

Balatonföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya kiterjed

a) Balatonföldváron lakóhellyel rendelkező személyekre,

b) Balatonföldváron lakóhellyel rendelkező személyek PTK szerinti hozzátartozójára, és a Balatonföldváron lakóhellyel rendelkező személyek egyenes ági rokonainak élettársára,

c) Balatonföldváron üdülőingatlannal rendelkező személyekre és azok PTK szerinti hozzátartozójára, valamint a Balatonföldváron üdülőingatlannal rendelkező személyek egyenes ági rokonainak élettársára,

d) Balatonföldváron tartózkodási hellyel rendelkező személyekre,

e) Balatonföldvár Város Önkormányzata és a fenntartásában lévő intézmény dolgozóira,

f) Balatonföldvár Város Önkormányzata többségi tulajdonában lévő gazdasági társaság dolgozóira,

g) a Balatonföldvári Többcélú Kistérségi Társulás és intézményei dolgozójára,

h) Balatonföldvár és környéke településein lakóhellyel vagy üdülőingatlannal rendelkező személyekre és azok PTK szerinti hozzátartozójára, a Balatonföldvár és környéke településein lakóhellyel vagy üdülőingatlannal rendelkező személyek egyenes ági rokonainak élettársára,

i) Balatonföldváron székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozások tulajdonosaira, dolgozóira,

j) a Balatonföldvári kikötőben vitorláskikötői hellyel rendelkező személyekre, és azok PTK szerinti hozzátartozójára, valamint a balatonföldvári kikötőben vitorláskikötői hellyel rendelkező személyek egyenes ági rokonainak élettársára,

k) Balatonföldváron regisztrált vendégéjszakát eltöltő személyekre,

l) a kedvezmények nyújtására szerződést kötő kereskedelmi vagy szolgáltató vállalkozásokra.

2. § E rendelet alkalmazásában

1. Földvár-kártya birtokos: az 1. § a)-j) pontjában meghatározott személy, aki egyedi azonosítóval ellátott Földvár-kártyával rendelkezik,

2. Elfogadóhely: az a kereskedelmi vagy szolgáltató tevékenységet végző vállalkozás, amely a kártyarendszer üzemeltetőjével kedvezmények nyújtására szerződést kötött, ezáltal a Földvár-kártyát elfogadni jogosult és köteles,

3. Kártyarendszer üzemeltetője, kártya kibocsátója: Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület 8623 Balatonföldvár, Petőfi u. 1. (a továbbiakban: Egyesület),

4. Balatonföldvár és környéke települései: Bálványos, Kereki, Pusztaszemes, Szántód, Szólád, Teleki, Kőröshegy, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonőszöd, Kötcse, Nagycsepely,

5. Regisztrált kedvezmény: az a vállalt kedvezmény, amit az elfogadóhely e rendelet és a kártya kibocsátójával kötött megállapodás alapján, az érvényes Földvár-kártyával rendelkező kártyabirtokosok részére az áru vásárlása vagy a szolgáltatás igénybevétele alkalmával a termék vagy szolgáltatás árából biztosít,

6. Balatonföldváron lakóhellyel rendelkező személy: az a személy, aki balatonföldvári állandó bejegyzett lakóhellyel rendelkezik,

7. Balatonföldváron üdülőingatlannal rendelkező személy: balatonföldvári üdülőingatlan tulajdonosa és haszonélvezője,

8. PTK szerinti hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyv értelmező rendelkezései alapján a) közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, b) hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa,

9. Élettárs: nyilvántartott és nem nyilvántartott élettársak, valamint bejegyzett élettársak.

10.1 Balatonföldvári kikötőben vitorláskikötői hellyel rendelkező személy: az a személy, aki a kikötőt üzemeltető gazdasági szervezet nyilvántartása szerint a balatonföldvári kikötőben vitorláskikötői helyet bérel.

2. A Földvár-kártya

3. § (1) A Földvár-kártya egy kedvezményeket kínáló komplex szolgáltatáscsomag, mely egyedi azonosító számmal, kiegészítő biztonsági elemmel és QR kóddal rendelkezik.

(2) A Földvár-kártya különböző megjelenési formájú és érvényességi idejű lehet, Turisztikai kártya és Városkártya formájában.

(3) A Városkártya megjelenési formája: plasztik, papír alapú nyomtatott kártya vagy okos eszközön tárolt virtuális kártya. Érvényességi ideje: a kiváltástól számított 365 nap.

(4) A Turisztikai kártya megjelenési formája: plasztik, papír alapú nyomtatott kártya vagy okos eszközön tárolt virtuális kártya. Érvényességi ideje: a Balatonföldváron regisztrált vendégéjszakát eltöltő vendégek tartózkodási ideje alatt érvényes az érkezés napjától a távozás napjának 24:00 órájáig.

(5) A Földvár-kártya kizárólag a kártyabirtokos részére biztosítja regisztrált kedvezmények igénybevételét, át nem ruházható.

(6) A kártyabirtokos a regisztrált kedvezmény igénybevétele érdekében köteles a Földvár-kártyát az elfogadóhelyen bemutatni, amit az elfogadóhely leolvasást követően, érvényesség esetén tud elfogadni.

3. A Földvár-kártya igénylése

4. § (1) Földvár-kártya igénylésére jogosultak az 1. § a)-k) pontjában meghatározott személyek a (2)-(3) bekezdésben foglaltak szerint.

(2) Városkártya igénylésére jogosultak az 1. § a)-j) pontjában meghatározott személyek.

(3) Turisztikai kártya igénylésére jogosultak az 1. § k) pontjában meghatározott személyek.

(4) A Városkártyát személyesen a Tourinform Irodában (8623 Balatonföldvár, Petőfi u. 1.) lehet igényelni, a jogosultságot, hitelt érdemlő módon igazoló dokumentumok bemutatása mellett.

(5)2 A Turisztikai kártya igénylésének és használatának feltétele a Balatonföldváron regisztrált vendégéjszaka (6) vagy (7) bekezdésben foglaltak szerinti igazolása.

(6)3 A Turisztikai kártya online igénylésére abban az esetben van lehetőség, ha a szállásadó rögzíti a vendéget az online elektronikus Földvár-kártya nyilvántartási rendszerbe. Ebben az esetben a vendég e-mail címének megadásával automatikusan megkapja virtuális Turisztikai kártyáját, melyet fizikai felhasználás igénye esetén ki tud nyomtatni.

(7)4 A Turisztikai kártya, a (6) bekezdésben foglaltaktól eltérően, az erre a célra az önkormányzat által rendszeresített, szállásadó által kitöltött és aláírt, papír alapú igazolás alapján, személyesen is igényelhető a Tourinform Irodában.

(8) A szállásadó a szálláshely bejáratánál vagy recepciójánál, jól látható módon, köteles a Turisztikai kártya igénybevételének lehetőségéről, a (9) bekezdésben meghatározott, magyar és angol nyelvű tájékoztató feliratot közzétenni.

(9) A tájékoztató feliratot A/4 méretben, keretezett formátumban kell megjeleníteni. A keretezett tájékoztató feliratot a Tourinform Iroda térítésmentesen biztosítja a szállásadó részére.

5. § (1) A Földvár-kártya igénylés személyes vagy elektronikus úton történő kezdeményezésével igénylő elismeri, hogy az Általános Szerződési Feltételeket áttanulmányozta, és azok tartalmát kötelezően elfogadja.

(2) A Földvár-kártya igénylésével a kártyabirtokos hozzájárul ahhoz, hogy

a)5 az igénylés során megadott személyes adatairól az Egyesület nyilvántartást vezessen és

b) a Földvár-kártya felhasználását érintő változásokról, valamint a Földvár-kártyával igénybe vehető kedvezményekről elektronikus úton tájékoztatást kapjon.

(3) A Földvár-kártya igénylése során, valamint annak kiállítását követően az Önkormányzat jogosult ellenőrizni a kártyabirtokos jogosultságát. Az ellenőrzést az Önkormányzat eseti jelleggel végzi el.

(4) Amennyiben az Önkormányzat vagy az Egyesület a jogosultság megszűnését a (3) bekezdésben foglalt eljárás során, vagy egyéb ok alapján megállapítja, az Egyesület a Földvár-kártyát érvényteleníti.

6. § (1) A Városkártya birtokosnak a fizikai kártya elvesztését, megsemmisülését írásban vagy személyesen be kell jelentenie az Egyesületnél.

(2) Amennyiben a Városkártya birtokos új kártyát igényel, az igénylésre az 5. §-ban foglaltak az irányadók.

(3) A Városkártya birtokos köteles a kártya kiállításának alapjául szolgáló jogosultság megszűnését 8 napon belül az Egyesületnek bejelenteni.

4. A Földvár-kártya díja

7. § (1) A Földvár-kártya díja a Városkártya és a Turisztikai kártya tekintetében eltérő.

(2)6 A Városkártya díja:

a) az 1. § a)-b) pontjában foglalt személyek esetén:

aa) 14. életév felett:15 000 Ft/év

ab) 14. életév alatt: 10.000 Ft/év,

b) az 1. § c)-j) pontjában foglalt személyek esetén:

ba) 14. életév felett: 20 000 Ft/év.

bb) 14. életév alatt: 15.000 Ft/év.

(3) A Turisztikai kártya ingyenes.

5. Az elfogadóhely

8. § (1) A Földvár-kártyával igénybe vehető regisztrált kedvezmény biztosítására az Egyesület köt szerződést az elfogadóhellyel.

(2) A megállapodás tartalmazza:

a) a szerződő felek megnevezését és címét,

b) a szolgáltató azon székhelyének, telephelyének vagy szolgáltatás nyújtási helyének címét, ahol a Földvár-kártyával kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatást nyújtja,

c) a Földvár-kártyával kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatások körét,

d) a szolgáltatások igénybevétele során érvényesíthető kedvezmény mértékét,

e) a felek kötelezettségeit,

f) az együttműködés, titoktartás, elszámolás szabályait,

g) a megállapodás hatályát és

h) a megállapodás megszűnésének szabályait.

(3) A szolgáltató a (2) bekezdés b) pontjában megjelölt helyen köteles jól látható helyen elhelyezni a Földvár-kártya matricáját és kártyaismertető prospektust a megállapodásban meghatározott követelményeknek megfelelően.

6. A Földvár-kártya honlapja

9. § (1) Az Egyesület az elfogadóhelyek listáját és a Földvár-kártyával kapcsolatos információkat a www.foldvarkartya.hu, és www.foldvarcard.hu honlapokon közzéteszi.

(2) Az Egyesület az (1) bekezdésben meghatározott honlapokon, valamint a kártyabirtokos személyes kártyaportálján tájékoztatja a kártyabirtokosokat a Földvár-kártyával kedvezményesen igénybe vehető szolgáltatások köréről és a szolgáltatások igénybevétele során érvényesíthető regisztrált kedvezmény mértékéről.

(3) Az Egyesület a Földvár-kártya használatával járó Általános Szerződési Feltételeket az (1) bekezdésben meghatározott honlapokon közzéteszi.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott honlapokat az Egyesület kezeli.

(5) Az Egyesület fenntartja a jogot a kártyarendszer e rendeletben nem szabályozott elemeinek és szerződési feltételeinek megváltoztatására.

7. Záró rendelkezések

10. § E rendelet 2017. május 1. napján lép hatályba.

1

A 2. § 10. pontja a Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (5) bekezdése a Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (6) bekezdése a Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (7) bekezdése a Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (2) bekezdés a) pontja a Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 7. § (2) bekezdése a Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.