Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017. (III.22.) önkormányzati rendelete

a díjköteles parkolás szabályozásáról

Hatályos: 2020. 05. 01- 2022. 06. 30

Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017. (III.22.) önkormányzati rendelete

a díjköteles parkolás szabályozásáról

2020.05.01.

Balatonföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Bevezető rendelkezések

1. § A rendelet területi hatálya Balatonföldvár város közigazgatási területén, a helyi közutakon, az önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutakon, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületeken fizető parkolóként kijelölt várakozóhelyekre terjed ki.

2. § A rendelet tárgyi hatálya kiterjed valamennyi fizető parkolót igénybe vevő hatósági rendszámmal ellátott közúti gépjárműre, kivéve:

a) a rögzített üzemmódú megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt rendészeti és mentő járművet,

b) a kétkerekű és a segédmotor-kerékpárokat,

c) diplomáciai mentességet élvező személyek ilyen hatósági jelzéssel ellátott gépjárművét.

d) a 3.5 t. tömeg feletti járművek, amelyek számára tilos a parkolás a fizető övezetben.

3. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed valamennyi fizető parkolót igénybe vevő gépjármű üzembentartójára.

(2) Üzembentartó a gépjármű tulajdonosa, illetve akit a jármű jogszerű üzemeltetésére szerződés vagy más hitelt érdemlően igazolt jogcím alapján a gépjármű-nyilvántartásba bejegyeztek.

2. A fizető parkolók kijelölése és üzemeltetése

4. § (1) Fizető parkolók azok, amelyeket a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 17. § (1) bekezdés e) pontjában megjelölt jelzőtáblával és az alatta elhelyezett, díjfizetési kötelezettségre utaló kiegészítő táblával jelöltek meg.

(2) Fizető parkoló csak szilárd burkolatú, vagy mechanikailag stabilizált területen jelölhető ki.

(3) A fizető parkolók jegyzékét az 1. melléklet tartalmazza.

5. § (1) A fizető parkolóhelyeken várakozni az üzemeltetési idő alatt csak díjfizetés ellenében, a KRESZ és e rendelet szabályai szerint lehet.

(2) A fizető parkolókat jelölő kiegészítő táblán az alábbi információkat kell közölni:

a) a fizető parkoló üzemeltetési ideje,

b) az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettsége,

c) a várakozási díj összege jármű fajtánként,

d) az üzemeltető neve és az ügyfélszolgálat címe, telefonszáma,

e) a nem őrzött parkolóra való utalás,

f) Hk.

(3) A parkolási díj fizetésének módjára való utalást fel kell tüntetni.

(4) A szolgáltatás a várakozó gépjárművek őrzésére nem terjed ki.

(5) Üzemeltetési időn kívül a fizető parkolókban nem kell várakozási díjat fizetni.

6. § (1) A fizető parkolókat a képviselő-testület jelöli ki.

(2) Az 1. mellékletben meghatározott fizető parkolókat közszolgáltatási szerződés alapján a Balatonföldvári Nonprofit Kft. 8623 Balatonföldvár, Petőfi Sándor utca 1. tartja fenn, és üzemelteti. Ügyfélszolgálata: 8623 Balatonföldvár, Erzsébet utca 50. (Kilátó épületében).

(3) A fizető parkolók üzemeltetési idejét a 2. melléklet tartalmazza.

(4) A fizető parkolókban a legrövidebb várakozási idő mobilfizetés esetén 15 perc.

3. A fizető parkolók igénybevételére és a várakozási díjra vonatkozó szabályok

7. § (1) A parkolásért fizetendő várakozási díjat a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kt.) 15/A. § (5)-(6) bekezdésében meghatározott mértéket meg nem haladva, a képviselő-testület állapítja meg, a jogosulatlan használatért fizetendő pótdíjak mértékét a Kt. 15/C. (1)-(2) bekezdésében meghatározottak szerint kell alkalmazni.

(2) A parkolási díjak mértékét a 2. melléklet tartalmazza.

8. § (1) A várakozási díjat

a) a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. Egységes Mobilfizetési rendszerén keresztül biztosított szolgáltatások igénybevételével,

b) Hk.

c) parkolójegy automata igénybevételével parkolójegy megvásárlásával

lehet megfizetni.

(2) A parkolás megkezdésekor a virtuális parkolójegyet haladéktalanul meg kell váltani. A parkolójegynek a parkolójegy automatából történő beszerzésére a megállástól számított legfeljebb 5 perc áll rendelkezésre.

(3) Hk.

9. § (1) A várakozási díj megfizetését érvényes parkolójeggyel vagy virtuális parkolójeggyel kell igazolni.

(2) Az érvényes parkolójegyet vagy a díjmentességet igazoló engedélyt a gépjárműben az első szélvédő belső oldalán, kívülről jól látható módon úgy kell elhelyezni, hogy az érvényességéről az ellenőr meg tudjon győződni. Motorkerékpár esetében a jól láthatóság műszaki megoldása az üzembentartó kötelezettsége.

10. § (1) A fizető parkolóban díjmentesen várakozhat:

a) korlátlan ideig a rendvédelmi és az OMSZ fixen szerelt megkülönböztető jelzéssel rendelkező hivatali gépjárműve,

b) szolgálatának ellátása idejére a Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal szolgálati gépjárműve,

c) a mozgáskorlátozott személyt ténylegesen szállító gépjármű, amennyiben a gépjárműben az érvényes mozgáskorlátozott igazolvány eredeti példánya az első szélvédő belső oldalán, kívülről jól látható módon van elhelyezve.

(2) Amennyiben a gépjárművön engedélyre utaló jelzés van és az eredeti, hologram-csíkkal ellátott mozgáskorlátozott igazolványt a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító gépjármű vezetője a fizetési felszólítást követő 24 órán belül bemutatja, a fizetési felszólítást az üzemeltető visszavonja.

11. § A Földvár-kártya szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet szerinti Városkártya birtokosa az 1. melléklet b)-c) pontja szerinti II-III. sz. parkolási zóna tekintetében mentesül a 2. melléklet b)-c) pontjában meghatározott várakozási díj megfizetése alól a tulajdonában lévő egy díjköteles gépjármű vonatkozásában. A kedvezmény a Városkártya birtokos gazdasági társaságának tulajdonában lévő gépjárműre is érvényesíthető. A gépjármű rendszáma a Városkártyán megjelölésre kerül.

12. § (1) A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a várakozási díj megfizetését az üzemeltetőn kívül a Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal bármikor jogosult ellenőrizni.

(2) A fizető parkolók jogosulatlan használatért a Kt-ben meghatározott pótdíjat kell fizetni.

(3) Jogosulatlan használatnak minősül a parkolóhely igénybevétele, ha a gépjármű a díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen:

a) a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén legalább 5 perccel túllépi,

b) a kifizetett várakozási időt egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi,

c) ha az adott gépjárműre érvényes parkolójegy, vagy a díjmentességet igazoló engedély nem volt látható és ellenőrizhető helyen elhelyezve a gépjárműben,

d) a gépjármű nem az útburkolati jellel kijelölt helyen várakozik.

13. § (1) Jogosulatlan használat esetén a pótdíjfizetési felszólítást vízhatlan csomagolásban a gépjármű szélvédőjére kell helyezni. Motorkerékpár esetén a kormányhoz gumiszalaggal kell rögzíteni.

(2) A fizetési felszólításon a jogosulatlan használat tényét, helyét, az ellenőrzés időpontját, a gépjármű rendszámát, valamint a pótdíj megfizetésére vonatkozó valamennyi tudnivalót fel kell tüntetni.

(3) A jogosulatlan használatért kiszabott pótdíjat banki átutalással, vagy postai befizetéssel lehet befizetni.

(4) Amennyiben a jogosulatlan igénybevevő a kiszabott pótdíjfizetési kötelezettségét a Kt-ben meghatározott határidőn belül nem teljesíti, az önkormányzat a követelését bírósági úton érvényesíti.

14. § (1) A parkolási rendszerrel, szolgáltatással kapcsolatos észrevételek, panaszok írásban, postai úton vagy személyesen nyújthatók be az üzemeltető ügyfélszolgálatához.

(2) A pótdíjjal kapcsolatos panaszt, a fizetési felszólításnak a gépjármű szélvédőjén (kormányon) történt elhelyezését követő 8 napon belül lehet benyújtani, melyet 8 napon belül bírálnak el, és az ügyfelet írásban értesítik.

(3) A pótdíjat a panasz elutasításáról szóló értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül be kell fizetni.

(4) A pótdíj kivetését eredményező mulasztást az üzemeltető képfelvétellel bizonyítja. A képfelvételt a panasz elbírálásáig vagy a pótdíj befizetéséig meg kell őrizni.

(5) Az üzembentartó személyesen vagy meghatalmazottja útján – írásbeli kérelem alapján – a pótdíj kiszabását eredményező szabálytalanságról készült képfelvételt, a fizetési felszólítás kézhezvételét követő 30 napon belül, az üzemeltetőnél egyeztetett időpontban díjmentesen megtekintheti.

4. Záró rendelkezések

15. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

16. § E rendelet 2017. május 1. napján lép hatályba.