Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

Balatonföldvár Város Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 25- 2023. 06. 23

Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete

Balatonföldvár Város Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

2023.02.25.

Balatonföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörébe eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre annak szerveire (polgármester, bizottságok, közös önkormányzati hivatal) terjed ki.

2. § (1) A költségvetési szervként működő intézmények külön-külön alkotnak egy-egy címet az alábbiak szerint: Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal.

(2) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek e rendelet 4. melléklete szerint külön-külön címet alkotnak.

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését, egyenlegét

a) 1 296 950 ezer Ft tárgyévi költségvetési bevétellel,

b) 1 943 218 ezer Ft tárgyévi költségvetési kiadással,

c) - 646 268 ezer Ft tárgyévi költségvetési egyenleggel,

d) 77 996 ezer Ft finanszírozási kiadással,

e) 724 264 ezer Ft finanszírozási bevétellel állapítja meg, amelyből

ea) belső forrásból 205 553 ezer Ft a működési maradvány igénybevétele, 518 711 ezer Ft a felhalmozási maradvány igénybevétele

eb) külső forrásból 0 ezer Ft a hitelfelvétel.

(2) Működési célú egyenlegét az alábbiak szerint állapítja meg:

a) a működési költségvetési bevételeit 1 275 250 ezer Ft-ban

b) a működési költségvetési kiadásait 1 412 678 ezer Ft-ban ebből

ba) a személyi juttatások kiadásait 259 913 ezer Ft-ban

bb) a munkaadókat terhelő járulékokat 34 055 ezer Ft-ban

bc) a dologi kiadásokat 480 535 ezer Ft-ban

bd) az ellátottak pénzbeli juttatásait 11 500 ezer Ft-ban

be) az egyéb működési célú kiadásokat 626 675 ezer Ft-ban, ebből a működési célú pénzeszközátadásokat 496 283 ezer Ft-ban, a működési célú általános tartalékot 130 392 ezer Ft-ban

c) a működési költségvetési egyenlegét - 137 428 ezer Ft összegben állapítja meg.

(3) Felhalmozási célú egyenlegét az alábbiak szerint állapítja meg:

a) a felhalmozási költségvetési bevételeit 21 700 ezer Ft-ban

b) a felhalmozási költségvetési kiadásait 530 540 ezer Ft-ban ebből

ba) a beruházások összegét 5 648 ezer Ft-ban

bb) a felújítások összegét 444 892 ezer Ft-ban

bc) az egyéb felhalmozási célú kiadások összegét 80 000 ezer Ft-ban, ebből a felhalmozási célú tartalékot 80 000 ezer Ft-ban

c) a felhalmozási költségvetési egyenlegét - 508 840 ezer Ft összegben állapítja meg.

(4) Finanszírozási célú bevételeit és kiadásait az alábbiak szerint állapítja meg:

a) a finanszírozási célú műveletek bevételét 724 264 ezer Ft-ban ebből

aa) a működést szolgáló finanszírozási célú műveletek bevételét 205 553 ezer Ft-ban

ab) a felhalmozást szolgáló finanszírozási célú műveletek bevételét 518 711 ezer Ft-ban

b) a finanszírozási célú műveletek kiadását 77 996 ezer Ft-ban ebből

ba) a működést szolgáló finanszírozási célú műveletek kiadását 19 840 ezer Ft-ban

bb) a felhalmozást szolgáló finanszírozási célú műveletek kiadását 58 156 ezer Ft-ban

c) a finanszírozási célú műveletek egyenlegét 646 268 ezer Ft-ban állapítja meg.

4. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat összevont költségvetési mérlegét az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított tárgyévi működési bevételeket és kiadásokat összesítve a 2. melléklet szerint, a felhalmozási bevételeket és kiadásokat a 3. melléklet szerint jóváhagyja.

(3) A képviselő-testület a működési célú pénzeszközátadásokat, működési támogatásokat, közvetett támogatásokat a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei bevételeit kiemelt előirányzatonként, ill. az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (2) bekezdés a) pontja szerinti feladatonkénti bontásban (kötelező önkormányzati feladatok, nem kötelező önkormányzati feladatok, államigazgatási feladatok) az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei kiadásait kiemelt előirányzatonként, ill. az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontja szerinti feladatonkénti bontásban (kötelező önkormányzati feladatok, nem kötelező önkormányzati feladatok, államigazgatási feladatok) a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei engedélyezett létszámát, illetve a közfoglalkoztatottak létszámát e rendelet 6. melléklete szerint hagyja jóvá.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat intézményi szintű összesített bevételeit, kiadásait intézményenként, intézményfinanszírozás szerint a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) A képviselő-testület a 6. melléklet szerinti kiadásoknak az önkormányzat, ill. a költségvetési szervek közötti, kormányzati funkciók szerinti megoszlását a 8. melléklet és 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) A képviselő-testület az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait e rendelet 13. melléklete szerint hagyja jóvá.

(10) A képviselő-testület az Áht. 102. § (3) bekezdése alapján a bevételek és kiadások mérlegszerű kimutatását, a vonatkozó év tervadatait, az előző év várható, és az azt megelőző év tényadatait e rendelet 14. melléklete szerint hagyja jóvá.

5. § A képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly folyamatos biztosítása érdekében folyószámla hitel-keret igénylését hagyja jóvá, mely a pénzintézettel történt egyeztetést követően képviselő-testületi döntést igényel.

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) A költségvetési szervek a jóváhagyott előirányzataikon felül keletkezett többletbevételt a képviselő-testület jóváhagyásával használhatják fel.

7. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat

a) működési célú tartalékát 130 392 ezer Ft összegben,

b) felhalmozási célú tartalékát 80 000 ezer Ft-ban hagyja jóvá.

(2) A céltartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozatban dönt.

(3) A polgármester e rendeletben foglaltak szerint 3 000 ezer Ft értékhatárig, költségvetési évben összesen az általános tartalék mértékéig jogosult dönteni a forrásfelhasználásról, döntéséről évente tájékoztatja a képviselő-testületet.

8. § (1) A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 10. melléklete szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a Magyarország gazdasági stabilitásáról tv. alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint a Magyarország gazdasági stabilitásáról tv. szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét a 10. melléklet szerint állapítja meg.

9. § (1) A képviselő-testület a 2023. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület a 2023. évi (tárgyévi), valamint a tárgyévet követő 3 év várható bevételi-kiadási előirányzatait a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

10. § A képviselő-testület az önkormányzat által adott közvetett támogatások összegét a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

11. § (1) A költségvetési szerv éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szerv számadási kötelezettséggel tartozik a részére juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A költségvetési szerv kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthat be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(6) Az önkormányzat költségvetési szerve éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhat.

12. § A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Közös Önkormányzati Hivatal.

13. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

14. § (1) Az önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2)–(6) bekezdésekben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szerv a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzatát saját hatáskörben módosíthatja, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthat végre a (3) – (6) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.

(3) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben foglalt eseteket.

(4) A költségvetési szerv a gazdálkodási év során elért többletbevételét 500 e Ft értékhatárig saját hatáskörben felhasználhatja.

(5) Az értékhatárt meghaladó többletbevételek felhasználásról - a költségvetési szerv vezetője által benyújtott kérelem alapján a képviselő-testület dönt.

(6) A költségvetési szerv a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználásához kapcsolódó módosításokat köteles az irányító szervnek beterjeszteni, melyről a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja.

15. § (1) A költségvetési szerv által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 12 %-a.

(2) A képviselő-testület a 3/2013. (III.29.) önkormányzati rendelet 2. §-ában meghatározott illetménykiegészítést a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3)-(4) bekezdése alapján 2023. évben biztosítja.

(3) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(4) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett, illetve év közben a képviselő-testület által módosított személyi juttatás előirányzatot nem lépheti túl.

(5) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

16. § (1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a húszmillió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

a) az önkormányzat képviselő-testületének pénzügyi és gazdasági bizottsága,

b) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,

c) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,

d) a költségvetési szerv vezetője.

(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

17. § A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.