Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati helyiségek bérletéről

Hatályos: 2023. 11. 01

Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.01.
az önkormányzati helyiségek bérletéről
Végső előterjesztői indokolás
A képviselő-testület 2023. szeptember 28. napján tartott ülésén, az önkormányzati helyiségek bérlete tárgyában megalkotandó önkormányzati rendelet tervezetét első fordulóban megtárgyalta, és a következő határozatot hozta:
130/2023.(IX.28.) Kt. határozat:
Balatonföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzati helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendelet tervezetét további tárgyalásra elfogadja.
Tárgyban szereplő rendelet megalkotására a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) tartalmaz felhatalmazó rendelkezéseket.
Az önkormányzat az elmúlt időszakban az önkormányzat vagyonáról szóló rendeletben foglaltak szerint járt el a helyiségek bérbeadásakor. A rendelettervezet ennek megfelelően hivatkozik a vagyonrendelet alkalmazására 3. §-ában, 5. §-ában és 6. § (2) bekezdésében.
A rendelettervezet általános rendelkezései között került meghatározásra a rendelet hatálya (1. §); a képviselő-testület hatáskörében a tulajdonosi jogok gyakorlása (2. § (1) bekezdés); egyes tulajdonosi jogoknak a polgármester hatáskörébe utalása (2. § (2) bekezdés); valamint a feladatai ellátásához biztosított helyiségek esetében a bérbeadás feltételei meghatározására a Balatonföldvári Nonprofit Kft. jogosultsága (4. §).
A helyiség bérbeadásának feltételei között került meghatározásra, hogy a bérlő kiválasztása versenyeztetés útján, pályázati eljárás keretében történik; a pályázati eljárás nyertese a legmagasabb összegű bérleti díjra ajánlatot tevő (6. §).
Itt kerültek szabályozásra az előbérleti jog gyakorlásának feltételei (7. §); továbbá a pályázat eljárás lefolytatása alóli kivételek (8. §).
A rendelettervezet 9. §-a a bérleti jogviszony időtartamát és a jogviszony meghosszabbításának feltételeit; 10. §-a a jogviszony létrejöttét, a bérleti díj mértékét és a szerződéskötés legáltalánosabb feltételeit rögzíti.
A rendelettervezet 11-12. §-a felek jogai és kötelezettségei kereteit határozza meg, egyebekben a felek jogaira és kötelezettségeire a felek megállapodása alapján a bérleti szerződés az irányadó.
Kötelező szabályozási elem a bérleti jog cseréjére, átruházására és az albérletre vonatkozó rendelkezések meghatározása. Az önkormányzati helyiséggazdálkodás körében nem gyakorlat, és a bérlők részéről fel nem merülő igény ezen bérlői jogok gyakorlása. A törvényi felhatalmazásnak megfelelően a rendelettervezet 13-15. §-ában kerültek rögzítésre ezen bérlői jogosítványok gyakorlásának feltételei, és a gyakorlásukhoz szükséges önkormányzati hozzájárulás megadásának feltételei. Mindhárom esetben a bérlő terhére anyagi kötelezettség teljesítése került kikötésre a tulajdonosi hozzájárulás feltételeként.
A bérleti jogviszony megszűnése körében a rendelettervezet a helyiség visszaadásának feltételeit, a bérlő halála esetén az örökös kötelezettségeire és a helyiségben maradt tárgyakra vonatkozó rendelkezéseket (16. §), továbbá a szerződés rendkívüli felmondással történő megszűnésének eseteit határozza meg.
Utalva az Ltv. fenti 79. § (1) bekezdésére megjegyezzük, hogy Balatonföldváron bérlők és a bérbeadók érdekképviseleti szervezete nem működik.
A 2023. szeptember 28-i képviselő-testületi ülésre beterjesztett rendelettervezethez képest a 8. § az önkormányzat vagyonáról szóló önkormányzati rendelettel való összhang, és a tízmillió forint forgalmi értéket el nem érő helyiség esetében a pályázati eljárás mellőzésével történő bérbeadás lehetőségének megteremtése érdekében, a következő (3) bekezdéssel egészül ki:
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl, nem kerül sor pályázati eljárás lefolytatására a nettó tízmillió forint értékhatárt meg nem haladó helyiség bérbeadása esetén, amennyiben bérleti hasznosításra kijelölő határozatában a képviselő-testület erről rendelkezik.
A rendelet 2023. november 1. napján lép hatályba.