Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2023. 04. 22

Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.22.
a partnerségi egyeztetés szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
Balatonföldvár Város Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény hatálybalépést követően, és ezzel egyidejűleg a nagymértékben megmódosított 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet alapján alkotta meg, a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 8/2017. (III.29.) önkormányzati rendeletét.
A korábbi évek megszokott TRE (Településrendezési Eszközök) módosításaitól eltérően, jogszabályi változások okán, új magasabb rendű jogszabályok szabályozzák a helyi építésügyi jogszabály alkotási eljárásokat, és ezzel együtt az eljárások részét képező partnerségi egyeztetést is.
A tárgykört a partnerségi egyeztetés lefolytatásának szabályáról a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 65-66. § szabályozza.
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:
Az önkormányzat a széles körű társadalmi bevonás és a nyilvánosság biztosítása érdekében, a helyi adottságoknak megfelelően rendeletben állapíthatja meg a településterv, a kézikönyv és a településképi rendelet készítéséhez, módosításához a lakossággal, az érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, a vallási közösségekkel, valamint a település közigazgatási területén működő nemzetiségi önkormányzattal, több nemzetiségi önkormányzat esetén valamennyi nemzetiségi önkormányzattal történő partnerségi egyeztetés részletes szabályait.
A SVMKH Állami Főépítészével történt egyeztetés alapján az építésügy felső szakmai vezetésének – miniszterelnökség –, ezáltal az Állami Főépítésznek is elvárása, hogy az önkormányzatok az új jogszabályi előírásoknak megfelelően, alkossanak új partnerségi egyeztetés szabályairól szóló helyi rendeletet.
Fentiek értelmében, az új magasabb rendű jogszabály alapján, Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 8/2017. (III.29.) önkormányzati rendeletét hatályon kívül kell helyeznie, és a partnerségi egyeztetés szabályairól a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelő, új önkormányzati rendeletet kell alkotnia.
Balatonföldvár Város Önkormányzat tervezi Helyi Építési Szabályzatának és annak a 4. mellékletét képező Szabályozási Tervének a módosítását, melynek egyeztetését már az új jogszabályi előírások alapján kell lefolytatni.