Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (VII. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 3/2019. (III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 09. 01

Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (VII. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.09.01.
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 3/2019. (III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A helyi közművelődési tevékenység támogatása kötelező önkormányzati feladat ellátásának kereteit a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 3/2019. (III.29.) önkormányzati rendelet szabályozza.
A hatályos rendelet értelmében a közművelődési munka alapintézménye a Bajor Gizi Közösségi Ház, mely a rendeletben és a közművelődési megállapodásban foglaltak szerint szervezi a város közművelődési életét.
A rendeletben hivatkozott közművelődési megállapodás 2019. április 25. napján a Balatonföldvári Kulturális Szolgáltató és Fenntartó Közhasznú Nonprofit Kft-vel jött létre határozatlan időre.
A képviselő-testület 33/2024.(II.22.) Kt. határozatával támogatta, hogy a közösségi ház üzemeltetésére új közművelődési megállapodás kötésére kerüljön sor a Kultkikötő Közhasznú Nonprofit Kft-vel.
A közművelődési megállapodást kötő gazdálkodó szervezet személyében bekövetkező változás teszi szükségessé a helyi rendelet módosítását az alábbiak szerint:
A rendelet 5. § (4) bekezdésében a közművelődési munkaprogram és az éves rendezvénynaptár összeállításánál a Balatonföldvári Nonprofit Kft. helyébe a Kultkikötő Nonprofit Kft. lép, egyidejűleg a Balatonföldvári Nonprofit Kft. az együttműködő partnerek között kerül nevesítésre. (Rendelettervezet 1. §)
A Balatonföldvári Nonprofit Kft. nem kerül ki a közművelődési feladatok ellátásából, továbbra is fenntartja és működteti a Kilátó és Hajózástörténeti Látogatóközpontot, mely tény a rendeletben is rögzítésre kerül a 7. §-t a (4) bekezdéssel kiegészítve.
Az új közművelődési megállapodásban rögzítésre kerül, hogy a Kulipintyó villában létesített helytörténeti kiállítás működésének személyi feltételeit a Kultkikötő Nonprofit Kft. biztosítja, mely körülmény a rendeletben is megjelenik, a 7. §-t az (5) bekezdéssel kiegészítve. (Rendelettervezet 2. §)
Tekintettel arra, hogy a közművelődési feladatokat a továbbiakban az önkormányzat nem a saját tulajdonában lévő gazdálkodó szervezet útján fogja ellátni, a feladatellátás finanszírozására vonatkozó rendeleti szabályozás módosítása is indokolt. Az önkormányzat éves költségvetésére való hivatkozás helyett a közművelődési megállapodásban foglalt működési támogatásra történik hivatkozás a rendelet 9. § (2) bekezdés a)-b) pontjának újra szabályozásával, továbbá a 9. § (3) bekezdésének hatályon kívül helyezésével. (Rendelettervezet 3-4. §)
A hatályos rendelet megalkotására 2019. évben került sor. Tekintettel arra, hogy a törvényi szabályozás értelmében a rendeletet ötévente felül kell vizsgálni, a hatályos rendeletnek a közművelődési megállapodást kötő személyében bekövetkező változással nem érintett rendelkezéseit is áttekintettük a közösségi ház vezetőjével, eleget téve a felülvizsgálati kötelezettségnek.