Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a díjköteles parkolás szabályozásáról szóló 7/2017. (III.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 01

Balatonföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.01.
a díjköteles parkolás szabályozásáról szóló 7/2017. (III.22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Balatonföldvár város területén a díjköteles parkolás szabályait a 7/2017.(III.22.) önkormányzati rendelet állapítja meg.
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdése az alábbi körben ad felhatalmazást az önkormányzati rendelet megalkotására:
(5) Felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete – fővárosban a fővárosi közgyűlés – hogy rendeletben állapítsa meg a várakozási területek tekintetében
a) az egyes díjköteles várakozási területeket, valamint azok kategóriáját,
b) várakozási területenként vagy kategóriánként a díjköteles várakozási időszakot,
c) a fizetendő várakozási díj mértékét,
d) a díjköteles várakozás megengedett leghosszabb időtartamát,
e) a díjfizetés alól mentesítettek, valamint a kedvezményes várakozásra jogosultak körét, a kedvezményes várakozási díj mértékét, azzal, hogy a kedvezményes várakozásra jogosultak körének bővítésére a kerületi képviselő-testület jogosult.
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény a díjfizetési kötelezettség elrendelésének lehetőségéről, valamint a díj összegszerűségéről az alábbiakat tartalmazza:
15/A. § (3) Díjfizetési kötelezettség olyan várakozási terület tekintetében és időszakra rendelhető el, amelyen az adott időszakban a járművek várakozására alkalmas helyek átlagos foglaltsága (a továbbiakban: telítettség) a 70%-ot meghaladja. A 70%-os telítettségi mutatót nem kell alkalmazni e törvény hatálybalépése előtt kijelölt várakozási területek tekintetében.
15/A. § (5) Az egy órára vonatkozó várakozási díj személygépkocsi, három-vagy négykerekű motorkerékpár, valamint három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár várakozása esetén – a tárgyév január 1. napjától tárgyév december 31. napjáig terjedő időszakban – nem haladhatja meg az állami adóhatóság által az előző naptári év szeptemberében és az azt megelőző tizenegy hónapban egy liter ESZ 95-ös ólmozatlan benzin üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható áraként havonta közzétett ár egyszerű számtani átlagának a kétszeresét.
A fizető parkolókat üzemeltető Balatonföldvári Nonprofit Kft-től mindhárom parkolási övezetben a fizetendő várakozási díjak emelésére vonatkozó javaslat érkezett.
Ennek megfelelően a rendelettervezetben átvezetésre került a díjak javasolt mérték szerinti emelkedése:
1. az I. Kiemelt parkolási övezetben május 1 – szeptember 30. közötti időszakban 450 Ft/óra díjról 490 Ft/óra díjra,
2. az I. Kiemelt parkolási övezetben október 1 – április 30. közötti időszakban 300 Ft/óra díjról 350 Ft/óra díjra,
3. a II. Belvárosi és a III. Strandi parkolási övezetben 350 Ft/óra díjról 400 Ft/óra díjra, napijegy esetében 2100 Ft-ról 2400 Ft összegű díjra.