Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2002.(V.23.) önkormányzati rendelete

a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről

Hatályos: 2014. 04. 16

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2002.(V.23.) önkormányzati rendelete

a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről

2014.04.16.

Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a település közigazgatási területén kiemelt gondot és figyelmet fordít a helyi jelentőségű természeti értékek, az egyes tájrészletek, növényi kultúrák megőrzésére, ezért a Magyar Köztársaság Alkotmánya 44/A §. (1) bekezdése, a többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. §-a és az 1996, évi LIII. törvény 24. §,(1) bekezdése alapján kapott felhatalmazás szerint a következő helyi rendeletet alkotja.

I. A VÉDELEM CÉLJA

1. § a) A védelem célja, hogy meghatározza a különleges oltalmat igénylő és Balatonszárszó környezeti kultúrájának fejlődése szempontjából védelemre érdemes természeti területek körét,

b) rendelkezzen a természeti értékek megőrzéséről, fenntartásáról, károsodásuk elhárításáról valamint helyreállításáról.

II. A VÉDELEM TÁRGYA, FOKOZATAI

2. § A helyi jelentőségű természeti területek körébe tartozik a település területén lévő - országos természetvédelem alatt nem álló - de ritkaságuk, esztétikai különlegességük, helytörténeti jelentőségük miatt fontos – természet-közeli állapotú

a) mező és erdőgazdasági hasznosításra alkalmatlan földterület: 1000/26 -940/6 hrsz-ú a József Attila utcától É-ra a Ganz üdülőtelepig terjedő terület

b) Balatonszárszó belterületén található 711 hrsz-ú Tóparti park 1. melléklet szerinti -ht- jelöléssel lehatárolt területe

c) Balatonszárszó belterületén található 937/1 hrsz-ú Erzsébet park

d) Balatonszárszó Fő utca 53. szám melletti - műemlék jellegű református templom előtti - 1191 hrsz-ú területen lévő gesztenyefa csoport.

III. A TERMÉSZETI ÉRTÉKEK VÉDETTÉ NYILVÁNÍTÁSA, A VÉDETTSÉG MEGSZÜNTETÉSE

3. § (1) Valamennyi, a települést érintő rendezési tervnek és rendezési szabályozási tervi felülvizsgálatnak rendelkeznie kell természeti értékvizsgálati munkarésszel, mely alapja a védetté nyilvánított területtel kapcsolatos döntésnek.

(2) A védetté nyilvánításra illetve annak megszüntetésére vonatkozó javaslatban fel kell tüntetni a védendő értékre, annak helyére vonatkozó legfontosabb adatokat (megnevezési hely, tulajdonos ...stb)

(3) Védetté nyilvánítás megszüntetésére lakossági kezdeményezésre, vagy társadalmi szervezetek kezdeményezése alapján kerülhet sor. A megszüntetésről a Képviselő-testület rendelettel dönt.

(4) A védetté nyilvánítás, vagy annak megszüntetése nem befolyásolja, hogy a védetté nyilvánítandó érték kinek a tulajdonában, vagy kezelésében van, azonban a döntés hatásáról a tulajdonost, kezelőt tájékoztatni kell és véleményét figyelembe kell venni.

(5) A vérlett természeti értékről törzskönyvet kell vezetni.

A törzskönyvnek tartalmaznia kell:

a) a védett érték megnevezését

b) a védett érték pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám} helyszínrajzot

c) a védett érték tulajdonosát, kezelőjét, használóját a védelemre javaslatot tevő nevét

d) a védelem indoklását a védett érték fotóját

e) a védelembe vételt megállapító rendelet számát, időpontját.

(6) A helyi védettség tényét illetve megszüntetését az érdekelttel közölni kell. A közlést az I. fokú építési hatóság határozat formájában végzi.

(7) Érdekeltnek kell tekinteni:

a) az ingatlan, vagy természeti érték tulajdonosát, képviselőjét, meghatalmazottját, a tulajdonosi jogok gyakorlóját, az objektum használóját;

b) a védetté nyilvánításra illetve annak megszüntetésére javaslatot tevőt,

c) az építésügyi hatóságot.

4. § (1) A védelem alatt álló területet, építményt, vagy természeti értéket meg kell jelölni.

(2) A jelzés elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodik.

IV. A VÉDETT ÉPÜLETEK, TERÜLETEK HASZNOSÍTÁS, FENNTARTÁSA

5. § (1) A helyileg védett területek fennmaradásának feltétele, megőrzésének módja elsősorban a rendeltetésnek megfelelő használat.

(2) Egyéb hasznosítás esetén törekedni kell a közcélú hasznosításra.

(3) A használat a védett értékeket nem veszélyeztetheti.

6. § (1) Védett fák, növényegyedek kivágásához engedély csak a fák, növényegyedek biológiai pusztulása esetén adható, valamint akkor, ha azok állapota a környezetre károsodással járó veszélyt jelent.

(2) Védett természeti területen végzett munkálatok az értékeket nem veszélyeztethetik, a terület jellegét nem változtathatják meg.

7. § A helyi védelem irányítása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A kapcsolódó hatósági feladatokat a jegyző látja el.

8. § (1) A védett értékek tulajdonosa a védelemhez szükséges műszaki beavatkozásokhoz kérheti az értékek megóvása érdekében az önkormányzat támogatását.

(2) Az önkormányzat éves költségvetésében biztosít keretet a támogatásokhoz.

(3) Támogatás nem adható kötelezéssel elrendelt felújítás esetén.

V. ZÁRÓRENDELKEZÉSEK

9. §1

10. § Ezen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK2

11. § A R. 2. § b) rendelkezésének módosítását a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

Dr. Méhész László s.k.
jegyző

Bereczk Gyula s.k.
polgármester

1

Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(V.31.) Ör. 1. § (6) bekezdése. Hatályos: 2012.május 31.

2

Módosította a 6/2014 (IV.15.) Ör. 4. §-a. Hatályos: 2014. április 16-tól