Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2009.(XII.14.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról

Hatályos: 2021. 08. 12- 2022. 12. 31

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2009.(XII.14.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról

Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése alapján - a helyi körülményekből adódó sajátosságokra tekintettel - a közterületek használatára az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, amelyek községképi, községrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével határozzák meg a közterület használatot, ezen belül a közlekedési területek és zöldfelületek használatát.

1/A §[1]

E rendelet alkalmazásában:

1. szezon: a május 15-től szeptember 15-ig terjedő időszak

2. üzleti előkert: üzletekhez kapcsolt, árubemutatás vagy vendéglátás céljára közterületen kijelölt szabadtéri terület

3. mozgóbolt: kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármű, illetve járműre szerelt vagy általa vontatott eszköz;

4. mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak;

5. alkalmi árusítás: nem rendszeresen folytatott kereskedelmi tevékenység;

6. [2]

2. § (1) [3] E rendelet hatálya kiterjed:

a)[4] a közterület jelleggel funkcionáló vagy az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá

b) a közterület jelleggel funkcionáló, de nem önkormányzati tulajdonban lévő területre, illetőleg építményre, amelyekre az önkormányzat számára a tulajdonos használati jogot biztosított.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki a közút nem közlekedési célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra (1988. évi I. tv. valamint a 19/1994.(V.31.) KHVM rend.).

(3) [5] A Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére e rendelet a közterület filmforgatási célú használatának szabályairól szóló rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.

3. § (1)[1] [6] A közterületeket rendeltetésüktől eltérő célra csak közterület-használati engedély alapján lehet használni. A közterület-használati engedély legfeljebb 5 év határozott időtartamra adható.

(2) [7] A közterület-használathoz való engedély megadására irányuló jogkörét a képviselőtestület a polgármesterre ruházza át.

(3) [8] Közterület-használati engedély iránti kérelmet bármely magánszemély, jogi személy, vagy gazdálkodó szervezet előterjeszthet.

(4) [9] Az engedély kiadására irányuló kérelem a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon vagy annak megfelelő tartalommal nyújtható be. A kérelmet használatba vétel előtt legalább 5 munkanappal be kell nyújtani. A közterületi használati jogviszony a polgármester által hozott engedélyező határozat által jön létre

(5) [10] A közterület használatáért fizetendő díjat az engedélyező határozat közlésétől számított 15 napon belül kell megfizetni.

4. § (1) Közterületen kereskedelmi tevékenység folytatása a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletrendelkezéseinek figyelembe vételével lehetséges.

(2) [11] [12] [13]Akkor lehet közterület használatra engedélyt adni, ha a kérelmező kérelméhez mellékelte a közterület tervezett használatát bemutató helyszínrajzot és - a tüzelőanyag- és építési anyag tárolás, utcazenélés céljából történő közterület-használat kivételével - a közterületen elhelyezni kívánt építményeket, tárgyakat valamint azok környezetét is ábrázoló nézetrajzokat vagy fényképeket.

(3) Közterületet – az egyéb feltételek megléte esetén is – csak úgy szabad használni, hogy a szükséges gyalogos sáv biztosítva legyen és a közúti közlekedést ne zavarja.

(4) [14] A polgármester határozatában kikötheti, hogy a közterületen milyen anyagú, színű, formájú és méretű tárgyakat helyezhet el a közterület használója.

(5) [15] A közterületek használóinak a közterületet úgy kell használniuk, hogy az ne zavarja sem a közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát és a közúti közlekedést sem.

A használó felel az általa használt közterület és az azon elhelyezett építmények, eszközök, tárgyak folyamatos karbantartásáért, azok mindenkori műszaki megfelelőségéért, különös tekintettel a baleseti források kiküszöbölésére.

(6) A közterületen elhelyezett építményt, eszközt, tárgyakat, valamint a használt közterületet és környékét a használó köteles rendben és tisztán tartani. A közterület-használati tevékenysége során keletkezett hulladék elszállítása a használó kötelessége.

(7) A használó vagy megbízottja a közterület használatát engedélyező határozat eredeti példányát köteles a tevékenység folytatásának helyén magánál tartani és azt az ellenőrzésre jogosult személynek bemutatni.

(8) A használónak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a használat megszűnésével a közterületet eredeti állapotába visszaállítja.

(9) Építési törmelék tárolására csak annak engedélyezhető a közterület használata, aki vállalja, hogy konténerbe helyezi el a törmeléket.

5. § (1) [16] Nem adható 2 évig közterületi-használati engedély annak:

  • a) akinek a közterület használatára adott engedélye visszavonásra került,
  • b) akit jogosulatlan közterületi kereskedés miatt szabálysértési bírsággal sújtottak,
  • c) akinek az önkormányzattal szemben köztartozása vagy polgári jogi megállapodásból eredő egyéb tartozása van.
  • d) aki a közterület-használati díjat nem fizette meg.
  • e) akit Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 9/2013.(V.14.) önkormányzati rendeletének 10. § (1) bekezdése alapján figyelmeztetésben részesítettek vagy akivel szemben bírságot szabtak ki.

(2) [17] A közterület-használati engedély nem mentesíti a használót a közterület-használathoz kapcsolódó egyéb hatósági engedélyek és hozzájárulások beszerzése alól.

(3) [18] Az alkalmi rendezvények helyét és idejét a engedélyező esetenként állapítja meg.

6. § (1) [19] Közterület-használati engedély nélkül használható közterület:

- az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések lehelyezése-

kor,

- a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett távközlési kábelek hibaelhárításánál

végzett munkáknál,

- a közterületbe a járdaszinttől mért 3,0 m magasságig legfeljebb 10 cm-re, 3,0 m magasság felett

legfeljebb 150 cm-re benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető-berendezés (fényreklám),

cég- és címtábla elhelyezésénél.

- 15 napot meg nem haladóan tüzelőanyag tárolása céljára

(2) [20] Nem adható közterület-használati engedély :

a. [21]

b. elárusítóhelyek és üzletek környékén áru és göngyöleg tárolására,

c. a vízből kiemelt vízi-állások, vízi-járművek lehelyezésére,

d. üzemképtelen jármű tárolására,

e. autóbusz, tehergépkocsi, pótkocsi, utánfutó, lakókocsi tárolására,

f. [22]

g. [23] [24]

h. [25] közigazgatási határon belül a közterületről vízbenyúló víziállás, stég nem helyezhető el a

ã Bendegúz téri strandon (851/2.Hrsz)

ã

ã Tóparti parkban (711. Hrsz)

ã

ã

ã Huba utcai strandon ( 445/5; 445/6 Hrsz-k)

ã Kaza utca vége - feltöltött területén ( 371/3; 371/1. Hrsz-k)

i.[26] [27]

(3) [28] A (2) bekezdés b) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni az engedélyezett alkalmi árusításokra.

(4) [29] A Mikszáth K. utcai és a Móricz Zs. utcai strandokon szezononként legfeljebb 2-2 darab közterülethez csatlakozó vízi-állás elhelyezése engedélyezhető.

7. § (1) [30] [31]A közterület-használati engedély tárgyában hozott határozatnak az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben foglaltakon felül tartalmaznia kell:

a)[32]

b) a használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az milyen feltétel bekövetkeztéig áll fenn,

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) a befizetett területhasználati díj összegét,

e) a közterület-használati jog megszűnése esetén az eredeti állapot visszaállítására vonatkozó kötelezettséget,

f) a közterület-használati hozzájárulásban foglaltak be nem tartása esetén alkalmazandó jogkövetkezményeket.

(2) A közterület-használati hozzájárulás másra nem ruházható át.

(3) [33] [34]A közterület-használatot engedélyező tartalmazó határozatot az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben foglaltakon túl közölni kell:

a) a díj beszedésével megbízott pénzügyi irodával,

b) a Közterület-felügyelővel,

c)[35]

d)[36].

8. § (1) A polgármester annak biztosít közterület-használatot, aki ezen rendelet 1.sz-ú mellékletében foglalt területhasználati díj megfizetését vállalja.

(2) [37] Egyedi kérelemre 100 000 Ft közterület használati díj felett a polgármester a közterületi használati díj vonatkozásában részletfizetést engedélyez. Egyetlen részlet meg nem fizetése esetén a megállapított használati díjat egy összegben - az esedékes késedelmi kamatok felszámolás mellett - kell megfizetni.

(3) Mentesül a közterület használati díj megfizetése alól, ha önkormányzati intézmény a közterület használó.

(4) [38] A közterület-használati díj meghatározásakor minden töredék m2, minden megkezdett hónap és év egésznek számít.

9. § (1) [39] Közterület-használat joga közterület-használati engedélyben meghatározott idő lejártával megszűnik.

(2) [40] A határozott időtartam lejárta előtt a polgármester azonnali hatállyal visszavonhatja a közterület-használati engedélyt, ha a használó:

  • a) a közterületet nem az engedélyező határozatban foglalt célra használja,
  • b) nem azt vagy nem csak azt a közterületet használja, amelyre az engedély alapján jogosultságot szerzett,
  • c) az engedélyező határozatban foglalt kötelezettségeit megszegi, különösen, ha a használati díj befizetésének az előírt határidőig nem tesz eleget.

A visszavonással egyidejűleg a használó tárgyait, eszközeit a közterületről köteles elszállítani, ellenkező esetben a polgármester e rendelet 10. §-ában biztosított jogkörben jár el.

(3) [41] A használó kérheti közterület használatára való jogosultságának visszavonását abban az esetben, ha a használatba adónak felróható okból a közterületet az engedélyező határozatban meghatározott időszakban a megjelölt célra nem tudja használni. A polgármester a visszavonás tárgyában hozott határozatában a közterület használatáért megfizetett díj visszafizetéséről rendelkezik abban az esetben, ha a kérelmezőnek nem áll fenn az önkormányzattal szemben adó-vagy egyéb tartozása.

(4) [42] Ha a használó a használt közterületen a határozott időtartam lejárta előtt tevékenységét megszünteti, kezdeményezheti a polgármesternél a közterület-használati jog megszüntetését. Az engedélyező határozatban foglalt közterület-használati díj visszafizetésére nincs lehetőség.

10. § (1) [43] Aki közterületen közterület-használati engedély nélkül helyez el tárgyakat, a közterület-felügyelő köteles a tulajdonos veszélyére, kárára és költségére azokat elszállíttatni a Szárszóért Nonprofit Kft. Balatonszárszó, Szóládi u. 81. szám alatti telephelyére. Az elszállítás nem mentesíti a közterület jogcím nélküli használóját a szabálysértési, vagy más jogszabályban előírt szankciók viselése alól.

(2) [44] A tulajdonos az elszállított tárgyat a megállapított költségek megfizetése után - az eltávolítástól számított legkésőbb 90 napon belül - visszakaphatja. Ezt követően az elszállított tárgyat értékesíteni kell. Az értékesítést követően a tárgy tulajdonosa csak a tárgy értékesítéséből befolyt, de a megállapított költségekkel csökkentett összegre tarthat igényt.

(3) Amennyiben a használó a határozatban megállapított határidőre nem állítja vissza az eredeti állapotába a közterületet, akkor a polgármester a határidő lejártától számított 15 nap elteltével a használó kárára és költségére elvégezteti az eredeti állapot visszaállítását.

11. §[45]

12. § (1) E rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat 7/2008. (IV.11.) számú rendelettel valamint a 3/2004.(III.25.) rendelettel módosított 22/2003. (XII.15.) rendelete a közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 123/2006. EK irányelvvel összhangban álló szabályozást tartalmaz.

Balatonszárszó, 2009. december 14.

1. melléklet

KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJAK[2][3][4][5]

2004/

Sorszám

Kategória

Nettó ár

1.

Kereskedelmi, vendéglátó és egyéb szolgáltató pavilon,
épület (min 5 m2)

120.-Ft/m2/nap

2.

Üzleti előkert (min.15 m2)

25.-Ft/m2/nap

3.

Reklám- és hirdetőtábla, önálló hirdetőberendezés, hirdetési felület 1 m2-ig
1 m2 felett


1.400.-Ft/m2/hó
1.700.-Ft/m2/hó

4.

Építési anyag tárolás, építési állvány elhelyezés, közterület építési célú felhasználása

250.-Ft/m2/hó

5.

Közterületi értékesítés

1.250.-Ft/nap

6.

Mozgóbolt

2.500.-Ft/nap

7.

Közterületre 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat kirakatszekrény, előtetető, ernyőszerkezet

200.-Ft/m2/hó

8.

Taxi állomáshely

10.000.-Ft/gk/év

9.

Tüzelőanyag 15 napon túli közterületi tárolása

340.-Ft/m2/nap

10.

Portrérajzolás, arc-és testfestés

1.300.-Ft/nap

11.

Kölcsönző tevékenység
- vizibicikli kölcsönzés esetén
- kajak kölcsönző
- egyéb kölcsönző tevékenység (minimum 15 m2)


18.750.-Ft/db/szezon
7.500.-Ft/db/szezon
50 Ft/m2/nap

12.

Kiállítás,nép- és iparművészeti vásár

250.-Ft/m2/nap

13.

Alkalmi árusítás helyi rendezvényeken

1.500.-Ft/nap

14.

Utcazenélés

térítésmentesen

15.

Vidámparki, mutatványos és szórakoztató berendezések elhelyezése (min. 20 m2)

50.- Ft/m2/nap

16.

Közterülethez csatlakozó víziállások

30.000.-Ft/db/év

17.

Zöldség, gyümölcs árusításhoz asztal bérleti díja

18.500.- Ft/szezon

18.

Zöldség, gyümölcs árusításhoz asztal napi díja

300.- Ft/nap

19.

Helyi művészeti, képzőművészeti szakkörök, civil szervezetek alkalmi, jótékonysági árusítása

térítésmentesen

2. melléklet

Balatonszárszó Nagyközség Polgármesterének

8624 Balatonszárszó Hősök tere 1.

KÉRELEM[9]

Önkormányzati tulajdonú

közterület használatának engedélyezéséhez

Alulírott..........................................................(név).....................................................................................................(lakcím vagy székhely)...................................(adószám) kérem, hogy az Önkormányzat tulajdonát képező Balatonszárszó …………………………..….címen lévő közterületből …………………………………………………………………………...…céljára .………………..m2 nagyságú területrészt …….……év ………………………hó …………napjától ……………év ………………………hó ……….napjáig használhassam.

Balatonszárszó, ……………év …………………..hó ………nap

……………………………………

aláírás


[1] A 3. § (1) bekezdése a Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] Módosította a 22/2014(XII.18.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2014. december 19-től.
[3] Módosította a 17/2015. (XII.01.) Ör. 4. § (1) bekezdése. Hatályos: 2015. december 2.
[4] Módosította a 17/2015. (XII.01.) Ör. 4. § (2) bekezdése. Hatályos: 2015. december 2.
[5] Módosította a 17/2015. (XII.01.) Ör. 4. § (3) bekezdése. Hatályos: 2015. december 2.
[9] Módosította a 17/2020. (XI.30.) Ör. 2.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2020. november 30.