Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 6/2010 (III.22.) önkormányzati rendelete

a polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről, egyéb juttatásokról, valamint szociális támogatásról

Hatályos: 2017. 07. 01

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 6/2010 (III.22.) önkormányzati rendelete

a polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről, egyéb juttatásokról, valamint szociális támogatásról

2017.07.01.

Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában kapott felhatalmazás valamint a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 4. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § [1] E rendelet hatálya a főfoglalkozású polgármesterre, a Nagyközségi Önkormányzat Közös Önkormáyzati Hivatalában foglalkoztatott köztisztviselőkre és a hivatalsegédre terjed ki.

Jutalmak, külön juttatások

2. § (1) A kiemelkedő, illetve tartósan jó munkát végző köztisztviselőt a munkáltatói jogkör gyakorlója jutalomban részesítheti.

(2) Jutalomban a tárgyévben legalább 6 hónapig ténylegesen munkát végző köztisztviselő részesíthető.

(3) A jutalom éves együttes összege nem haladhatja meg a köztisztviselő 6 havi illetményének összegét.

(4) Egyes jelentős feladatok ellátása céljából a jegyző – az önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendeletben meghatározott kereten belül – céljutalmat tűzhet ki.

(5) A köztisztviselőnek kérelmére a munkáltatói jogkör gyakorlója illetményelőleg felvételét engedélyezheti, melynek maximális összege a köztisztviselő havi illetménye. Az illetményelőleg visszafizetésének maximális ideje 6 hónap, melyet egyenlő részletekben a kifizetőhely von le a köztisztviselő havi illetményéből.

Tanulmányi munkaidő-kedvezmény

3. § (1) A köztisztviselőt a közigazgatási alapvizsga letétele előtt esetben 5 munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg.

(2) A köztisztviselőt a közigazgatási szakvizsga letétele előtt esetben 8 munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg.

(3) Tanulmányi szerződés megkötése esetén a szerződésben kell rögzíteni a tanulmányi munkaidő-kedvezményt.

3/A. § [2] A Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 01-je munkaszüneti nap.

Hűségjutalom

4. § (1) [3] Az a köztisztviselő, aki a Balatonszárszó Nagyközségi Tanácsnál – mint jogelődnél – valamint a Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál és a Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatalnál 10, 20, 30 illetve 40 év folyamatos közszolgálati jogviszonnyal rendelkezik, hűségjutalom elismerésben és pénzjutalomban részesül.

(2) A hűségjutalom elismeréssel járó pénzjutalom összege:

a) 10 évi folyamatos közszolgálati jogviszony után a havi illetmény 50 %-a

b) 20 évi folyamatos közszolgálati jogviszony után a havi illetmény 75 %-a

c) 30 évi folyamatos közszolgálati jogviszony után a havi illetmény 100 %-a

d) 40 évi folyamatos közszolgálati jogviszony után a havi illetmény 150 %-a

(3) Amennyiben a köztisztviselő közszolgálati jogviszonya öregségi nyugdíjazás miatt a jogosultság megnyílásának évében szűnik meg, részére a hűségjutalmat meg kell állapítani.

(4) A hűségjutalom abban az évben esedékes, amelyben a köztisztviselő az igényjogosultsághoz szükséges közszolgálati jogviszonyt megszerezte. Az elismeréssel járó pénzjutalmat a megszerzésének napján részére át kell adni.

(5) A hűségjutalomra való jogosultságot – a jogosult kérelmére – a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg.

Lakásépítési, -vásárlási, -felújítási támogatás

5. § (1) A köztisztviselőt kérelmére – a polgármester egyetértésével – a jegyző kamatmentes, visszatérítendő lakásépítési, -vásárlási, -felújítási támogatásban részesítheti.

(2) Ezen támogatás maximális összege 150 000 Ft, melyet havi egyenlő részletekben maximum 5 év alatt kell visszafizetni.

(3) A kölcsön fedezete a már létrehozott Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének „Lakásépítési Alap” számlája.

6. § (1) A 2. és 4. §-ban meghatározottak tekintetében a polgármestert megillető jutatásokkal összefüggő hatáskört a Jogi- és Igazgatási Bizottság előzetes véleményezése illetve előterjesztése alapján a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A szabályozás nem érinti a külön jogszabályban meghatározott egyéb, a munkaviszonnyal összefüggő rendelkezések érvényét

Záró rendelkezések

7. § (1) Hatályát veszti a Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről, egyéb – szociális, jóléti és egészségügyi - juttatásokról, valamint szociális támogatásról szóló 14/2001. (X. 25.) rendelete.

(2) Ez a jogszabály 2010. március 22. napján lép hatályba.

Dr. Méhész László sk.
polgármester

Gerstnerné Dr. Kiss Ildikó sk.
jegyző