Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (IX. 19.) önkormányzati rendelete

a közterület filmforgatási célú használatának szabályairól

Hatályos: 2016. 11. 01

(egységes szerkezetben a 12/2016.(X.27.) önkormányzati rendelettel)


 Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


A Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére (a továbbiakban: filmforgatás) a közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló önkormányzati rendelet az e rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.


  1. §


(1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 14 napot nem haladhatja meg, mely indokolt esetben legfeljebb 1 alkalommal meghosszabbítható.

(2) A filmforgatás célú közterület-használat naponta 7.00-21.00 óra közötti időszakban engedélyezhető.

(3) Vasárnap és ünnepnapokon valamint önkormányzati rendezvények közterületen történő megrendezésekor filmforgatás célú  közterület-használat nem engedélyezhető.

(4) A közterület filmforgatási célú igénybevétele ugyanazon, vagy különböző engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében a 1 500 m2-t nem haladhatja meg


3. §


(1) A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező vállalja a következő feltételek teljesítését a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

(2) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(3) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.


4.§


A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.


5. §


(1)[1] A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díjakat az Mgtv. 3. melléklete tartalmazza.

(2) A fizetendő díj 30 %-kal csökken, ha a közterület-használat időtartama nem haladja meg a 3 napot.

(3)[2] 

(4) ) Mentes a díjfizetés alól az Mgtv. szerinti közérdekű célokat szolgáló (különösen oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő)  film forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 3 napot, filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása esetén az 5 napot.



6. §


A rendelet alkalmazásában turisztikailag kiemelt központi területnek számít:

a) Hősök tere,

b) Fő utca,

c) Mikszáth Kálmán utca,

d) Jókai Mór utca,

e) Tóparti park,

f) Erzsébet park,

g) a Jókai Mór utca - Szabolcs utca - Csokonai utca és a Tóparti park által körbehatárolt terület, 

h) Huba utcai játszótér

i) a strandok területe


7. §


A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


8. §


(1) Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló 32/2009.(XII.14.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:


„(3) A Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére e rendelet a közterület filmforgatási célú használatának szabályairól szóló rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.”


(2) Hatályát veszti a Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló 32/2009.(XII.14.) önkormányzati rendelet 1. sz. melléklet táblázatának 12. sora.      


9. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





Dorogi Sándor sk.

polgármester

Gerstnerné dr. Kiss Ildikó sk.

címzetes főjegyző



A rendelet kihirdetve:

2013. szeptember 19.



Gerstnerné dr. Kiss Ildikó sk.

       címzetes főjegyző





[1]

Módosította a 12/2016.(XI.01.) Ör. 1.§-a. Hatályos: 2016. november 01-jétől.

[2]

Hatályon kívül helyezte a 12/2016.(XI.01.) Ör. 2.§ (2) bekezdése. Hatálytalan: 2016. november 01.

Mellékletek