Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013.(XII.12.) önkormányzati rendelete

a Balatonszárszó Helyi Építési Szabályozásáról és Szabályozási tervéről szóló 10/2005.(IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 12. 26- 2020. 12. 13

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarországi Helyi Önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13.§. (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1.§.


Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a Balatonszárszó Helyi Építési Szabályozásáról és Szabályozási tervéről szóló 10/2005.(IV.28.) önkormányzati rendelet ( a továbbiakban (R.) a 3. § .következő bekezdésekkel egészül ki:

 (15) E rendelet alkalmazásában:

Szintterület mutató: a telken lévő építmények szintterülete és a telekterület hányadosa. A szintterületi mutató számításánál a melléképítmények közül csak a kerti építmények szintterületét kell figyelembe venni.


(16)Kialakult állapotnak tekintendő (építménymagasság, beépítési százalék és a telek

 beépítési módjának szempontjából) a 1999.december 31-e előtt kiadott érvényes engedély alapján épült vagy 1999. december 31-én az ingatlan nyilvántartásban szerepelt beépítés. Ilyen esetekben:

a.) amennyiben a meglévő épület részben vagy egészben az építési helyen kívül áll, úgy az épület felújítható és az övezetre előírt építési helyen belül bővíthető – az egyéb övezeti paraméterek betartása mellett.

b.) amennyiben a meglévő épület építménymagassága meghaladja az övezetre előírt maximális építménymagasságot, úgy

ba.) a meglévő épület felújítható, de a vízszintes irányú bővítés esetén a bővítmény építménymagasságának meg kell felelnie az övezetre előírt értékeknek.

bb.) meglévő magastető műszaki okokból történő cseréje – amennyiben az eredeti kialakítással mindenben megegyező, (kivéve a héjazat anyaga) – felújításnak tekinthető

bc.) meglévő lapostetőre magastető csak úgy építhető, ha az a kialakult építménymagasságot tovább nem növeli. „


2.§.

A (R.) a 17. § .következő bekezdésekkel egészül ki:


(11) A 861. hrsz-ú Üh övezeti besorolású terület minőségi idegenforgalmat célzó üdülési hasznosítású terület, maximum 10 üdülőegységgel. Az ingatlanon a szintterületi mutató nem haladhatja meg a 0,45 értéket a HÉSZ egyéb előírásainak betartása mellett.


3. §


A R. mellékletét képező SZT-2/1/M2, SZT-2/3/M1 és SZT-2/4/M2 jelű tervlapok Tóparti park és Erzsébet park területekre vonatkozó normatartalma helyébe e rendelet melléklete szerinti SZT-2/1/M3, SZT-2/3/M2 és az SZT-2/4/M3 jelű tervlapok Tóparti park és Erzsébet park területekre vonatkozó normatartalma lép.


4.§

A R.  2013.december 26-án lép hatályba.

Balatonszárszó, 2013.december 11.



Dorogi Sándor  sk.                                                                     Gerstnerné dr. Kiss Ildikó sk.

            polgármester                                                                                   címzetes főjegyző



A rendelet kihirdetve:

2013.december 12.

                                                      Gerstnerné dr. Kiss Ildikó sk.

                                                             címzetes főjegyző


Mellékletek