Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 10/2014 (V.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 15/2012.(V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 06. 30- 2015. 01. 01

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. §. (1) bekezdés d) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a helyi adókról szóló 15/2012.(V.31.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) módosításáról a következőket rendeli el:

1. §

A R. 5.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


5. § A rendelet hatálya – a Hatv. 34.§-ában foglaltak kivételével – nem terjed ki az államra, a helyi önkormányzatra, a nemzetiségi önkormányzatra, a költségvetési szervre, az egyházi jogi személyre, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-re, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-re, az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-re, a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter felügyelete alá tartozó büntetés-végrehajtási gazdálkodó szervezetre és a helyi iparűzési adó vonatkozásában a Magyar Nemzeti Bankra.


2. §

A R. 9. § (2) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


9. § (2) a) mentes az adófizetési kötelezettség alól az a magánszemély, aki a tulajdonában lévő lakás céljára szolgáló ingatlant tulajdonosként vagy haszonélvezőként, illetve azok közeli hozzátartozójaként ténylegesen, életvitelszerűen lakja;

3. §

A 9. § (2) bekezdés b) pontja és c) pontja hatályon kívül helyezésre kerül.


4. §


A R. 15. § (2) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


15.§ (2) a) a telek teljes területe, amennyiben azon jogerős használatbavételi vagy fennmaradási engedéllyel rendelkező lakó-, üdülőépület, üzlet, műhely, üzemcsarnok, raktár, iroda épület áll;


5. §


A R. 15. § (2) bekezdés d) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


15.§ (2) d) az a – magánszemély által vásárolt lakó-, üdülő telek, melynek lakóházzal, üdülővel való beépítésére az önkormányzat szerződésben 4 éves beépítési kötelezettséget írt elő, az érvényes építési engedély megszerzését követő év január 01-től a vállalt beépítési kötelezettség teljesítéséig adómentes.


6. §


A R. 24. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


24.§ (1) Adókötelezettség terheli azt a magánszemély tulajdonost és vagyoni értékű jog jogosítottját (haszonélvezőt), aki életvitelszerűen az önkormányzat illetékességi területén lakik.

(2) Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.


7. §


A R. 35. §-a az alábbi 4. ponttal egészül ki:


4. életvitelszerűen lakóhelyül használt ingatlan: a tulajdonos olyan lakása, lakóháza, hétvégi háza vagy üdülője, ahol az életviteléhez szükséges tevékenységeket (étkezés, főzés, mosás, családi élet szervezése, közüzemi szolgáltatások igénybevétele, elsődleges elérhetőségi címkénti megjelölése stb) rendszeresen, legjellemzőbben folytatja és máshol nincs olyan lakása, lakóháza, amelyet ténylegesen az életviteléhez szükségesen használ.




8. §


(1) A R. 1. §-a, 4.§-a, továbbá 5. §-a e rendelet kihirdetést követő 31. napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet – a (1) bekezdésben foglalt kivétellel – 2015. január 01. napján lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.


Balatonszárszó, 2014. május 26.




Dorogi Sándor sk.                                                         Gerstnerné dr. Kiss Ildikó sk.

              polgármester                                                                      címzetes főjegyző



A rendelet kihirdetve:

2014. május 30-án.


                                               Gerstnerné dr. Kiss Ildikó sk.

                                                  címzetes főjegyző



Mellékletek