Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 13/2014 (IX.22.) önkormányzati rendelete

a közterületi rendezvények zajvédelmére vonatkozó helyi szabályokról

Hatályos: 2014. 09. 23

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 13/2014 (IX.22.) önkormányzati rendelete

a közterületi rendezvények zajvédelmére vonatkozó helyi szabályokról

2014.09.23.

Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdésének c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a zajvédelem helyi szabályozására a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, melyek állandó vagy ideiglenes jelleggel Balatonszárszó Nagyközség közigazgatási területén megtartott közterületi rendezvények során olyan tevékenységet végeznek, amely környezeti zajt okoz vagy okozhat.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat ünnepségein, az Önkormányzat által szervezett kulturális, szórakoztató, szabadidős vagy sportjellegű rendezvényei során keletkező zajkibocsátásra,

b) a gyülekezési jogról szóló, valamint a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlések során végzett tevékenységekre, valamint

c) a vallási tevékenység végzésére.

Fogalom-meghatározások

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 2. §-ában meghatározott fogalmakat kell alkalmazni; valamint

b) hangosító berendezés: bármely hangszóró vagy műsorforrás, beleértve ebbe az élő zene, élő műsor szolgáltatására alkalmas eszközt, berendezést is;

c) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

d) rendezvény: előre meghatározott célból, helyen és időben, szervezett formában megtartandó szórakoztató, kulturális, szabadidős vagy sportjellegű összejövetel.

Közterületi rendezvények során működő zajforrásokra vonatkozó rendelkezések

3. § (1) Balatonszárszó közigazgatási területén, a nappali (06 és 22 óra közötti) időszakban 1 órát meghaladó időtartamú, valamint az éjszakai (22 és 06 óra közötti) időszakban bármilyen időtartamú, e rendelet hatálya alá tartozó közterületi rendezvény megtartása során hangosító berendezést üzemeltetni, élőzenét, műsort szolgáltatni csak a polgármester engedélye alapján, és az abban előírt feltételek betartásával szabad. A polgármester határozatban dönt az engedély megadásáról.

(2) Közterületen rendezvény tartására

a) október 1. – április 30-a között 10.00 és 22.00 óra között,

b) május 1. – szeptember 30-a között 10.00 és 24.00 óra között

kerülhet sor.

(3) Az (1) bekezdés szerinti engedély iránti kérelmet a zajforrás üzemeltetője a rendezvény tervezett megkezdése előtt legalább 30 nappal köteles benyújtani. Amennyiben a rendezvény megtartásának időpontja egy hónapon belül előre nem tervezhető, akkor a rendezvény megkezdése előtt legalább 8 nappal kell az üzemeltetőnek a kérelmet benyújtania.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott engedély iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a terület igénybevételére vonatkozó érvényes közterület-használati engedélyt, vagy az erre irányuló kérelem benyújtását igazoló dokumentumot;

b) a rendelet 1. sz. melléklete szerinti kitöltött zajvédelmi adatlapot;

c) helyszínrajzot, melyen ábrázolni kell a rendezvény által igénybe vett területet, a színpad és a hangszórók elhelyezését, valamint a zajforrás hatásterületét;

d) azokat az akusztikai számításokat tartalmazó dokumentumokat, amelyekből megállapítható a zajforrás várható zajkibocsátása, illetve a hatásterületen várható zajterhelés.

(5) Amennyiben a kérelemben és a mellékletekben közölt adatokból az állapítható meg, hogy a zeneszolgáltatás vagy alkalmazni kívánt hangosító berendezés üzemeltetése során a zajkibocsátási határértékek nem lesznek betarthatók, illetve a berendezés üzemeltetése a környéken élők éjszakai nyugalmát indokolatlanul zavarná, akkor a polgármester a zeneszolgáltatást vagy hangosító berendezés üzemeltetésének időtartamára, teljesítményére vonatkozó korlátozást írhat elő, vagy az engedélyt megtagadhatja.

(6) A közterületi rendezvények során üzemeltetett hangosító berendezésekre, zeneszolgáltatásra a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 1.sz. mellékletében foglalt határértékeket kell betartani.

Záró rendelkezések

4. § (1) E rendelet 2014. szeptember 23. napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

Gerstnerné dr. Kiss Ildikó sk.
címzetes főjegyző

Dorogi Sándor János sk.
polgármester