Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 20/2014 (XI.25.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól

Hatályos: 2019. 12. 17

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 20/2014 (XI.25.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól

2019.12.17.

Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban Atv.) 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: a Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatal helyisége

b) [1] hivatali munkaidő: a Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő

c) [2] ügyfélfogadási idő: a Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott ügyfélfogadási idő

2. § 1. A hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetére az anyakönyvvezető közreműködéséért házasságkötésenként, az anyakönyvvezető díjaként 15.000.-Ft-ot kell megfizetni.

2. A díjat a házasságkötési szándék bejelentésekor, vagy a hivatali helyiségen kívüli helyszín engedélyezésekor a Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatal pénztárában kell megfizetni, legkésőbb a házasságkötést megelőző munkanapon.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés iránti kérelmet a szándék bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani.

(2) A kérelem az Atv. 18. (3) bekezdésében foglaltakon túl tartalmazza:

a) a házasságkötés pontos helyszínét,

b) a házasságkötés időpontját, továbbá

c) nyilatkozatot arról, hogy a helyszínen az eseményhez méltó körülmények biztosítottak.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés iránti kérelmet az e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(4) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a házasságkötés méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és a házassági alapiratok megfelelő védelme biztosított.

4. § (1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést hivatali munkaidőben ügyfélfogadási időn kívül, valamint a (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően hivatali munkaidőn túl pénteken és szombaton lehet lebonyolítani, amennyiben az a nap nem ünnepnap vagy munkaszüneti nap.

(2) Hivatali munkaidőn túl házasságkötést pénteken 13 óra 30 perc és 19 óra, szombaton 9 óra és 19 óra között lehet lebonyolítani.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit, a hatálybalépése után benyújtott kérelmek esetében kell alkalmazni.

Gerstnerné dr. Kiss Ildikó sk.
címzetes főjegyző

Dorogi Sándor sk.
polgármester