Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 23/2014 (XII.16.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 15/2012.(V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2016. 01. 01


Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. §. (1) bekezdés d) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a helyi adókról szóló 15/2012.(V.31.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) módosításáról a következőket rendeli el:

1. §

A R. 3.§-a az alábbiak szerint módosul:


3.§ A rendelet a Htv. 3.§ (1) és (4) bekezdésében meghatározott adóalanyokra terjed ki.


2. §


A R. 5.§-a az alábbiak szerint módosul:


(5) A rendelet hatálya - a Htv. 34. §-ában foglaltak kivételével - nem terjed ki az államra, a helyi önkormányzatra, a nemzetiségi önkormányzatra, a költségvetési szervre, az egyházi jogi személyre, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-re, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-re, az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-re, a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter felügyelete alá tartozó büntetés-végrehajtási gazdálkodó szervezetre, valamint a helyi iparűzési adó vonatkozásában a Magyar Nemzeti Bankra, az Országos Betétbiztosítási Alapra és a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló 2014. évi XXXVII. törvényben meghatározott Szanálási Alapra.


3. §

A 9. § (2) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


9. § (2) Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat által biztosított adókedvezmény:

 mentes az adófizetési kötelezettség alól az a magánszemély – kivéve az egyéni vállalkozónak minősülő adóalany , aki épületét, épületrészét üzleti célra használja –, aki a tulajdonában lévő lakás céljára szolgáló ingatlant tulajdonosként vagy haszonélvezőként, illetve azok közeli hozzátartozójaként ténylegesen, életvitelszerűen lakja, és amely után magánszemélyek kommunális adóját fizeti.


4. §

A R. 15.§ (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:


15.§ (2) Mentes az adó alól: a) a telek területe, amennyiben azon jogerős használatbavételi vagy fennmaradási engedéllyel rendelkező lakó-, üdülőépület áll, kivéve a vállalkozónak minősülő adóalany üzleti célra használt telke, és amely után magánszemélyek kommunális adóját fizeti.


b.) az a magánszemély – kivéve a vállalkozónak minősülő adóalany üzleti célra használt telke, és amely után magánszemélyek kommunális adóját fizeti -, aki az adott lakótelekre lakóház építésére érvényes építési engedéllyel rendelkezik a jogerős építési engedély megszerzésétől számított 4 év időtartamra, amennyiben az építkezés folyamatos;

c.) a 720 m2 feletti belterületi beépíthető, de még nem beépített földterület – kivéve a vállalkozónak minősülő adóalany üzleti célra használt telke, és amely után a magánszemélyek kommunális adóját fizeti;


d.) az a magánszemély – kivéve a vállalkozónak minősülő adóalany üzleti célra használt telke, és amely után magánszemélyek kommunális adóját fizeti – által vásárolt lakó-, üdülő telek, amelynek lakóházzal, üdülővel való beépítésére az önkormányzat szerződésben 4 éves beépítési kötelezettséget írt elő, az érvényes építési engedély megszerzésétől a vállalt beépítési kötelezettség teljesítéséig adómentes.


5. §


A R. 15.§ (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


15.§ (5) A lakóházzal beépíthető lakótelek esetén 50%-os telekadó kedvezmény illeti meg azt a földhivatali nyilvántartásban tulajdonjoggal rendelkező 16. életévét betöltött tulajdonost (törvényes képviselőt), aki vállalja, hogy kérelmétől számított 5 éven belül építési engedélyt szerez és megkezdi az építkezést.


6. §


A R. 23.§ (3) bekezdés b) pontja az alábbiakkal egészül ki:


23.§ (3) b) folyamatosan, kihagyás nélkül tartalmazza az idegenforgalmi adó, valamint a mentességek megállapítását megalapozó dokumentumok, bizonylatok hivatkozásait, így: az életkor igazolására a személyi igazolvány, útlevél, tartózkodási engedély számát, tanulói, hallgatói jogviszony igazolására a diákigazolvány számát, munkavégzési célú tartózkodás esetén a munkáltató megnevezését, pontos székhelyének, telephelyének címét, hozzátartozói mivoltát és az egyház tulajdonában levő ingatlanok hitéleti tevékenységet folytató egyházi személy adatait.


7. §

A 24.§(1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

24.§ (1) Adókötelezettség terheli a Htv. 24.§-ában meghatározott magánszemélyeket.

8. §

A 24.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

24.§ (2) Mentes a a magánszemélyek kommunális adójának  adófizetési kötelezettsége alól, aki e rendelet szerint építményadó vagy telekadó fizetésére kötelezett.

9. §



A R. 35.§ 2. pontja az alábbiak szerint módosul:

2. hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 8:1.§ (1) bekezdésében hozzátartozóként megjelölt személy.

10. §

A R. 35.§ 3. pontja az alábbiak szerint módosul:

3. közeli hozzátartozó: a Ptk. 8:1.§ (1) bekezdésében közeli hozzátartozóként megjelölt személy.


11. §


A R. 35.§-a az alábbi 5. ponttal egészül ki:


5. vállalkozó: a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző

a) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó,

b) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott mezőgazdasági őstermelő, feltéve, hogy őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben a 600. 000 forintot meghaladja,

c) a jogi személy, ideértve azt is, ha az felszámolás vagy végelszámolás alatt áll,

d) egyéni cég, egyéb szervezet, ideértve azt is, ha azok felszámolás vagy végelszámolás alatt állnak.


12. §


(1) Az 1.-2.§, a 5. §, a 7.-12.§ 2015. január 01-jén – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – lép hatályba, és hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) A 3.§ 4.§ és a 6.§ 2016. január 01-jén lép hatályba, és hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


Balatonszárszó, 2014. december 15.



Dorogi Sándor sk.                                                      Gerstnerné dr. Kiss Ildikó sk.

              polgármester                                                              címzetes főjegyző



A rendelet kihirdetve:

2014. december 16-án


                                               Gerstnerné dr. Kiss Ildikó sk.

                                                     címzetes főjegyző