Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 6/2015 (V.19.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló 32/2009. (XII.14.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 06. 01- 2015. 06. 01


Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A R. az alábbi 1/A §-sal egészül ki:


E rendelet alkalmazásában:

  1. szezon: a május 15-től szeptember 15-ig terjedő időszak
  2. üzleti előkert: üzletekhez kapcsolt, árubemutatás vagy vendéglátás céljára közterületen kijelölt szabadtéri terület
  3. mozgóbolt: kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármű, illetve járműre szerelt vagy általa vontatott eszköz;
  1. mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak;
  2. alkalmi árusítás: nem rendszeresen folytatott kereskedelmi tevékenység;
  3. mutatványos berendezések: a mutatványos berendezések biztonságosságáról szóló 7/2007. (I. 22.) GKM rendelet 1. mellékletében meghatározott berendezések



2. §


A közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló 32/2009. (XII.14.) rendelet (a továbbiakban R.) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) E rendelet hatálya kiterjed:


a) az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi  földrészletekre, továbbá


b) a közterület jelleggel funkcionáló, de nem önkormányzati tulajdonban lévő területre, illetőleg építményre, amelyekre az önkormányzat számára a tulajdonos használati jogot biztosított.”



3.§


  1. A R. 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A közterületeket rendeltetésüktől eltérő célra csak közterület-használati engedély alapján lehet használni. A közterület-használati engedély legfeljebb 3 év határozott időtartamra adható.”


  1. A R. 3. § (2) –(3) bekezdésében, 5. § (2) bekezdésében, a 6. § (1)-(2) bekezdésében, a 7. § (1)-(2) bekezdésében és a 10. § (1) bekezdésében a „hozzájárulás” szövegrész helyébe „engedély” szöveg lép.

4.§


A R.  3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„Az engedély kiadására irányuló kérelem a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon vagy annak megfelelő tartalommal nyújtható be. A kérelmet használatba vétel előtt legalább 5 munkanappal be kell nyújtani. A közterületi használati jogviszony a polgármester által hozott engedélyező határozat által jön létre.”

5.§


A R. 3. §-a a következő bekezdéssel egészül ki:


„(5) A közterület használatáért fizetendő díjat az engedélyező határozat közlésétől számított 15 napon belül kell megfizetni. „


6. §


 A R. 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Akkor lehet közterület használatra engedélyt adni, ha a kérelmező:


  • a közterületen folytatandó tevékenység végzéséhez szükséges hatósági és szakhatósági engedélyekkel, hozzájárulásokkal rendelkezik és azokat kérelméhez mellékelte,


  • kérelméhez mellékelte a közterület tervezett használatát bemutató helyszínrajzot és - a tüzelőanyag- és építési anyag tárolás, a taxi állomáshely, utcazenélés céljából történő közterület-használat kivételével - a közterületen elhelyezni kívánt építményeket, tárgyakat valamint azok környezetét is ábrázoló nézetrajzokat vagy fényképeket.”


7. §


A R. 4. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A polgármester határozatában kikötheti, hogy a közterületen milyen anyagú, színű, formájú és méretű tárgyakat helyezhet el a közterület használója.”


8. §


A R. 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A közterületek használóinak a közterületet úgy kell használniuk, hogy az ne zavarja sem a közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát és a közúti közlekedést sem. A használó felel az általa használt közterület és az azon elhelyezett építmények, eszközök, tárgyak folyamatos karbantartásáért, azok mindenkori műszaki megfelelőségéért, különös tekintettel a baleseti források kiküszöbölésére.”

9. §

  1. A R. 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Nem adható 2 évig közterületi-használati engedély annak:


  1. akinek a közterület használatára adott engedélye visszavonásra került,


  1.  akit jogosulatlan közterületi kereskedés miatt szabálysértési bírsággal sújtottak,


  1. akinek az önkormányzattal szemben köztartozása vagy polgári jogi megállapodásból eredő egyéb tartozása van.


  1. aki a közterület-használati díjat nem fizette meg.


  1. akit Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 9/2013.(V.14.) önkormányzati rendeletének 10. § (1) bekezdése alapján figyelmeztetésben részesítettek vagy akivel szemben bírságot szabtak ki.”


  1. A R. 5. § (3) bekezdésében a „hozzájárulást adó” szövegrész helyébe az „engedélyező” szöveg lép.

10. §


A R. 6. § (2) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„g. építési anyag tárolás céljára június 1-től augusztus 31-ig”


11. §


A R. 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„ A (2) bekezdés b) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni az engedélyezett alkalmi árusításokra.”


   12. §


A R. 7. § (3) bekezdésében a „közterület-használati hozzájárulást tartalmazó” szövegrész helyébe a „közterület használatot engedélyező” szöveg lép.


13. §


  1. A R. 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Egyedi kérelemre 100 000 Ft közterület használati díj felett a polgármester a közterületi használati díj vonatkozásában részletfizetést engedélyez. Egyetlen részlet meg nem fizetése esetén a megállapított használati díjat egy összegben - az esedékes késedelmi kamatok felszámolás mellett - kell megfizetni.”


  1. A R. 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A közterület-használati díj meghatározásakor minden töredék m2 , minden megkezdett hónap és év egésznek számít.”

14. §


  1. R. 9. § (1) bekezdésében a „hozzájárulásban” szövegrész helyébe az „engedélyben” szöveg lép.


  1. A R. 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A határozott időtartam lejárta előtt a polgármester azonnali hatállyal visszavonhatja a közterület-használati engedélyt, ha a használó:


  1. a közterületet nem az engedélyező határozatban foglalt célra használja,


  1. nem azt vagy nem csak azt a közterületet használja, amelyre az engedély alapján jogosultságot szerzett,


  1. az engedélyező határozatban foglalt kötelezettségeit megszegi, különösen, ha a használati díj befizetésének az előírt határidőig nem tesz eleget.


A visszavonással egyidejűleg a használó tárgyait, eszközeit a közterületről köteles elszállítani, ellenkező esetben a polgármester e  rendelet 10. §-ában biztosított jogkörben jár el.


15. §


A R. 9.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„A használó kérheti közterület használatára való jogosultságának visszavonását abban az esetben, ha a használatba adónak felróható okból a közterületet az engedélyező határozatban meghatározott időszakban a megjelölt célra nem tudja használni. A polgármester a visszavonás tárgyában hozott határozatában a közterület használatáért megfizetett díj visszafizetéséről rendelkezik abban az esetben, ha a kérelmezőnek nem áll fenn az önkormányzattal szemben adó-vagy egyéb tartozása.”


16. §


A R. 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Ha a használó a használt közterületen a határozott időtartam lejárta előtt tevékenységét megszünteti, kezdeményezheti a polgármesternél a közterület-használati jog megszüntetését. Az engedélyező határozatban foglalt közterület-használati díj visszafizetésére nincs lehetőség.”


17. §



A R. 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A tulajdonos az elszállított tárgyat a megállapított költségek megfizetése után - az eltávolítástól számított legkésőbb 90 napon belül - visszakaphatja. Ezt követően az elszállított tárgyat értékesíteni kell. Az értékesítést követően a tárgy tulajdonosa csak a tárgy értékesítéséből befolyt, de a megállapított költségekkel csökkentett összegre tarthat igényt.”


18. §


  1. Hatályát veszti a R. 6. § (2) bekezdésének a) és f) pontja.
  2. Hatályát veszti a R. 7. § (1) bekezdés a) pontja.
  3. Hatályát veszti a R. 7. § (3) d) pontja.
  4. Ez a rendelet 2015. június 1. napján lép hatályba és hatályba lépését követő napon hatályát veszti. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


Balatonszárszó, 2015. május 18.



            Dorogi Sándor sk.                                                       Gerstnerné dr. Kiss Ildikó sk.

             polgármester                                                               címzetes főjegyző


                                  

A rendelet kihirdetve: 2015. május 19.



 Gerstnerné dr. Kiss Ildikó sk.

      címzetes főjegyző