Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 5/2016 (IV.8.) önkormányzati rendelete

a Központi Strand rendjéről és a strandi jegyárakról

Hatályos: 2017. 10. 06- 2017. 11. 30

(Egységes szerkezetben a 13/2017.(X.05.), a 8/2017.(IV.25.), a 3/2017.(III.14.) és a

10/2016. (VII.29.) önkormányzati rendelettel)


Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § c) pontjában megjelölt feladatkörében eljárva Balatonszárszó Központi Strandjának rendjéről és a strand jegyárairól a következőket rendeli el:



A rendelet hatálya


1.§


(1) A rendelet területi hatálya a Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában és kezelésében levő, Balatonszárszó 710. hrszú. (8624 Balatonszárszó, Mikszáth K. u.2. sz.) Központi Strand (a továbbiakban: Strand) területére terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya a strandi szolgáltatásokat igénybevevőkre, a Strand üzemeltetésével és működtetésével megbízott szolgáltatóra, valamint a kereskedelmi, vendéglátó-ipari és egyéb szolgáltatást biztosító jogi és nem jogi személyekre, továbbá alkalmazottaikra terjed ki.


A Strand nyitva tartása


2. §


(1)[1] A Strandon a fürdési idény évente június 1-től augusztus 31-ig terjedő időszak. A fürdési idény alatt a Strand belépőjegy fizetése ellenében látogatható. A strandra 19.00 óra után a belépés ingyenes.


(2) A strand napi nyitva tartási ideje 9.00 órától 20.00 óráig tart. Fürdésre alkalmatlan időben a pénztár zárva tart.


(3) A Strand a hivatalos bejáraton keresztül vehető igénybe. Nem minősül hivatalos bejáratnak a kereskedelmi és vendéglátó egységek bejáratai, azt kizárólag a kereskedők és alkalmazottaik használhatják bejárás és árufeltöltés céljára.


(4) A kereskedelmi és vendéglátó egységek bejáratát az azok használatára jogosultak kötelesek folyamatosan zárva tartani és megakadályozni, hogy azon keresztül a Strandra érkező, illetve onnan távozó fürdőzők átjárhassanak. Az ebből eredő szabályszegésért a kereskedelmi egység üzemeltetője felel.


3.§


Május 1-től május 31-ig, valamint szeptember l-től szeptember 15-ig a Strand szabad strandként üzemel, a szolgáltatások igénybevételének lehetősége nélkül.


A strandi szolgáltatások díjai


4.§


(1) A Strand területére a fürdési idény alatti nyitva tartási időben belépőjegy váltásával, személyazonosító okmány felmutatásával, vagy Szárszó kártya felmutatásával lehet belépni.


(2)[2] [3]Napijegyek és bérletek a Strand pénztáránál válthatók. Az árakat e rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(3) A gyermekjegy a 4. életévet betöltött és a 18. életévet be nem töltött személyekre vonatkozik. A gyermekjegyre való jogosultságot személyi igazolvány, vagy bármely személyi azonosításra alkalmas okmány felmutatásával lehet igazolni.


(4) A napijegy az érvényessége napján többszöri belépésre jogosít. Ismételt belépés során – a napi nyitva tartási idő alatt – az első belépés alkalmával a pénztárnál kapott karszalagot kell viselni és az újabb belépés során felmutatni.


(5) A megváltott, de fel nem használt jegy vissza nem váltható.


5.§


(1)A strandot díjfizetés nélkül vehetik igénybe, illetőleg díjfizetési kötelezettség nélkül léphetnek a strand területére:

a) a 4 éven aluli gyermekek,

b) Balatonszárszón állandó lakcímmel rendelkező lakosok (személyazonosító igazolvány és lakcímkártya felmutatásával),

c) az Önkormányzat dolgozói,

d) a strandi büfék bérlői, alkalmazottaik,

e) a Strandra munkavégzés céljából belépők.


(2) Amennyiben a strandi belépő ellenőrzése során megállapítást nyer, hogy a fürdőző karszalaggal nem rendelkezik, belépési jogosultságát érvényes belépőjeggyel, igazolvánnyal, vagy Szárszó Kártyával igazolni nem tudja, úgy a napi belépőjegy háromszoros mértékével egyenlő pótdíj megfizetésére köteles a jegypénztárnál.

6.§


A szolgáltatások díjairól az Önkormányzat internetes honlapján, valamint a Strand bejáratánál jól látható helyen elhelyezett árjegyzék kihelyezésével tájékoztatja az igénybevevőket. Az árjegyzéket magyar, német és angol nyelven kell közzétenni.



Szárszó kártya alkalmazása


7.§


(1) Minden vendég, aki Balatonszárszó közigazgatási területén legalább egy éjszakát magán- vagy kereskedelmi szálláshelyen tölt és a szálláshelyén kifizette az idegenforgalmi adót, kedvezményes strandbelépésre jogosult Szárszó Kártya alkalmazásával.

A kedvezményes felnőtt jegy díja: 200,- Ft.


(2) A kedvezményes belépésre jogosító Szárszó kártyát a vendég a szálláshelyén kapja meg, a kártyát a szállásadó tölti ki, a kártyáért külön nem kell fizetni. A kártya névre szól, családra, vagy együtt nyaralókra együttesen vonatkozik, mivel a létszám – külön az idegenforgalmi adó köteles, és külön a nem idegenforgalmi adó köteles személyek száma – feltüntetésre kerül. A kártya tartalmazza a szálláshely címét, a vendéglátó nevét, a tartózkodási időt. A kártya érvényessége a szálláshelyen való tartózkodás idejére szól.


(3) A Szárszó kártyát minden magán,- és kereskedelmi szálláshely, szolgáltató iroda együttműködési megállapodás keretében előzetesen igényelhet, amivel a szezon végén a kurtaxa ellenőrökkel az utolsó kurtaxa elszámolásnál elszámol. Az együttműködési megállapodás formanyomtatvány a rendelet l. sz. függeléke.


(4) Balatonszárszó közigazgatási területén további szolgáltatások kedvezményes igénybevétele biztosított a Szárszó Kártya felmutatása mellett. A kedvezményes szolgáltatások jegyzékét a rendelet 2. sz. függeléke tartalmazza.


8.§


(1) A kártya sorszámozott, önindigós, a kitöltendő hátoldala három példányos, melynek első példánya a szállásadónál marad, második példányát a kurtaxa ellenőröknek kell átadni, a harmadik példány – amely a kártya elülső oldalára kerül felragasztásra –a vendéget illeti meg. A kártya felmutatása jogosít fel a Strandra történő kedvezményes belépésre.


(2) A Szárszó Kártya át nem ruházható, kizárólag az a személy használhatja fel, akinek nevére kiállították, a kártyán feltüntetett családtagokkal, illetve együtt nyaralókkal közösen.


(2) A felhasznált kártyák másodpéldányát és a fel nem használt kártyákat legkésőbb tárgyév szeptember 30-ig az Önkormányzat részére vissza kell szolgáltatni. A kártyák jogos használatát a kurtaxa ellenőrök ellenőrzik.


(3) A szállásadó köteles az általa vezetett vendégkönyvben a vendég neve mellett feltüntetni a kártya sorszámát. A kártyát köteles szabályosan kitöltve a vendég részére átadni. A rontott kártyát átírni, megsemmisíteni nem szabad, azt haladéktalanul az Önkormányzat részére vissza kell szolgáltatni, és újat lehet igényelni helyette. A kereskedelmi szálláshelyek maximum 50 db kártyát, a magánszálláshelyek maximum 20 db kártyát, szükség esetén további darabszámot igényelhetnek.


(4) A nem fizető vendéglátással foglalkozó, de idegenforgalmi adó fizetésére kötelezett vendéget fogadók is igényelhetnek kártyát. A kártyákkal történő elszámolás módja megegyezik a fizetős vendéglátással foglalkozók elszámolási módjával.


A strand működtetése


9.§


(1) A Strand fenntartását és általános felügyeletét Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete, üzemeltetési feladatait a Szárszóért Településgazdálkodási Nonprofit Kft. látja el. A strand jogszabályszerű, és a strand üzemeltetési szabályzatában foglaltak szerinti üzemeltetéséért a Kft. ügyvezetője felelős.


(2) Az Önkormányzat a Strand nyitvatartási idejében a hivatalos üzemeltetési idő alatt biztosítja a jogszabályi előírásoknak megfelelő üzemeltetést és a strandi szolgáltatások nyújtását.


(3) Nyitva tartási idő alatt az Önkormányzat a fürdőhely kijelölési eljárás során kiadott szakhatósági hozzájárulásokban és engedélyekben meghatározottak szerint biztosítja a Strand működési feltételeit, így különösen

a) a fürdőzők átöltözésének feltételeit,

b) a veszélytelen fürdőzésre alkalmas vízterületet, melyet bójákkal jelöl ki,

c) a vízbelépéshez megfelelő számú, biztonságos kapaszkodóval ellátott lépcsőt helyez ki,

d) nyitva tartási idő alatt biztosítja az elsősegélynyújtást, a mentés személyi és tárgyi feltételeit,

e) gondoskodik a Strand területe, valamint az illemhelyek és a zuhanyzók, öltözők folyamatos tisztán tartásáról,

f) a viharjelzésről és a vihar veszélyről a fürdőzőket a vízi mentő közreműködésével folyamatosan figyelmezteti,

g) Az üzemeltetési időt követően az Önkormányzat gondoskodik a közegészségügyi szabályoknak megfelelő tisztasági takarításról.


(4) A strand pénztárának működtetését a Kft. végzi pénztáros és jegyellenőr alkalmazásával.


10. §


Az üzemeltetési feladatokat ellátó feladata különösen:

a) A Strand szezonnyitásra történő felkészítési munkáinak elvégzése, folyamatos, problémamentes üzemelés, működés biztosítása.

b) A szezon, illetve nyitás előtti medervizsgálat elvégzése, adminisztrálása.

c) A strandüzemeltetési jogszabályoknak, előírásoknak megfelelő üzemeltetés biztosítása.

d) Nyitás előtti területbejáráson való részvétel, annak során feltárt hiányosságok határidőre történő elvégzése.

e) A Strandnak szakhatósági előírásoknak megfelelő felkészítése.

f) Az üzemeltetési szabályzatban előírt munkák, napi feladatok elvégzése.

g) A pénztár nyitva tartásának időszakában mentőövek, mentőfelszerelés, vízi mentő , elsősegélyhely rendelkezésre állásának biztosítása.

h) Strandüzemelési napló naprakész vezetése, annak helyszínen tartása, ellenőrzéskor bemutatása.

i) A fürdőhelyi rendtartás – jól látható helyen - magyar, német, és angol nyelven történő közzététele.

j) A tulajdonos Önkormányzat képviseletében eljáró polgármester által meghatározott feladatok határidőre történő elvégzése.

k) A Strand nyitva tartási idejének betartása, kapuk nyitása, zárása, kerítés állapotának folyamatos ellenőrzése, közreműködés a rendtartás betartásában.

l) A rendeltetés szerinti üzemeltetést zavaró események polgármester felé történő azonnali jelentése.


A Strand használatának szabályai


11.§


(1) 10 éven aluli gyermek csak felnőtt kísérettel léphet a Strand területére és tartózkodhat ott.


(2) A Strandot fertőző betegek, valamint ittas személyek nem használhatják.


(3) A Strand területén az üzemeltetési időtartam alatt a napi nyitvatartási időben és azon kívül is tilos a horgászat.


(4) A fürdőző vendégek kötelesek a Strandot mások nyugalmának és biztonságának zavarása nélkül használni, valamint a Strand berendezési tárgyait és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően használni. Ennek alapján különösen tilos:

a) úszni nem tudó személyek részére a mélyvíz használata,

b) fürödni a Strand területén korlátozott látási viszonyok között és éjszaka,

c) törékeny tárgyaknak a Balatonba vitele, dobálása, eldobálása a Strand területén,

d) a bejáratnál, a mentős helyiségben, az öltözőkben, az illemhelyeken, a játszótér területén és 5 méteres körzetében a dohányzás,

e) kutyának, vagy más állatnak – a vakvezető kutya kivételével – a Strand területére történő bevitele, kutyát a Balatonban fürdetni,

f) járművel – kivéve a fogyatékkal élők járművei, segédeszközei – a Strand területére a behajtás,

g) a Strand területének bármilyen módon történő beszennyezése, szemetelése,

h) rádió, magnó másokat zavaró nagy hangerővel történő hallgatása.


(5) A Strand területén tartózkodó személyek kötelesek e rendeletben szabályozottakat betartani. Aki az előírt szabályokat megszegi, attól a strandi szolgáltatás megtagadható, súlyosabb szabályszegés esetén a Strand területéről kiutasítható, e célra rendőri segítség is igénybe vehető.

12.§


(1) A Strand üzemviteléről, az üzemeltetés személyi és tárgyi feltételeiről, egyéb előírásokról a polgármester által kiadott Üzemeltetési Szabályzat rendelkezik.


(2) E rendeletben foglaltak alkalmazásánál tekintettel kell lenni a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008.(IV.3.) Korm. rendeletre, valamint a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001.(XII.27.) BM. rendeletre.


13.§


(1) A fürdőző vendégek Strandra bevitt értékeiért az üzemeltető felelősséget nem vállal.


(2) A Strand területén lévő közhasználatú eszközök és felszerelések rendeltetéstől eltérő használatából eredő balesetekért az üzemeltető felelősséget nem vállal. Ezen eszközök rendeltetéstől eltérő használatával okozott kárért a károkozó felelős.


14. §


(1) A Strandon levő kölcsönző a vízi közlekedési eszközeit csak az erre kijelölt helyen – a strandolók zavarása nélkül – tárolhatja.


(2) A vízi járművek használata a strandolásra kijelölt területen – az elindulás és a visszatérés esetét kivéve – tilos. A vízi járművek használatára vonatkozóan a vízi közlekedés rendjéről szóló hatályos jogszabályok rendelkezései az irányadók.


(3) A Strand területén talált, illetve elveszett tárgyakra a talált tárgyak kezelésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.


15.§


(1) A Strand előtti parkoló őrzését az Önkormányzat nem biztosítja, így a parkolóban elhelyezett járművekért és az abban hagyott értékekért az Önkormányzat felelősséget nem vállal.


(2) A strandi kerékpártároló nem őrzött tároló, az abban elhelyezett kerékpárokért, és azokban tárolt értékekért az Önkormányzat felelősséget nem vállal.



Záró rendelkezések


16.§


(1) A rendelet 2016. április 10-én lép hatályba.


(2) A rendelet az Európai Közösség jogszabályaival összeegyeztethető, azokkal összhangban készült szabályozást tartalmaz.


            Dorogi Sándor                                                Gerstnerné dr. Kiss Ildikó

              polgármester                                                          címzetes főjegyző


A rendelet kihirdetve: 2016. április hó 8. nap


Gerstnerné dr. Kiss Ildikó

       címzetes főjegyző

      

[1]

Módosította a 10/2016.(VII.29.) Ör. 1.§-a. Hatályos: 2016. július 30-tól.

[2]

Módosította a 8/2017.(IV.25.) Ör. 1.§-a. Hatályos: 2017. április 26-tól.

[3]

Módosította a 13/2017.(X.05.) Ör. 1.§-a. Hatályos: 2017. október 06-tól.