Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 15/2019 (XII.16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 12. 17- 2021. 12. 31

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 15/2019 (XII.16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2019.12.17.

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 76. § (1) bekezdésben, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § (1) E rendelet célja, hogy Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az Önkormányzat kulturális feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

(2) Az Önkormányzat kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tekinti. Fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és a feladatok megvalósításában résztvevők támogatását. A település minden lakosának joga van a kulturális örökség megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, az esélyegyenlőséghez a kulturális javak megismerése tekintetében.

(3) Az Önkormányzat kiemelt törekvései:

a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

b) a település hagyományainak ápolása, a helytörténeti mozgalom fejlesztése, népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése, a helyi értékek védelmének erősítése.

c) az életminőség, az ünnepek örömeinek gazdagítása, amatőr művészeti körök, műhelyek segítése, kiemelkedő tehetségű helyi alkotók támogatása, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása,

d) a település kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed

a) a Balatonszárszó Nagyközség közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre,

b) az Önkormányzat fenntartásában működő József Attila Művelődési Házra,

c) a közművelődési tevékenységben részt vevő személyekre, szervezetekre, az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában részt vevő alkalmazottakra, a közművelődési megállapodást kötő jogi, vagy természetes személyekre, valamint a közművelődési szolgáltatást igénybevevőkre.

(2) E rendeletben használt fogalmak alatt a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben (a továbbiakban: Kulttv.) meghatározott fogalmakat kell érteni.

Az önkormányzati kötelező közművelődési feladatok megvalósításában részt vevő szervezetek

3. § (1) Az önkormányzat közművelődési alapfeladatai ellátása során együttműködik:

a) a társönkormányzatokkal,

b) a közös fenntartású oktatási, nevelési intézményekkel,

c) egyházakkal,

d) a művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet végző helyi közösségekkel, személyekkel,

e) civil szervezetekkel,

f) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, szervezetekkel.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési lehetőségekről az Önkormányzat hivatalos honlapján, a Szárszói Hírmondóban, a Szárszó TV-n keresztül, valamint plakátok, szórólapok útján ad tájékoztatást a lakosság részére.

A közművelődési feladatellátás formái

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásáról intézményi formában gondoskodik.

(2) Az önkormányzati által fenntartott, a közművelődési feladatellátásban résztvevő intézmény: a Balatonszárszói József Attila Művelődési Ház. Székhelye: 8624 Balatonszárszó, Szóládi utca 20. A közművelődési intézmény típusa: művelődési ház.

(3) Az önkormányzati közművelődési feladatellátásban résztvevő további telephelyek:

a) Szárszó TV 8624 Balatonszárszó, Hősök tere 1.

b) Többfunkciós Közösségi Szolgáltató Központ 8624 Balatonszárszó, Fő utca 48.

c) Csukás Színház 8624 Balatonszárszó, Jókai u. 1.

(4) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatellátás során a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:

a) Balatonszárszói József Attila Művelődési Ház 8624 Balatonszárszó, Szóládi u. 20.

b) Csukás Színház 8624 Balatonszárszó, Jókai u. 1.

c) Többfunkciós Közösségi Szolgáltató Központ 8624 Balatonszárszó, Fő utca 48.

d) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt

terület

(5) Az épületek fenntartásáról, üzemeltetéséről az Önkormányzat gondoskodik az Önkormányzat és a Szárszóért Településgazdálkodási Nonprofit Kft. alkalmazásában álló személyek közreműködésével.

(6) A települési könyvtári ellátás biztosítását az önkormányzat a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárral kötött megállapodásban meghatározottak szerint a megyei könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti oly módon, hogy az igénybe vett szolgáltatások fogadására alkalmas nyilvános könyvtári szolgáltató helyet az önkormányzat a Többfunkciós Közösségi Szolgáltató Központ épületében biztosítja.

Az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások felsorolása

5. § (1) Az önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét. Kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása, az alapszolgáltatások megszervezése, pénzügyi támogatásának biztosítása.

(2) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint

g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(3) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat - helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével - a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a. a helyi lakosság minden rétege számára színvonalas, szórakoztató programok, hangversenyek, kiállítások szervezése, lebonyolítása,
b. a helyi idegenforgalmi tevékenységben való részvétel, a nyári programok szervezése, tervezése, a Csukás Színház programjának szervezése lebonyolítása,
c. a település művészeti (kiemelten az amatőr művészeti), közművelődési értékei, sajátosságai bemutatásának elősegítése. Lehetőség szerint a balatonszárszói amatőr művészeti együttesek, csoportok, illetve alkotók részére a szükséges szakmai információkat, próbatermi és bemutatkozási lehetőségek biztosítása, közreműködés tevékenységük elősegítésében, fejlesztésében,
d. a helyi közművelődési folyamatokban, a kulturális hagyományok, a helytörténet, településtörténet megőrzésében való közreműködés,
e. közösségi tér biztosítása a községben tevékenykedő civil szervezeteknek, művészeti együtteseknek, valamint egyéb művelődési szerveződéseknek,
f. ifjúsági közösségteremtő és kulturális programok szervezése, civil közösségek bemutatkozását segítő programok, rendezvények szervezése,
g. ismeretterjesztő előadások, iskolarendszeren kívüli, kultúra-közvetítő programok, mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő programok, rendezvények szervezése,
h. irodalmi estek, művészeti, baráti körök, képző-és iparművészeti kiállítások, zenei, színházi és táncművészeti rendezvények szervezése,
i. nemzeti ünnepek, kulturális évfordulók, megemlékezések helyi programjainak szervezése.
j. színtér biztosítása az egyéb közösségi művelődéshez, információk nyújtása a helyi közművelődési lehetőségekről,
k. a felsoroltakon felül a lakosság nagyobb csoportja részéről igényként felmerülő kulturális, közösségi tevékenység segítése, támogatása.

Az alapszolgáltatás keretében a lakosság és az önszerveződő közösségek által ingyenesen, vagy térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatások

6. § (1) A lakosság az Önkormányzat közművelődési alapellátása körében biztosított szolgáltatásokat ingyenesen veheti igénybe.

(2) A közösségek, csoportok, egyesületek, szervezetek, magánszemélyek előzetes igénylés alapján használhatják a Balatonszárszói József Attila Művelődési Ház infrastruktúráját. A használat módját, mértékét és díját a Balatonszárszói József Attila Művelődési Ház Szervezeti és Működési Szabályzata valamint Házirendje tartalmazza.

A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése

7. § (1) A Balatonszárszói József Attila Művelődési Ház szakmailag önállóan látja el tevékenységét az alapító okiratában foglaltak szerint.

(2) A közművelődési intézmény vezetője a közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséhez éves szolgáltatási tervet készít a tárgyév március 1-jéig, melyet a képviselő-testület soron következő rendes ülésén fogad el.

(3) A képviselő-testület az éves munkatervében meghatározott időpontban megtárgyalja a turisztikai szezon tapasztalatairól szóló beszámolót és a téli ünnepekre való felkészülésről szóló beszámolót.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

8. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.

(2) Az Önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) Az Önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az Önkormányzat közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt éves költségvetési rendeletében biztosítja.

A közművelődés helyi lakossági képviselete

9. § A közművelődési szolgáltatásokkal kapcsolatos lakossági igények megjelenítésének, a kulturális érdekérvényesítésnek, a közművelődési tevékenységek önkéntes összehangolásának érdekében legfeljebb hároméves időtartamra Közművelődési Kerekasztal alakítható a Kultv.-ben szabályozott keretek szerint.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet 2019. december 17-én lép hatályba.

(2) A Képviselő-testület a rendeletet ötévente felülvizsgálja.

(3) A rendeletet a helyben szokásos módon történő közzé tételen kívül a rendelet Balatonszárszói József Attila Művelődési Házban is ki kell helyezni azok közösségi forgalom számára megnyitott terében.

(4) Hatályát veszti Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatokról szóló 9/2010. (V.27.) önkormányzati rendelete.