Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 7/2019 (VI.20.) önkormányzati rendelete

a Balatonszárszói Termelői Piac működéséről

Hatályos: 2019. 07. 01

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 7/2019 (VI.20.) önkormányzati rendelete

a Balatonszárszói Termelői Piac működéséről

2019.07.01.

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelt területi hatálya Balatonszárszó nagyközség közigazgatási területén az önkormányzat fenntartásában álló helyi termelői piac fenntartására, működtetésére és használatának rendjére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a termelői piacon folytatott kereskedelmi tevékenységek végzőire, a piac területén tartózkodókra, a piac üzemeltetőjére és a piac fenntartójára terjed ki.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a közterületen közterületi használati engedély alapján folytatott árusításra, valamint közterületen a húsvéti, karácsonyi és szilveszteri, valamint évente egy alkalommal, az adott ünnepen és az azt megelőző 20 napban rendezett vásárra.

(4) A rendelet hatálya alá tartozó piac területen folytatott kereskedelmi, és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelni a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, állategészségügyi, növény-egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi előírásoknak.

A termelői piac fenntartása és üzemeltetése

2. § A rendeletben meghatározott Balatonszárszói Termelői Piac Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata fenntartásában és üzemeltetésében áll.

A piac helyszíne és üzemeltetésének időpontja

3. § (1) A Balatonszárszói Termelői Piac helyszíne: Balatonszárszó, Ady E. u. 248/2 hrsz. alatt nyilvántartott kivett piac művelési ágú 1057 m2 alapterületű belterületi ingatlan.

(2) A Termelői Piac nyitva tartási rendjét a piac üzemeltetési szabályzata határozza meg.

(3) A termelői piacon az alábbi termékek hozhatók forgalomba:

a) a saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermék ( zöldség, gyümölcs, virág)

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termék és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék

c) méz (lépes méz)

d) saját tenyésztésű, nevelésű állatból származó tej, tejtermék, tojás

e) darabolás nélkül vágott és belezett baromfi (tyúk, vízi szárnyas, pulyka) és nyúl

f) sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint

g) a kistermelő a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságban nevelt, tulajdonában álló sertést, juhot, kecskét és szarvasmarhát a saját gazdaságában feldolgozhatja, húskészítményt állíthat elő, és a terméket közvetlenül a végső fogyasztónak a piacon értékesítheti

h) vadon betakarított, összegyűjtött terméket

i) termesztett gombát.

(4) A termelői piacon élő állatot és erdei gombát árulni tilos.

Helyhasználat, helypénz

4. § (1) A Termelői Piacon az árusítók és szolgáltatók helyét a piac üzemeltetője jelöli ki a közegészségügyi előírások figyelembe vételével.

(2) A piacon csak az üzemeltető és a helyhasználó között létrejött szerződés alapján, helyhasználati díj megfizetése mellett, az arra kijelölt helyen szabad árulni.

(3) A helyhasználati szerződések megkötésére vonatkozó hatáskört a Képviselőtestület a polgármesterre ruházza át. A polgármester jogosult a szerződés megkötésére, valamint a rendelet mellékletét képező árszabályzat alapján a helyhasználati díj megállapítására.

(4) A szerződés alapján megállapított helyhasználati díjat az Önkormányzat számú számlájára kell befizetni. Az erről szóló igazolást a helyhasználónak az árusítás során magánál kell tartani.

(5) Alkalmi, vagy napi jegy vásárlása a piacfelügyelőnél történik. A piac felügyelő naponta köteles az Önkormányzat házipénztárában a beszedett díjakkal elszámolni.

(6) A termelői piacon az árusító asztalhasználati helypénzt fizet, amely magában foglalja az asztal, valamint a rajta elhelyezett áru helyhasználati díjként fizetendő díját.

5. § (1) A helyhasználati díj mértékét a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(2) A napi helyhasználatra a helyhasználó napi helyjegy megváltásával szerez jogosultságot, amely a piac nyitásától zárásáig érvényes. A helyjegyet az árusítás egész ideje alatt meg kell őrizni, és ellenőrzéskor be kell mutatni. Az elveszett helyjegy csak újabb helyjegy megvásárlásával pótolható.

(3) A napi helyhasználatot meghaladó időtartamra a polgármester az elárusítóhelyek használatára legfeljebb 6 hónap határozott idejű bérleti szerződést köthet. A bérleti szerződést a bérleti időszakot megelőző hónap 15. napjáig meg kell kötni.

(4) A bérleti szerződéssel bérbe adott elárusítóhely bérleti díját akkor is meg kell fizetni, ha közben a helyhasználó az árusítást ideiglenesen szünetelteti. A bérlőnek a piaci napon reggel a nyitáskor a helyét el kell foglalnia. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a piacfelügyelő rendelkezik a bérelt hely használatáról.

(5) Ha a bérbe, vagy helyjeggyel kiadott árusítóhely megüresedett, az üzemeltető azt másnak kiadhatja, amennyiben függetlenül a helyhasználat időtartamától, az egész napra megállapított helyhasználati díjat megfizeti.

(6) A napi helyjegy, illetve a bérleti szerződés másra nem ruházható át.

6. § (1) A bérleti szerződést a helyhasználó a hónap utolsó napjára indokolás nélkül írásban felmondhatja, e szándékát 15 nappal korábban köteles bejelenteni az üzemeltetőnek.

(2) Ha a helyhasználó az esedékes bérleti díjat a szerződésben megjelölt időpontig nem fizeti meg, a piac rendjére vonatkozó szabályokat nem tartja be figyelmeztetés ellenére sem, illetve az elárusító helyet 30 napon túl indokolatlanul nem használja, az üzemeltető a helyhasználatra vonatkozó szerződést indokolással felmondhatja.

A termelői piac rendjének biztosítása

7. § (1) A termelői piac rendjére vonatkozó szabályokat az üzemeltető az üzemeltetési szabályzatban határozza meg. A piac rendjéről, a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól az üzemeltető jól látható módon és helyen hirdetményben tájékoztatja az árusokat és a vásárlókat.

(2) A rend fenntartásáról az üzemeltető gondoskodik, amelynek érdekében az e rendeletben, a szabályzatban, valamint az egyéb vonatkozó jogszabályokban foglalt rendelkezések megsértése esetén annak betartására a piac területén tartózkodó személyeket köteles felszólítani.

(3) Az üzemeltető azt a személyt, aki a felszólítást követően sem tartja be a piac rendjére vonatkozó szabályokat, illetve az üzemeltető intézkedését akadályozza, vagy annak ellenszegül, a piac területének elhagyására szólíthatja fel.

(4) A termelői piac területére élő állat bevitele nem engedélyezett.

(5) A piac területére csak az áruszállítást végző járművek hajthatnak be, más járművek behajtása, illetőleg átmenő forgalma tilos.

(6) Az árusító köteles az üzemeltető képviseletében eljáró piacfelügyelőnek, ellenőrző hatóságnak az áru mennyiségéről, minőségéről, áráról és származásáról felvilágosítást adni és a bizonyító okiratokat felmutatni.

8. § (1) A piac területének tisztántartásáról, hó- és síkosság-mentesítéséről az üzemeltető köteles gondoskodni.

(2) A helyhasználó árus köteles az árusítóhelyet a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztán tartani, a keletkezett szemetet, egyéb hulladékot az árusítás végeztével összegyűjteni, és a kihelyezett hulladékgyűjtőbe helyezni.

(3) A helyhasználó az el nem adott árut az árusítási idő befejeztével a piac területéről köteles elszállítani.

(4) Az üzemeltető a piacfelügyelő útján gondoskodik különösen:

a) a piac területén levő közös helyiségek tisztántartásáról,

b) a megfelelő hulladéktároló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről.

c) a hulladék elszállításáról,

d) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről,

e) a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályok betartásának folyamatos ellenőrzéséről, a helypénz beszedéséről és annak elszámolásáról.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet 2019. július 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a folyamatban levő ügyek tekintetében is alkalmazni kell.

(3) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásról szóló Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Dorogi Sándor
polgármester

Gerstnerné dr. Kiss Ildikó
címzetes főjegyző