Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 3/2021 (III.16.) önkormányzati rendelete

Balatonszárszó Helyi Építési Szabályzásáról szóló 10/2005. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 03. 17- 2021. 03. 17

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Polgármestere az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében és a 62. §. (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. 13. §. (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. §. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes területrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet VI. fejezetének eljárási szabályai alapján, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el:


  1. §


Balatonszárszó Helyi Építési Szabályozásáról szóló 10/2005. (IV.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 27.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A vízgazdálkodási területen a vízgazdálkodással, horgászattal és V-1 jelű övezetben a természet megfigyelésével összefüggő építmények helyezhetők el az illetékes vízügyi hatóság mint mederkezelő, valamint az illetékes nemzeti park igazgatóság mint természetvédelmi kezelő hozzájárulásával. Épület nem építhető, kivéve V-1 jelű övezetet, ahol az övezet kivett művelési ágú területén látogatóközpont, vízi iskola épületei és szállásépületek helyezhetők el szabadon álló beépítési móddal, legfeljebb 2%-os beépítéssel és legfeljebb 5,5 méteres építménymagassággal. A természet megfigyelésére szolgáló építmények építménymagassága legfeljebb 8,0 méter lehet.”


2. §


A R. 27.§-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:


„(6) V-1 jelű övezetben építési, kivitelezési munkálatok csak az alábbi előírások betartása mellett végezhetők:


a) A tanösvény és a kilátó építéséhez a vízfelületen kell szállítani az anyagot.

b) A tanösvény és a kilátó tervezett munkálatait, és a fa-, nád- és cserjeírtásra vonatkozó előkészítő munkálatokat a madárfajok általános fészkelési időszakán kívül július 31. és március 15. között kell végezni.

c) A földmunkával járó folyamatokat a vermelési és szaporodási időszakon kívül július 15. és október 31. között kell végezni.

d) A kivágásra kerülő 30 cm-től nagyobb átmérőjű őshonos fák törzsének és nagyobb ágainak egy részét a munkaterületen kívül a területen kell hagyni.

e) A munkálatok megkezdése előtt legalább 5 munkanappal fel kell venni a kapcsolatot a természetvédelmi kezelő Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (a továbbiakban: BfNPI) területileg illetékes képviselőjével, a térbeli korlátozásokat rögzíteni szükséges, a kivitelezőket a természetvédelmi előírásokról tájékoztatni szükséges.

f) Az anyagszállításra szolgáló útvonalat, a depóniahelyeket, stb. egyaránt a BfNPI-vel egyeztetve kell kijelölni.

g) Idegen anyag (homok, sóder) csak zárt rendszerben, minimum aljzaton kerülhet tárolásra az invazív özöngyomok behurcolásának elkerülése miatt.

h) A bolygatott talajfelszíneket a kivitelezés végeztével helyre kell állítani, el kell egyengetni, és gyepesíteni szükséges. Meg kell akadályozni az invazív fajok terjedését.

i) A munkagépek éjszakai tárolása, valamint mobil WC felállítása csak a jelenlegi épületek környékén található gyepterületen történhet.”


3.§


Az R. 2. melléklete (SZT-1 jelű külterületi szabályozási tervlap) a 074 hrsz-ú úttal, a Szóládi közös közigazgatási határral, az autópálya területével, a Balatonőszödi közös közigazgatási határral és a 7-es főúttal határolt telektömbjének normatartalma helyébe e rendelet 1. számú melléklete szerinti tervlap normatartalma lép.


4. §

E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.



Balatonszárszó, 2021. március 16.




Fekete János

polgármester




Tóth Zoltán

jegyző





Kihirdetési záradék:

Kihirdetve: 2021. március 16.

                                                                                                           Tóth Zoltán

                                                                                                               jegyző