Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

Étkezési díj megállapításáról

Hatályos: 2022. 07. 01

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

Étkezési díj megállapításáról

2022.07.01.

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 151. § (2f) pontjában, valamint 162. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS RÉSZ

1. § (1) A rendelet célja, hogy Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) a Balatonszárszó Nagyközség közigazgatási területén működő nevelési-oktatási intézményekbe járó gyermekek, tanulók által igénybe vett étkeztetés intézményi térítési díját, a térítési díjkedvezménnyel, valamint a térítési díj megfizetésének elmaradása esetén alkalmazandó eljárással kapcsolatos szabályokat; továbbá az önkormányzat által fenntartott költségvetési intézményben folyó munkahelyi és vendég beleértve a táboroztatás során felmerülő valamint a szociális alapú étkeztetés szabályait megállapítsa.

(2) A rendelet

a) területi hatálya Balatonszárszó Nagyközség közigazgatási területére terjed ki;

b) személyi hatálya kiterjed:

ba) ba.) a Balatonszárszó Nagyközség közigazgatási területén működő nevelési-oktatási intézményekbe járó gyermekekre, tanulókra és szüleikre;

bb) bb.) a Balatonszárszó Nagyközség intézményeiben, önkormányzati költségvetési szerveinél dolgozók

bc) Balatonszárszó Nagyközség közigazgatási területén vendégként, táborozóként tartózkodó személyek.

bd) Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzat képviselő-testületének 11/2021 (VIII. 12.) önkormányzati rendeletének hatálya alá tartozó személyek

Általános rendelkezések

2. § (1) Az önkormányzat gyermekétkeztetés keretében az alábbi ellátásokat nyújtja:

a) óvodai és bölcsődei étkeztetés

b) napközi otthoni étkeztetés

c) általános menzai étkeztetés (ebéd)

d) háromszori valamint négyszeri étkeztetés (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna)

e) diétás étkeztetés.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott ellátásokat vásárolt szolgáltatás, valamint Balatonszárszói Százszorszép Óvoda és Mini Bölcsőde konyhája útján biztosítja.

(3) A munkahelyi étkeztetést a 2. § (1) bekezdés bb.) pontjában feltüntetett személyek igénybe vehetik: fizetett szabadság, fizetés nélküli szabadság, táppénzes állomány, szülési és gyermekgondozási szabadság, ideje alatt is.

Intézményi gyermekétkeztetés Eljárási rendelkezések az intézményi gyermekétkeztetéssel kapcsolatban

3. § (1) Az étkeztetés igénybevételére irányuló kérelem az étkeztetést biztosító intézmény vezetőjéhez (továbbiakban: intézményvezető) nyújtható be.

(2) Ha a Gyvt., valamint e rendelet másképpen nem rendelkezik a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni. Az étkeztetés ellátás intézményi térítési díját az önkormányzat képviselő-testülete állapítja meg, amely díjakat e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az étkeztetés ellátás igénybevételéért fizetendő térítési díj összegét (továbbiakban: személyi térítési díj) a Gyvt.-ben foglaltak alapján az intézményvezető állapítja meg. A személyi térítési díjat az igénybevétel napjától, havonta előre, tárgyhónap 10. napjáig kell megfizetni.

Térítési díjkedvezmények

4. § A képviselő-testület a Gyvt. 21/B. §-ában foglalt – az ingyenes és kedvezményes intézményi gyermekétkeztetéssel kapcsolatos – rendelkezéseket változtatás nélkül alkalmazza.

A térítési díj megfizetésének elmaradása esetén alkalmazandó eljárás Az ellátás megszüntetése

5. § (1) A térítési díj megfizetésének elmaradása esetén az intézményvezető a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011.(XII.29.) Korm. rendelet (továbbiakban: Gytr.) 16. § (2)-(3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően köteles eljárni.Amennyiben az elmar

(2) A személyi térítési díj megfizetésére kötelezett a Gytr. 16. § (2) bekezdése szerinti felhívás kézhezvételét követő 15 napon belül az elmaradt térítési díj hátralékát nem fizeti meg, az intézményvezető a fizetési határidő leteltét követő naptól az ellátást megszünteti.

(3) Az intézményvezető nyilvántartása, tájékoztatása alapján az Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata a Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatalon keresztül, mint fenntartó intézkedik a térítési díj hátralék behajtásáról (fizetési meghagyás, illetve a követelés bírósági úton történő érvényesítése).

(4) Behajthatatlan tartozás esetén a térítési díj tartozás a fenntartó döntésével elengedhető, törölhető.

III. Munkahelyi dolgozók, vendégek, táborozók étkeztetése

6. § (1) A munkahelyi dolgozók, vendégek, táborozók részére az étkeztetést Balatonszárszói Százszorszép Óvoda és Mini Bölcsőde konyha látja el.

(2) Az étkezésért térítési díjat kell fizetni. A térítési díj összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az étkezési térítési díj összege az étkeztetés nyersanyag értéke, az étkezéshez kapcsolódó rezsi költség, valamint az általános forgalmi adó mértékének figyelembevételével kerül megállapításra.

(4) A nyersanyag normákat, illetőleg a nyersanyag költségeket minden év március 31-éig felül kell vizsgálni. A felülvizsgálat alapján – ha szükséges – új térítési díjat lehet megállapítani.

(5) Az étkeztetés térítési díját – az ellátás rendszeres igénybevétele esetén – az élelmezésvezetőnél kell befizetni a tárgyhót követő hónap 5. napjáig. Eseti igénybevétel esetén a térítési díjat az igénybevétel napján, az étel elvitelekor kell az élelmezésvezetőnél befizetni.

7. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.