Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 03

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól

2023.10.03.

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet célja, hogy meghatározza a Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata által biztosított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj (a továbbiakban: Ösztöndíjrendszer) pályázati feltételeit, mértékét, odaítélésének rendjét.

(2) Az Ösztöndíjrendszer pályázati kiírásának, beadásának, elbírálásának határidejét, a pályázati kiírás tartalmát a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételeiben (a továbbiakban: ÁSZF) foglaltaknak megfelelően kell megállapítani.

2. § E rendelet hatálya kiterjed a Balatonszárszó Nagyközség közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű

a) felsőoktatási hallgatókra, akik felsőoktatás intézményben, felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében, teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat („A” típusú pályázók), vagy

b) utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolásokra, felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettekre, akik felsőoktatási tanulmányok keretében teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni („B” típusú pályázók).

3. § (1) Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete évente dönt az Ösztöndíjrendszerhez való csatlakozásról. Az adott évben e célra fordítható pénzösszeg mértékéről a Képviselő-testület a pályázatok beérkezését követő 15 napon belül határoz.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert arra, hogy a csatlakozásról szóló szándéknyilatkozatot aláírja.

(3) A pályázat kiírásáról az ÁSZF-ben meghatározott feltételek szerint a polgármester gondoskodik. A pályázati kiírást a Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, az Önkormányzat hivatalos honlapján és az Önkormányzat információs lapjában – a Szárszói Hírmondóban – kell közzétenni.

(4) A pályázatokat a pályázati kiírásban megjelölt időpontig és tartalommal a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben kitöltve, véglegesítve, onnan kinyomtatva és aláírva a Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani.

(5) A pályázatokhoz csatolni kell:

a) a pályázati kiírás szerinti igazolást a pályázó és a pályázóval egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről és

b) a felsőoktatási intézmény által kibocsátott eredeti hallgatói jogviszony-igazolást vagy annak hiteles másolatát.

4. § (1) A Képviselő-testület a pályázatok elbírálásával kapcsolatos hatáskörét átruházza az Egészségügyi, Humán és Köznevelési Bizottságra.

(2) Az ösztöndíjban az részesülhet:

a) aki a pályázati kiírásban foglaltaknak megfelel és

b) akinek a háztartásában egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó 180.000 forintot.

5. § (1) Az önkormányzat által biztosított ösztöndíj havi összege 10.000 Ft.

(2) Az ösztöndíj összege „A” típusú és „B” típusú pályázók esetén azonos.

6. § Ez a rendelet 2023. október 3-án lép hatályba.