Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata által alapított és adományozható kitüntetésekről

Hatályos: 2023. 11. 30- 2023. 11. 30

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata által alapított és adományozható kitüntetésekről

2023.11.30.

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet a Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által alapított és adományozható címeket, kitüntetéseket, elismeréseket, valamint adományozásuk feltételeit és rendjét határozza meg.

1. Általános rendelkezések

2. § E rendelet célja, hogy az Önkormányzat címek, kitüntetések és elismerések alapításával és adományozásával méltó módon elismerje, és megbecsülését kifejezze mindazok iránt, akik:

a) Balatonszárszó fejlesztésében kiemelkedően munkálkodtak, a településhez is kötődő közéleti, tudományos, művészeti munkásságuk során maradandót alkottak vagy

b) tevékenységükkel Balatonszárszó gazdaságának, kultúrájának fejlődését, az itt élők életkörülményeinek javítását szolgálták vagy

c) kiemelkedő helyi közéleti tevékenységet végeztek vagy

d) tevékenységük Balatonszárszó hazai és nemzetközi hírnevét öregbítette vagy

e) munkájukban, szakterületükön vagy közéleti tevékenységük során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

3. § Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az alábbi kitüntető címek és díjak alapításáról rendelkezik:

a) Balatonszárszó Díszpolgára kitüntető cím,

b) Balatonszárszó Polgáraiért kitüntető díj

4. § (1) A kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek:

a) Képviselő-testület tagjai,

b) Képviselő-testület bizottságai,

c) a Balatonszárszón működő civil szervezetek, és

d) bármely Balatonszárszón lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgár.

A kitüntetések adományozására szóló írásbeli javaslatot részletes indoklással ellátva minden évben legkésőbb szeptember 15-ig kell benyújtani a polgármesternek.

(2) Az (1) bekezdésben megjelöltek javaslatait az Egészségügyi, Humán és Köznevelési Bizottsága határidő lejártát követő ülésén megvitatja, majd javaslatát a képviselő-testület elé terjeszti.

(3) A kitüntetések átadására a képviselő-testület által meghatározott, az adományozásról rendelkező határozatban megjelölt időben, helyen és módon, ünnepélyes keretek között kerül sor.

(4) A kitüntetéseket a polgármester, távolléte vagy akadályoztatása esetén az alpolgármester adja át.

(5) A kitüntetések adományozásával kapcsolatban várható valamennyi költséget a képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében tervezi, és költségvetéséből biztosítja.

(6) A kitüntetés ugyanazon személynek egy ízben adományozható.

(7) A kitüntetések előkészítésével, adományozásával kapcsolatos feladatokat a Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatal látja el. A kitüntetettekről a jegyző nyilvántartó könyvet vezet.

2. A Balatonszárszó Díszpolgára kitüntető címmel kapcsolatos szabályok

5. § (1) A Balatonszárszó Díszpolgára kitüntető cím a település elismerését, megbecsülését kifejező, az Önkormányzat által alapított legmagasabb kitüntetés, amely olyan magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki megfelel a rendelet 2. §-ában foglalt valamely feltételnek.

(2) A díszpolgári cím adományozásával elhunyt személy emléke is megörökíthető. A posztumusz kitüntetés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(3) A díszpolgári cím évente egy alkalommal egy személy részére adományozható.

(4) Balatonszárszó díszpolgára az Önkormányzat és a község lakosságának tiszteletét, megbecsülését élvezi, ezért:

a) díszpolgárrá választásáról oklevelet és a Nagyközségi Önkormányzat címerével ékesített arany pecsétgyűrűt kap,

b) a képviselő-testület határozata alapján a települést képviselő delegációba hívható,

c) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,

d) elhalálozása esetén az Önkormányzat saját halottjának tekinti és - ha az elhunyt végakaratával nem ellentétes, illetve hozzátartozói beleegyeznek - dísztemetés illeti.

(5) Posztumusz kitüntetés esetén a díszpolgárrá választásról oklevelet és a Nagyközségi Önkormányzat címerével ékesített emlékplakettet adományoz az Önkormányzat.

6. § (1) A díszpolgári címet a képviselő-testület visszavonja, ha a kitüntetettet az adományozást követő, vagy az adományozáskor nem ismert tevékenysége miatt a bíróság szándékos bűncselekmény elkövetéséért, jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, és a közügyektől eltiltotta, vagy magatartásával más módon arra méltatlanná vált.

(2) A díszpolgár a díszpolgári címről – indokolási kötelezettség nélkül – bármikor lemondhat.

(3) A lemondott vagy visszavont díszpolgári címmel kapott ajándéktárgyat és díszoklevelet a kitüntetett köteles visszaadni.

(4) A jegyző a nyilvántartásban rögzíti a lemondás vagy visszavonás tényét, melyet az Önkormányzat hivatalos lapjában nyilvánosságra kell hozni.

3. A Balatonszárszó Polgáraiért kitüntető díjjal kapcsolatos szabályok

7. § (1) A Balatonszárszó Polgáraiért kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, jogi személyeknek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságoknak, egyéb társaságoknak, alapítványoknak, egyesületeknek és egyéb helyi civil szervezeteknek, akik, vagy amelyek az 2. § -ban foglalt valamely feltételeknek megfelelnek.

(2) Balatonszárszó Polgáraiért kitüntető díjból évente kettő adható, átadására ünnepélyes keretek között kerül sor.

(3) A kitüntető díjról oklevelet és a Nagyközségi Önkormányzat címerével ékesített plakettet kap.

4. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § Hatályát veszti a Balatonszárszó díszpolgára kitüntető cím és a Balatonszárszó Polgáraiért kitüntető díj alapításáról és adományozásáról szóló 13/2009 (IX.10.) önkormányzati rendelet.