Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 11/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 28- 2024. 02. 28

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 11/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.28.

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő- testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, a 48. § (4) bekezdésében, az 92. § (1) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 11/2021. (VIII.12.) önkormányzati rendelet 10. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Fűtési támogatás állapítható meg annak a bérlőnek, tulajdonosnak aki

a) nyugdíjas, vagy a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte;

b) saját háztartásában legalább 3 kiskorú vagy nappali tagozaton tanulmányokat folytató és önálló jövedelemmel nem rendelkező nagykorú gyermeket tart el;

feltéve, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400%-át és vagyonnal nem rendelkezik.

(3) Közüzemi díj támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400%-át, és vagyonnal nem rendelkezik.”

2. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 11/2021. (VIII.12.) önkormányzati rendelet 11. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A 10. § (1) bekezdés a) pontjában megállapított támogatás összege, fűtési időszakra, havonta 10.000.-Ft.

(2) A 10. § (1) bekezdés b) pontja szerinti közüzemi díj támogatás összege havonta 10.000.-Ft.”

3. § (1) A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 11/2021. (VIII.12.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Települési támogatásként az egészségi állapot megőrzését jelentő szolgáltatások költségeihez való teljes vagy részbeni hozzájárulás állapítható meg annak a személynek, aki közgyógyellátásra nem jogosult és)

„a) igazoltan a rendszeresen szedett gyógyszer kiadása, vagy gyógyászati segédeszköz beszerzésének költsége meghaladja saját jövedelme 10%-át, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 200%- át;”

(2) A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 11/2021. (VIII.12.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti települési támogatás a kérelem benyújtásától egy éves időtartamra állapítható meg, összege nem haladhatja meg a havi 10.000 Ft-ot.”

4. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 11/2021. (VIII.12.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Ápolási célú települési támogatás állapítható meg a nagykorú közeli hozzátartozónak az alábbi feltételek együttes fennállása esetén

az igénylő)

„ab) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén 300%-át;”

5. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 11/2021. (VIII.12.) önkormányzati rendelet 16. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Települési támogatásként az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás nyújtható annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 500%-át.

(2) A támogatás mértéke az eredeti temetési számla költségének 10%-a, de nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 20%-ánál, és nem haladhatja meg a 100.000 Ft-ot.”

6. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 11/2021. (VIII.12.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő- testület gyermeknevelési települési támogatást nyújt a törvényes képviselő részére, a gyermek(ek) családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulásként

a) általános iskolai tanulmányokat folytató gyermekek tanszer, tankönyv ellátásának támogatására 15.000,- Ft;

b) és a középfokú iskolai tanulmányokat folytató gyermekek tanszer, tankönyv ellátásának támogatására 20.000.- Ft;

b) óvodai nevelésben részt vevő óvodáskorú gyermek esetén 10.000.- Ft;

c) a gyermek köznevelési intézményének javaslatára a tanulmányi kirándulás költségére.”

7. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 11/2021. (VIII.12.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kérelmező az első lakáshoz jutók települési támogatásában akkor részesülhet, ha ő maga és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó vagyonnal nem rendelkezik, és az egy főre jutó nettó havi átlagjövedelmük nem haladja meg a szociális vetési alap legkisebb összegének 500%-át, és még nem részesült ilyen támogatásban.”

8. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 11/2021. (VIII.12.) önkormányzati rendelet 25. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a létfenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400%-át, egyedülálló esetén 500%-át, és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, mert

a) tartós betegség vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem-kiesése következett be vagy

b) elemi kár, vagy sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett vagy

c) nyugdíj vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 3. § (1) bekezdése szerint folyósított ellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik vagy

d) önhibáján kívül legfeljebb 2 havi közüzemi díjhátraléka, lakbérhátraléka halmozódott fel, melyet önerőből nem tud kiegyenlíteni vagy

e) nagyobb összegű, váratlan vagy előre látott kiadásai vannak, amelyeket önerőből nem tud kiegyenlíteni vagy

f) gyermek nevelésével, gondozásával, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba történő visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásai keletkeztek.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a települési támogatás nem haladhatja meg a tényleges költség mértékét, de maximális összege nem haladhatja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 450%-át.”

9. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 11/2021. (VIII.12.) önkormányzati rendelet 26. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„26. § Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben hivatalból vagy kérelemre évente legfeljebb egy alkalommal rendkívüli települési támogatás nyújtandó annak a személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 450%-át. Ebben az esetben a települési támogatás összege egyedi mérlegelés alapján kerül megállapításra rendkívüli méltánylást érdemlő körülmény egyedi értékelését követően. Egyedi mérlegelés alapján a támogatás mértéke a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének tízszeresét nem haladhatja meg.”

10. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 11/2021. (VIII.12.) önkormányzati rendelet 30. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Amennyiben az önkormányzat költségvetése lehetővé teszi, a Képviselő-testület, a téli időszakban megnövekvő anyagi terhekre való tekintettel, 10.000 Ft értékű ajándékcsomag támogatásban részesíti a legkésőbb a tárgyévben a 60. életévet betöltő azon személyeket, akik nyugellátásban részesülnek.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatásra az a személy jogosult, aki legkésőbb a tárgyév október 15. napján balatonszárszói lakóhellyel rendelkezik, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap legkisebb összegének tizenötszörösét.

(3) A jogosultság feltételeinek igazolása a családban egy főre jutó jövedelemre vonatkozó nyilatkozat megtételével, valamint a személyi- és lakcím igazolvány illetve a nyugellátásra vonatkozó dokumentum bemutatásával történik.”

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.