Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021.(IX.28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 01. 01

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021.(IX.28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az Önkormányzat közművelődéssel kapcsolatos céljait, törekvéseit tartalmazza.

A 2. §-hoz

A rendelet hatályát határozza meg.

A 3. §-hoz

Az önkormányzati kötelező közművelődési feladatok megvalósításában részt vevő szervezeteket sorolja fel.

A 4. §-hoz

Az (1) bekezdéshez:

A Kulttv. alapján az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásra az alábbi közművelődési intézmény típusokat hozhatja létre:

a) művelődési ház,

b) művelődési központ,

c) kulturális központ,

d) többfunkciós közművelődési intézmény,

e) népfőiskola,

f) népi kézműves alkotóház,

g) gyermek-, illetve ifjúsági ház, valamint

h) szabadidőközpont.

Valamennyi fenti intézmény típus jogszabályban meghatározott szakmai, személyi és infrastrukturális feltételek megléte esetén működtethető. Balatonszárszó esetében ezeket a feltételeket sajnos nem tudja az Önkormányzat biztosítani. Ezért is döntött a Képviselő-testület arról, hogy a Balatonszárszói József Attila Művelődési Házat megszűnteti.

A törvény 78/H. § (1) bekezdése lehetőséget ad arra, hogy a települési közösségi művelődés szervezése, a közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében adott helyen rendszeresen működő, jogi személyiséggel nem rendelkező intézmény vagy egyéb létesítmény, helyiségegyüttes, épület fenntartásával biztosítsa az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátását. Ez az ún. közösségi színtér.

A közösségi színtér elnevezésében szerepelnie kell a „közösségi színtér” vagy a „közösségi tér” kifejezés valamelyikének. Ezért döntött arról júliusi ülésén a Képviselő-testület, hogy a jelenlegi Művelődési Ház elnevezését 2022. január 1-től Balatonszárszó József Attila Közösségi Térre módosítja.

A (2), (3) és (4) bekezdés a közművelődési feladatellátásban résztvevő telephelyeket és ingatlanokat részletezi illetve azok üzemeltetéséről rendelkezik.

Az 5. §-hoz

Az (1) bekezdéshez:

A Kulttv. 76. § (2) bekezdése szerint a települési önkormányzat közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatai a következők:

a 76. § (3) bekezdése szerinti közművelődési alapszolgáltatások megszervezése,

pénzügyi támogatás biztosítása, valamint

a közművelődésnek a törvény 82-83. §-ban szabályozott helyi lakossági képviseletének biztosítása

Ezzel összhangban került megfogalmazásra a rendelet-tervezet 5. § (1) bekezdése.

A (2) bekezdéshez:

A Kulttv. 76. § (3) bekezdése alapján a közművelődési alapszolgáltatások a következők:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint

g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

A (3) bekezdés a) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatás megszervezése minden települési önkormányzat kötelező feladata.

A törvény 76. § (5) bekezdése alapján az 1000 fő lakosságszám feletti települési önkormányzat ezen túl a (3) bekezdés b)-g) pontjai szerinti közművelődési alapszolgáltatásokból legalább egy további közművelődési alapszolgáltatást szervez meg.

A fenti jogszabályi rendelkezés alapján tehát Balatonszárszón 2 közművelődési alapszolgáltatás megszervezése a kötelezően ellátandó feladat. Ezzel szemben a jelenleg hatályos közművelődési rendelet valamennyi törvényben felsorolt alapszolgáltatás biztosítását írja elő. Tekintettel településünk lakosságszámára, a rendelkezésre álló forrásokra és lehetőségekre, javaslom, hogy csak az alábbi alapszolgáltatások biztosítása kerüljön szabályozásra az új rendeletben:

Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását,

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésének feltételeit,

c) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeit.

A (3) bekezdéshez:

Részletezi, hogy az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat mely feladatok ellátásával biztosítja.

A 6. §-hoz

Meghatározza, hogy melyek a lakosság és az önszerveződő közösségek által ingyenesen, vagy térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatások.

A 7. §-hoz

Az Önkormányzatnak a közművelődési tevékenység irányításával, ellenőrzésével kapcsolatos feladatait határozza meg. A jelenleg hatályos rendelet szerint „A képviselő-testület az éves munkatervében meghatározott időpontban megtárgyalja a turisztikai szezon tapasztalatairól szóló beszámolót és a téli ünnepekre való felkészülésről szóló beszámolót.”

A rendelet-tervezet értelmében a képviselő-testület a szolgáltatási terv elfogadásával egyidőben, évente egy alkalommal tárgyalja meg a tárgyévet megelőző év kulturális rendezvényeiről, programjairól szóló beszámolót.

A 8. §-hoz

A korábbi rendelethez hasonlóan a közművelődési tevékenység finanszírozásáról szóló rendelkezést tartalmaz.

A 9. §-hoz

Az (1) és (4) bekezdés a rendelet hatályba lépésével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza. Mivel a Művelődési Ház 2021. december 31-én szűnik meg, és a Közösségi Színtér 2022. január 1-jétől működik, ezért az új rendeletnek is e napon kell hatályba lépnie.

A (2) bekezdéshez:

A Kulttv. 83/A. § (2) bekezdése szerint a települési önkormányzat a közművelődési rendeletét a - Közművelődési Kerekasztallal és a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetés keretében - legalább ötévente felülvizsgálja. Balatonszárszón Közművelődési Kerekasztal létrehozására irányuló kezdemény nem volt, nemzetiségi önkormányzat nincs. Az ötévente történő felülvizsgálat a Képviselő-testület feladata, ahogy azt a hatályos önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése jelenleg is tartalmazza.

A (3) bekezdéshez:

A Kulttv. 83/A § (3) bekezdése alapján a közművelődési rendeletet az önkormányzat a közösségi színtérben vagy a közművelődési intézményben közzéteszi.