Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 08. 12

Általános indokolás

A támogatást az az 5000 fő lakosságszámot meg nem haladó település önkormányzata igényelheti, amelyik a szociális rászorultság és a 2021. évi igénylés részletes feltételeit – legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napon hatályba lépő – rendeletben szabályozza és vállalja, hogy a szociális célú tűzifában vagy szénben részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

A rendeletben a szociális rászorultság szempontjait akként kell meghatározni, hogy

aa) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult élvezzen előnyt,

ab) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család élvezzen előnyt.

A pályázati kiírás feltétele továbbá, hogy háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa vagy 10 q szén biztosítására kerülhet sor.

A települési önkormányzat a szociális célú tűzifára való jogosultságról határozattal dönt.

A tűzifa vagy szén szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek a települési önkormányzatot terhelik. Ezen kívül az önkormányzatoknak önrésszel is hozzá kell járulni a szociális tűzifához.

A települési önkormányzatnak a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot legkésőbb 2022. február 15-ig kell kiosztania, a támogatás felhasználásáról 2022. március 31-ig a Magyar Államkincstár területileg illetékes igazgatósága felé a jogszabály melléklete szerinti adatlapon számol el a Kincstár által üzemeltetett elektronikus rendszeren. A települési önkormányzatnak a támogatás felhasználásáról elkülönített, naprakész nyilvántartást kell vezetnie. A támogatásrész felhasználásáról tárgyév december 31-i fordulónappal, az éves költségvetési beszámoló keretében és rendje szerint számol el.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az önkormányzat a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatására kiírt pályázat alapján a Belügyminisztérium által megállapított támogatás erejéig a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként tűzifa támogatást nyújt.

A jogszabály lehetőséget biztosít szén igénylésére is, az elmúlt évek tapasztalatai és a helyi igények alapján javaslom, hogy az Önkormányzat kizárólag tűzifa igényt nyújtson be.

A 2. §-hoz

A rendelet hatályát határozza meg. A jogszabály hatálya kiterjed arra a Balatonszárszó közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező állampolgárra, aki életvitelszerűen a településen lakik.

A 3. §-hoz

Az (1) bekezdéshez:

A pályázati feltételeket a belügyminiszter pályázati kiírása tartalmazza.

A tervezet (1) bekezdése ennek megfelelően elsődlegesen az ebben foglalt körnek biztosítja a tűzifát:

3. § (1) Vissza nem térítendő természetbeni támogatás, tűzifa biztosítható annak a személynek, aki

1. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

1. aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) pénzbeli vagy természetbeni települési támogatásra – különösen a lakhatási települési támogatásra –

jogosult,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban él.

A (2) bekezdéshez:

A tervezet (2) bekezdése lehetőséget biztosít arra, hogy az (1) bekezdésében meghatározottakon túl:

a) pont szerint megállapítható legyen a tűzifa támogatás annak a személynek is, akinek az 1 főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 350 %-át (99.750.- Ft-ot) nem haladja meg, vagy

b) pont szerint olyan rendkívüli élethelyzetben van, mely létfenntartását veszélyezteti.

A (3) bekezdéshez:

Annak érdekében, hogy tűzifa támogatásban az arra rászorulók minél szélesebb körben részesülhessenek, a tervezet előírja, hogy ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

A (4) bekezdéshez:

Tekintettel arra, hogy a benyújtott kérelmek száma, meghaladhatja a rendelkezésre álló tűzifa mennyiségét, ezért az elbírálásánál szükséges lehet, ha meghatároz a rendelet olyan kitételt, mely alapján előnyben kell részesíteni bizonyos kérelmezőket.

A 4. §-hoz

Ez a szakasz meghatározza, hogy mely személyeknek és mely ingatlanokra nem adható támogatás. A (2) bekezdés kimondja, hogy a tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

Az 5. §-hoz

Az (1) bekezdéshez:

A támogatás megállapítása iránti eljárás elsősorban kérelemre indul, melyet a rendelet 1. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani, de hivatalból is megállapítható azoknak a személyeknek, akik megfelelnek a jogosultsági feltételeknek.

A (2) bekezdéshez:

A kérelmeket 2021. november 15. napjáig lehet benyújtani a Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatalnál.

A (3) bekezdéshez

A kérelmek elbírálásának hatáskörét – a gyorsabb és gördülékenyebb ügyintézés érdekében - a képviselő-testület a polgármesterre átruházza.

A (4) bekezdéshez

A pályázati kiírás meghatározza, hogy a támogatást az a települési önkormányzat igényelheti, amelyik vállalja, hogy háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítására kerül sor. A rendelet-tervezet értelmében az egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége legalább 1 m3, legfeljebb 5 m3 lehet.

Az (5)-(7) bekezdéshez

A kiszállítással és a fa átvételével kapcsolatos szabályokat tartalmazza.

A 6. §-hoz

A támogatás forrása az az Önkormányzat számára megállapított tüzelőanyag támogatás és az ehhez kapcsolódó önrész. Miután a forrás felhasználásra került, a benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy a rendeletben meghatározott feltételnek megfelelnek - el kell utasítani.

A 7. §-hoz

A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.