Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
A közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. december 14-én alkotta meg a jelenleg hatályos 32/2009. (XII. 14.) sz. rendeletét a közterület-használat rendjével és engedélyezésével kapcsolatban. E rendelet szabályozza azt, hogy a közterület-használatot milyen estekben lehet engedélyezni, és milyen esetekben kell elutasítani a kérelmet, mik a határozat tartalmi elemei, és rendelkezik arról, hogy mikor vonható vissza a hozzájárulás. E jogszabály 1. melléklete határozza meg a közterület használatáért fizetendő díjak mértékét. A Képviselő-testület legutóbb 2014. december 15-i ülésén módosította a hivatkozott rendelet ezen mellékletét. A Képviselő-testülettel folytatott egyeztetéseken már többször esett szó a díjak növelésének szükségességéről és indokoltságáról, a Képviselő-testület 2020. második félévi munkaterve is tartalmazta a rendelet felülvizsgálatának napirendre tűzését.
A Kormány 2020. november 4. napjától a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére ismét veszélyhelyzetet hirdetett ki. A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény akkor hatályos 46. § (4) bekezdése kimondta, hogy veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Ennek alapján egy polgármesteri rendelettel módosításra került a díjakat tartalmazó melléklet, de mivel a díjemelési tilalom határidejét 2022. június 30. napjára módosította a Kormány, ezért az hatályon kívül kellett helyezni.
A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetet figyelembe véve, és számolva azzal, hogy az Önkormányzat valamint intézményeinek működése is veszélybe kerülhet a megemelkedett közüzemi költségek miatt, a kiadások csökkentése mellett meg kell kísérelni a bevételi források növelését.
Fentiekre tekintettel javaslom módosítani a közterület-használat rendjével és engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló 32/2009. (XII. 14.) sz. rendelet 1. mellékletét az alábbiak szerint:
RÉSZLETES INDOKOLÁS
Az 1. §-hoz
Az (1) bekezdés az eddig alkalmazott 1. melléklet cseréjéről rendelkezik. A módosító jogszabály 1. melléklete a megemelt díjtételeket tartalmazza.
Az (2) bekezdés a rendelet hatályba lépéséről és hatályvesztéséről rendelkezik.