Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata által alapított és adományozható kitüntetésekről

Hatályos: 2023. 11. 30

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.30.
Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata által alapított és adományozható kitüntetésekről
Általános indokolás
Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 2009-ban alkotta meg a Balatonszárszó díszpolgára kitüntető cím és a Balatonszárszó Polgáraiért kitüntető díj alapításáról és adományozásáról szóló 13/2009 (IX.10.) rendeletét (a továbbiakban Rendelet).
A Rendelet célja az, hogy kifejezze a település megbecsülését azon polgárainak, akik Balatonszárszó Nagyközség fejlesztésében kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, a településhez kötődően közéleti, tudományos, művészeti munkásságuk során maradandót alkottak, akik tevékenységükkel Balatonszárszó gazdaságának, kultúrájának fejlődését, az itt élők életkörülményeinek jobbítását szolgálták, vagy épp kiemelkedő helyi közéleti tevékenységet végeztek, és Balatonszárszó hazai és nemzetközi hírnevét öregbítették. Ezen polgároknak a Képviselő-testület kitüntető címet vagy díjat adományozhat.
A Rendelet 2. § (3) bekezdése alapján Balatonszárszó díszpolgára az önkormányzat Képviselő-testülete és a község lakosságának tiszteletét, megbecsülését élvezi, ezért:
a) díszpolgárrá választásáról oklevelet és a Nagyközségi Önkormányzat címerével ékesített arany pecsétgyűrűt kap,
b) a Képviselő-testület határozata alapján a települést képviselő delegációba hívható,
c) elhalálozása esetén az önkormányzat saját halottjának tekinti és dísztemetés illeti,
d) térítésmentesen kapja az önkormányzat kiadványait.
e) a helyi adókról szóló rendeletben megállapított kedvezményben részesül.
Tekintettel arra, hogy a Képviselő-testület az adókedvezmény megállapításával túlterjeszkedik a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitüntetéseiről szóló törvényben kapott felhatalmazó rendelkezés keretein és jogszabálysértést valósít meg, ezért szükségessé vált a Rendelet módosítása vagy új rendelet megalkotása. Az új rendelet-tervezet a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény és a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet figyelembevételével készült.
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
Ezen szakaszok az Önkormányzat által alapított és adományozható kitüntetéseket, valamint adományozásuk feltételeit és rendjét határozza meg. A 2. § részletesen tartalmazza, hogy mely feltételek teljesülése esetén adományozható kitüntetés. A 3. § nevezi meg az Önkormányzat által alapított két kitüntetést. A 4. § az eljárási szabályokat tartalmazza.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
A Balatonszárszó Díszpolgára kitüntető cím adományozásával illetve visszavonásával, visszaadásával kapcsolatos szabályokat tartalmazza.
A 7. §-hoz
A Balatonszárszó Polgáraiért kitüntető díjjal kapcsolatos szabályokat tartalmazza.
A 8. §-hoz
A rendelet hatályba lépésével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.