Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 15/2012 (V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a helyi adókról szóló 15/2012 (V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogszabályszerkesztésről szóló 61/20009.(XII.14.) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.) 6. § b) pontjára és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény-re való hivatkozásra tekintettel a rendelet bevezető részét szükséges pontosítani.
Sérti a normativitás elvét minden olyan, az adó megfizetését érintő önkormányzati szabályozás, - esetünkben a kedvezmény biztosítása -, amely legitim adópolitikai cél nélkül, ténylegesen egyedileg meghatározott adóalanyokra vonatkoztatva állapít meg másokénál lényegesen terhesebb – esetünkben kedvezőbb - fizetési kötelezettséget.
Ennek alapján az rögzíthető, hogy az Ör. 9. § (2) bekezdésének d) pontjában megállapított kedvezmény rendeleti szintű szabályozása során az önkormányzat nem vette figyelembe a Htv. 6. § d) és 7. § g) pontjában foglaltakat, ezáltal megsértette a Htv. 1. § (1) bekezdésének azon fordulatát, amely szerint „e törvény … rendelkezései szerint” alkothatók meg a helyi adókat szabályozó önkormányzati rendeletek, így a törvényi felhatalmazáson túlterjeszkedve jogszabálysértést valósított meg, ezért e rendelkezés hatályon kívül helyezése szükséges.
A Jszr. 70. § (4) bekezdése szerint:” Az értelmező rendelkezés nem tartalmazhat önmagában – a jogszabály más szakaszában foglalt rendelkezésével való együttes értelmezése nélkül – joghatás kiváltására alkalmas normatív tartalmú rendelkezést.
Az Ör. 35. §-ában az életvitelszerű tartózkodás igazolására egyrészről az Ör. 1. mellékletében meghatározott nyilatkozatot kell megtenni, másrészről csatolni kell az adóalany nevére kiállított azon közületi számlákat, amelyeken a szolgáltatási cím megegyezik a Htv. 52. § 8. pontja szerinti lakása címével.
E szabályozás két olyan joghatás kiváltására is alkalmas rendelkezést tartalmaz, amely a Jszr. utóbb hivatkozott jogszabályhelye alapján tilalmazott, ezért az Ör. ezen rendelkezése jogszabálysértő, a 35. § módosítása szükséges.
Előzetes hatásvizsgálat
A helyi adókról szóló 15/2012 (V.31.) önkormányzati rendelet módosításához
1. A rendelet társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása:
Nem releváns.
2. A rendelet környezeti, egészségi következményei:
A rendelet megalkotásának környezeti és egészségi következményei nincsenek.
3. A rendelet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:
A rendelet módosítása többlet adminisztrációs terhet nem jelent.
4. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak, jelentős többlet terhet nem eredményez.
5. A rendelet megalkotásának szükségessége, a jogszabály elmaradásának várható következménye:
Jogszabályszerkesztési előírások betartása. Elmaradás esetén törvényességi észrevétel.