Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról

Hatályos: 2023. 12. 01

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.01.
a közterület-használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról
Általános indokolás
Balatonszárszó Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. december 14-én alkotta meg a jelenleg hatályos 32/2009. (XII. 14.) sz. rendeletét a közterület-használat rendjével és engedélyezésével kapcsolatban (a továbbiakban Rendelet). E rendelet szabályozza azt, hogy a közterület-használatot milyen estekben lehet engedélyezni, és milyen esetekben kell elutasítani a kérelmet, mik a határozat tartalmi elemei, és rendelkezik arról, hogy mikor vonható vissza a hozzájárulás, valamint mik az engedélyben foglaltaktól eltérő vagy engedély nélküli használat jogkövetkezményei. E jogszabály 1. melléklete határozza meg a közterület használatáért fizetendő díjak mértékét. A Képviselő-testület legutóbb 2014. december 15-i ülésén módosította a hivatkozott rendelet ezen mellékletét. A Képviselő-testülettel folytatott egyeztetéseken már többször esett szó a díjak növelésének szükségességéről és indokoltságáról, a Képviselő-testület 2020. második félévi munkaterve is tartalmazta a Rendelet felülvizsgálatának napirendre tűzését.
A Kormány 2020. november 4. napjától a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére ismét veszélyhelyzetet hirdetett ki. A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény akkor hatályos 46. § (4) bekezdése kimondta, hogy veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Ennek alapján egy polgármesteri rendelettel módosításra került a díjakat tartalmazó melléklet, de mivel a díjemelési tilalom határidejét 2022. június 30. napjára módosította a Kormány, ezért azt hatályon kívül kellett helyezni.
2022. novemberi rendes ülésén a Képviselő-testület a bizonytalan gazdasági helyzetet figyelembe véve, és számolva azzal, hogy az Önkormányzat valamint intézményeinek működése is veszélybe kerülhet a megemelkedett közüzemi költségek miatt, a bevételi források növelésének egyik lehetőségeként elfogadta a Rendeletben meghatározott díjak emeléséről szóló módosítást. A hatályba lépés napjaként 2023. január 1-jét jelölte meg.
Ahogy az a Képviselő-testület előtt ismeretes 2023. július 4-én egy közterület-használati ügyben érkezett fellebbezés kapcsán derült fény arra, hogy a módosító rendelet nem a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően került kihirdetésre, továbbá a Nemzeti Jogszabálytárban sem valósult meg a közzététele.
Mivel kihirdetés a jogszabály érvényességének a kelléke, a kihirdetés elmaradása jogsértést valósít meg. Közzététel nélkül a rendelet nem tekinthető jogszabálynak, vagyis a döntés "mint jogszabály" nem létezik. A Képviselő-testület által elfogadott, de ki nem hirdetett "rendelet" tehát nem jogszabály, nem lehet azt alkalmazni. Így gyakorlatilag a Rendelet módosítása és a díjak emelése nem történt meg.
A fentiek okán a Képviselő-testület 2023. évi II. félévi munkatervében elfogadta, hogy ismételten tárgyalni kívánja a Rendelet felülvizsgálatának ügyét. Mivel a jelenleg hatályos rendelet a jogszabályszerkesztési szabályoknak már nem felel meg, és az ügyintézési munka során tapasztalt hiányosságok, pontatlanságok miatt több szakaszát is módosítani szükséges, ezért javaslom a Rendelet hatályon kívül helyezését és egy új önkormányzati rendelet megalkotását.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Rendelet hatályáról rendelkezik.
A (2) bekezdés kimondja, hogy filmforgatási célú közterület-használat esetében nem ezt a jogszabályt kell alkalmazni, ugyanis e tárgyban a Képviselő-testületnek a közterület filmforgatási célú használatának szabályairól szóló 11/2013. (IX.19.) sz. önkormányzati rendelete tartalmazza a helyi szabályozást.
A 2. §-hoz
Az értelmező rendelkezéseket tartalmazza. A jogszabály alkalmazásához egyes fogalmak bővebb kifejtése, magyarázata szükséges.
A 3. §-hoz
A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos szabályokat rögzíti. Kimondja, hogy a közterületeket rendeltetésüktől eltérő célra csak az e rendeletben foglaltak szerint lehet igénybe venni. A használatba vételt engedélyhez és használati díj fizetéséhez köti.
A (3) bekezdés részletesen felsorolja, hogy mely tevékenységek azok, melyekhez közterület-használati engedélyt kell kérni.
A (4) bekezdés azokat a tevékenységeket jelöli meg, amelyekhez nem kell közterület-használati engedélyt kérni.
A 4–7. §-hoz
Az engedélyezési eljárás részletszabályait határozza meg.
Kimondja, hogy az eljárás önkormányzati hatósági ügy, és a Képviselő-testület a hatáskörét átruházza a polgármesterre. Ez azért célszerű, mert közterület-használattal kapcsolatos beadványok nagy számban érkeznek az Önkormányzathoz. Jelentősen egyszerűsíti és gyorsítja az ügyintézési folyamatot, ha a kérelmek elbírálásával kapcsolatos döntést nem a Képviselő-testületnek kell meghoznia.
A kérelmet a Rendelet 2. mellékletében található adattartalommal kell benyújtani, és az 5. § (1) bekezdésében meghatározott mellékleteket kell hozzá csatolni. A polgármester ezen információk birtokában tud megalapozott döntést hozni.
A rendelet-tervezet 5. § (2) bekezdése határozza meg az engedélyező határozat kötelező tartalmi elemeit.
Az 5. § (3) bekezdése értelmében a közterület-használati engedélyt a kérelmező ügyfélen túl közölni kell a pénzügyi irodával - a díj befizetése érdekében -, és a közterület-felügyelővel - a használat ellenőrzése érdekében.
A 6. § felsorolja azokat a tevékenységeket, amelyekre nem adható közterület használati engedély.
A 7. § a közterületek használóinak kötelezettségeiről rendelkezik.
A 8. §-hoz
A közterület-használati engedély érvényességéről rendelkezik. Az eddigiekhez képest új szabály, hogy azon időtartamra, amely a közterület-használati engedély érvényének lejártától a közterület eredeti állapotának helyreállításáig eltelik, az egyébként irányadó díjtétel kétszeresét kell megfizetni.
A 9. §-hoz
A közterület-használati díjjal kapcsolatos rendelkezéseket rögzíti.
A díjakat a közterület kategóriába sorolása és a közterületen folytatni kívánt tevékenység jellege alapján – a használt terület nagyságától és a használat időtartamától függően - állapítja meg a polgármester. Az alkalmazandó díjtételeket a Rendelet 1. melléklete tartalmazza.
A díj összegét a közterület-használat engedélyezését megállapító határozat tartalmazza. A pénzügyi iroda e szerint állítja ki a számlát, mely alapján átutalással, vagy a Hivatal által megküldött csekken kell befizetni a számla kiállításától számított 15 napon belül.
Új szabályozás, hogy a közterület-használati díjat - egy éven belüli igénybevétel esetén - egy összegben előre kell megfizetni. Egyedi kérelemre százezer forint közterület használati díj felett a polgármester részletfizetést engedélyezhet. Egy évnél hosszabb igénybevétel esetén a díjat évente kell megfizetni.
Az (5)-(7) bekezdés az elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásával kapcsolat szabályokat tartalmazza.
A 10. §-hoz
A díjfizetéssel kapcsolatos mentességekről rendelkezik.
A 11. §-hoz
A közterület-használat ellenőrzésével és a jogellenes használat jogkövetkezményeivel kapcsolatos szabályokat tartalmazza.
A (3) bekezdés új szabályt vezet be arra az esetre, ha valaki közterületet engedély nélkül használ, de egyébként a közterület-használat engedélyezhető lett volna. A felhívástól a jogellenes állapot megszüntetéséig terjedő időszakra a közterület-használati díj határozattal kerül megállapításra, és az 1. mellékletben meghatározott díjtétel kétszeresével számított díjtételt kell alkalmazni.
A 13. §-hoz és a 12. §-hoz
A záró rendelkezéseket tartalmazza. E szerint a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a jelenleg hatályos Rendelet.