Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Balatonszárszó Nagyközség Helyi Építési Szabályzatáról szóló 10/2005. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 27

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.27.
Balatonszárszó Nagyközség Helyi Építési Szabályzatáról szóló 10/2005. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz és az 1. melléklethez
A tárgyi 955/2 hrsz-ú egykori úttörőtábor ingatlana útkapcsolattal nem rendelkezik, ezen ingatlan megközelítése jelenleg ténylegesen a balatonszárszói 960/43 hrsz-ú magántulajdonban álló ingatlan ún. teleknyúlványának használatával valósul meg.
A hatályos szabályozási terv azonban lehetőséget biztosít az ún. teleknyúlvány mentén egy 12 m széles közút kialakítására, amely út kialakítása - az övezeti besorolás módosításán túlmenően - előfeltétele annak, hogy a balatonszárszói 955/2 hrsz-ú ingatlan felosztható legyen.
A településrendezési szerződés nem tér ki arra, hogy a tárgyi közút kialakítása és annak költségei mely szerződő felet terheli.
A fentiek miatt a felek a szerződés akként történő módosítását kezdeményezték, egyrészt, hogy a településrendezési szerződés 5./ pont b.) alpontjában foglalt – az eredeti szerződés céljára, az építési övezeti átsorolás megvalósítására vonatkozó - határidő 2024. május 31. napjára módosuljon, másrészt, hogy az út kialakítását az ingatlantulajdonos Pannonhalma Város Önkormányzata, Écs Község Önkormányzata, Ravazd Község Önkormányzata és Tarjánpuszta Község Önkormányzata vállalja az alábbiak szerint:
Az út kialakításához szükséges földterületet az Önkormányzatok adásvétel útján kísérlik meg megszerezni, majd térítésmentesen Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata tulajdonába és kezelésébe adják.
Amennyiben a földterületet adásvétel útján nem tudják megszerezni, arra az esetre Balatonszárszó Község Önkormányzata vállalja, hogy ezen szükséges földterület tulajdonjogát kisajátítási eljárás keretében megszerzi.
Az út kialakítását, a kialakítás valamennyi költségét (beleértve a kialakítandó úttal érintett területrész vételárát, a tulajdonszerzéshez kapcsolódó földmérési, földhivatali, ügyvédi és egyéb költségeket; amennyiben a tulajdonjog megszerzésére kisajátítási eljárás útján kerül sor, úgy az ezzel kapcsolatban felmerülő valamennyi költséget - kártalanítás összege, ügyvédi díj, eljárási díjak stb., illetve az út kivitelezésének költségeit) Pannonhalma Város Önkormányzata, Écs Község Önkormányzata, Ravazd Község Önkormányzata és Tarjánpuszta Község Önkormányzata vállalják megfizetni egymásközt tulajdoni hányaduk szerinti arányban.
A tulajdonos Önkormányzatok jogosultak a balatonszárszói 955/2 hrsz-ú ingatlan értékesítésére, amely értékesítés esetére vállalják, hogy a tárgyi ingatlan vevőjét a jelen okirattal érintett településrendezési szerződésben rögzítettekről, az abban vállalt kötelezettségekről teljeskörűen tájékoztatják és vállalják, hogy a vevővel a szerződést akként kötik meg, hogy abban a vevő kötelezettséget vállal arra, hogy a településrendezési szerződést, illetve annak jelen okiratban írtak szerinti módosítását megismeri és azt magára nézve kötelezőnek fogadja el.
A fenti szerződésmódosítás előkészítése folyamatban van, a szerződést módosító megállapodás aláírás előtt áll.