Karád község Önkormányzatának 13/1995 (VI.15.) számú rendelete

az építészeti és természeti értékek helyi védelméről

Hatályos: 1995. 07. 01- 1995. 07. 01

Karád község Önkormányzatának 13/1995 (VI.15.) számú rendelete

az építészeti és természeti értékek helyi védelméről 1

1995.07.01.

A képviselő-testület az 1990.évi LXV. törvény 16. §-ában kapott felhatalmazás alapján az építészeti és természeti értékek helyi védelméről a következő rendeletet alkotja:

A helyi védelem fogalma

1. § /1/ Helyi védelem tárgyát képezi mindaz az érték, amelyet a jóváhagyott rendezési terv vagy az önkormányzati rendelet településtörténeti építészeti, néprajzi, az ipartörténeti vagy régészeti értéke miatt védendőnek minősít,illetve a testületi döntésig az építésügyi hatóság annak nyilvánít,továbbá amely országos védelemre nyert felterjesztést,a védelemről szóló döntés meghozataláig.

/2/ A helyi védelem fajtái: a./Helyi védelmi terület /HT/
a település olyan összefüggő része,amely a jellegzetes településszerkezet
/terek,utcák,vonalvezetése és beépítettsége/történelmi folyamatosságát képviseli, továbbá olyan községrész,tér,utca,utcaszakasz,ahol jelentős számban találhatók értékes és védendő épületek,fasorok,így azok együttest alkotnak.
b./ Az egyedi védelem:
-védelem az épület, építmény, stb, teljes tömegére és részleteire /H l/
-a védelem az épület, építmény stb. valamely részértékére vonatkozik
/H2/

A helyi védelem irányítása

2. § /1/ A helyi védelem irányítása a képviselő-testület feladata.

/2/ A helyi védelem elrendelése előtt ki kell kérni a községben működő társadalmi és szakmai szervek véleményét.

3. § A helyi védelemmel kapcsolatos hatósági feladatokat a helyi építésügyi hatóság/jegyző/látja el.

Védetté nyilvánítás és megszüntetés

4. § /1/ Rendezési terv készítésekor ,illetve a rendezési terv felülvizsgálata során értékvizsgálati munkarészt kell készíteni,amely alapja a helyi védelem kérdésében való döntésnek.

/2/Védetté nyilvánításról az összevont rendezési terv építési előírásait tartalmazó helyi rendelet megalkotásakor,illetve módosításakor,annak részeként ,illetve törlés esetén pedig külön előterjesztés alapján a képviselő-testület dönt. Eill1ek során a védelem fajtáját,mértékét,kiterjedését meg kell határozni.
/3/ A helyi védelemmel kapcsolatos testületi előterjesztés a rendezési terv egyeztetési és jóváhagyási eljárása szerint történik.

5. § /1/Védetté nyilvánítása,illetőleg annak megszüntetésére hivatalból,illetve más személy vagy szerv által előterjesztett javaslat alapján a fenti vizsgálattól függetlenül is sor kerülhet.

/2/ A védelemre javasolt egyes épületeket, építményeket, stb. az értékvizsgálat elkészültétől, egyedi esetben az eljárás megindításától a döntés meghozataláig védettnek kell tekinteni.

6. § /1/A védetté nyilvánításról és a védelem megszüntetéséről a helyi építésügyi hatóság köteles értesíteni:

a ./az ingatlan tulajdonosát,kezelőjét,használóját
b ./a védetté nyilvánításra,illetve annak megszüntetésére javaslatot tevőt
e.la megyei főépítészt d./az illetékes földhivatalt
e./az Országos Műemlékvédelmi Hivatalt.
/2/Helyi terület védelme esetén a rendezési terv készítési eljárás szabályaiban előírtaknak megfelelően kell az érdekelteket értesíteni a védetté nyilvánításról,továbbá értesíteni kell a területen közműveket létesítő és üzemeltető szerveket is.

7. § /1/ A helyi építésügyi hatóság a község területén lévő helyi védelem alatt álló épületekről építményekről, stb, nyilvántartást vezet és törzslapot állít ki.

/2/ A törzslap tartalmazza az utca és helyrajzi szám, tulajdonos, kezelő, használó megnevezését, a védetté nyilvánítás számát és keltét, rövid indokolást, valamint a védetté nyilvánított objektum értékét bemutató fotókat.

A védett épület, építmények, stb, megjelölése

8. § /1/ A védett objektumot 40X60 cm-es táblával kell megjelölni. A táblán meg kell jelölni a helyi védettség fajtáját,a tulajdonos nevét /megnevezését/és a védettség nyilvántartási számát.

/2/ A tábla elhelyezéséről a tulajdonos egyetértésével a helyi építésügyi hatóság gondoskodik,annak gondozása és tisztántartása a tulajdonos
/kezelő,használó/,pótlása,cseréje pedig a polgármesteri hivatal feladata.

A védett épület, építmények hasznosítása, fenntartása, átalakítása, bővítése, bontása

9. § /1/ A helyi védelmi területen meg kell őrizni a település jellegzetes szerkezetét, telekrendszerét, utcavonal vezetését. Új telek kialakítása, vagy telekalakítás csak a védettséggel összhangban engedélyezhető.

a./A védett területen lévő építményeket egymással összehangoltan,a jellegzetes községkép egységes megjelenítését biztosító módon kell fenntartani.
E tekintetben az épületek fő tömeg és tetőformája,külső homlokzata,az alkalmazott anyagok,azok színe,felületképzése meghatározó jelentőségű. b./A védett területen az új épületek tömegarányait , fő méreteit a
környezetében lévő hagyományos épületekhez harmonikusan illeszkedve,azok homlokzatszélességét,gerinc és
párkány magasságát, tetőformáját, anyaghasználatát figyelembe véve kell meghatározni.
c./A védett területeken az egy - egy településre jellemző hagyományos kerítés és kapuformák,jellegzetes melléképületek,építmények megtartása és tovább éltetésére kell törekedni.
/2/ A Hl jelzésű védelem esetén az épületeket a hagyományos építészeti tömegükben ,tetőformájukban kell megtartani,érintetlenül hagyva a homlokzati nyílásrendet és a nyílások osztását, megőrizve a homlokzati tagozatokat,homlokzati díszítéseket.
a./A védett épületek belső korszerűsítését ,átalakítását,esetleg bővítését a védettség nem akadályozza,sőt a védelem érdekében elő kell segíteni ezen épületek mai igényeknek megfelelő használatát. A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és a belső értékek elvárható tiszteletben tartásával kell megoldani.
b. Védett épületeket úgy kell bővíteni, hogy az eredeti épület tömegformája,homlokzati kialakítása,utcaképi szerepe ne változzon,illetve gondosan mérlegelt kompromisszum árán a legkisebb kárt szenvedjen és a tervezett bővítés a régi épület formájával,szerkezetével,anyaghasználatával összhangban legyen.
c. Védett épületek bontására Hl jelzés esetén csak a műszaki és erkölcsi avultság beálltával kerülhet sor,a védettség megszüntetését követően.
d./Bontás előtt a helyi építésügyi hatóság gondoskodik
- az épület és a telek felmérési és fotó dokumentációjának elkészítéséről, majd annak a helyi önkormányzatnál és a Megyei Tervtárban történő elhelyezéséről.
- valamint az értékes építészeti ,szerkezeti elemek és tárgyak megmentéséről és elhelyezéséről.
/3/ A H2 jelzésű védelem esetén az épület felújítása, bővítése során a védett értékeket meg kell őrizni,új épület létesítése esetén az épületbe visszaépíteni. Amennyien az értéket csak az épület tömege képezi, úgy a bontás után új épület építése esetén a meglévővel azonos, vagy ahhoz erősen hasonló párkány- és gerincmagasságú és tetőhajlásszögű új épülettel kell pótolni a hagyomány megőrzés érdekében.
/4/ A védelem, illetve az érintett épületek ,területek fenntartásával helyreállításával,korszerűsítésével kapcsolatos tennivalókat részletesen az építésügyi előírásokról szóló önkormányzati rendelet határozza meg.

A fenntartásra kötelezés szabályai

10. § /1/ A helyi védelem bármely fajtája alá vont épületeken, építményeken, stb. külső, vagy belső

felújítási, helyreállítási, bővítési, bontási, továbbá a védett objektum jellegét,megjelenési formáját bá1mely módon érintő munkát-függetlenül attól,hogy az építési ,vagy egyéb engedély alapján ,vagy anélkül végezhető megkezdeni és végezni a védelem alatt álló épület rendeltetését megváltoztatni vagy kijelölni, csak a helyi építésügyi hatóság által -a helyi építésügyi előírások alapján -meghatározott módon és előzetes engedélyével lehet.
/2/ Az / l/bekezdésben meghatározott engedély kiadása előtt az építésügyi hatóság köteles beszerezni a megyei főépítész véleményét.
/3/A helyi védelem alatt álló területen bá1mely utcaburkolatot,
építményt, létesítményt /utcabútor, világítótestek, kandelláberek, pavilonok, autóbuszvárók, cégérek, reklámok, stb. /elhelyezni, cserélni, illetve felújítani
- függetlenül attól,hogy az egyébként építési, létesítési engedély köteles-e vagy
sem - csak a helyi építésügyi hatóság előzetes hozzájárulásával szabad.
/4/ Helyi védelem alatt álló épület bontására csak a védelem megszüntetése után adható engedély.

A helyi védettség szabályainak megszegése

11. § Aki e rendelet 10. §./1/ és /3/ bekezdésében meghatározott szabályokat megszegi, szabálysértést követ el, melyért 10.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Egyéb rendelkezések

12. § A helyi védelem alatt álló értékek ismertetésének helyet kell adni az általános iskola tananyagában.

13. § A helyi adókról szóló 12/1992./XII.30./számú önkormányzati rendelet 16. §.-a a következő g./ponttal egészül ki:

/Tárgyi adómentességet élveznek:/
„g./a helyi védettség alatt álló épületek."

Hatálybalépés

14. § Ez a rendelet 1995 július 1.-én lép hatályba.

Karád,1995 június 15.

Wiesner Sándor
polgármester

Kovács József
jegyző

E rendelet 1995.június 15-én került kihirdetésre.

1

Az önkormányzati rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 1995. július 2. napjával.