Karád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2003.(I.31.) önkormányzati rendelete

a helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2003. 01. 31- 2017. 03. 28

A helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről

2003.01.31.

A képviselő-testület Karád Község Önkormányzatának feladatkörébe tartozó helyi közszolgáltatás útján megvalósuló közfeladatok ellátásának előírásaira a Magyarország Alaptörvénye 32 . cikk (1) a./ pontja, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVIL törvény 44/C. (2), valamint a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35 §-ában biztosított jogkörében a következőket rendeli A rendelet hatálya

A rendelet hatálya

1. § /1/A helyi közszolgáltatás kötelező igénybevétele Karád község közigazgatási területére terjed ki.

/2/ A helyi Közszolgáltatások megnevezése:
a./ nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítására vonatkozó közszolgáltatás 2
b./ Települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására irányuló közszolgáltatás.

2. § A közszolgáltatást végző megnevezése..

A Zöldfok Településgazdálkodási és Kommunális Zrt. I Siófok, Bajcsy- Zsilinszky u. 220./végzi a szilárd hulladék gyűjtését és ártalmatlanítását,
A Somogy-Modul Kft I Látrány, Dózsa György u. 101 végzi a folyékony hulladék elszállítását és ártalmatlanítását. 3

Folyékony hulladék elszállítása

3. § /1/A szolgáltató köteles az önkormányzat igazgatási területéről a kommunális szennyvizet összegyűjteni, a szennyvíztisztító telepen elhelyezni és azt kezelni.

/2/A megrendelő által a Közös Önkormányzati Hivatalhoz4 tett bejelentés alapján a szolgáltató köteles a bejelentés napjától számított 2 napon belül a folyékony hulladékot elszállítani. Pénteki napon tett bejelentést a következő hét hétfőjén kell teljesíteni.
/3/ Késedelmes teljesítés esetén — ha ez a szolgáltatónak felróható — 10 %- os árengedményt köteles nyújtani a megrendelőnek.
/4/Ha a késedelem a 7 napot meghaladja és ez a szolgáltatónak felróható, a képviselő-testület kártalanítás nélkül jogosult a megállapodást felbontani.

4. § /1/ A folyékony hulladék elszállítására irányuló szolgáltatás díját a megrendelő fizeti a szolgáltatónak.

/2/ A szolgáltatás díját a képviselő-testületnek évente a megelőző év végéig jóvá kell hagynia és erről a lakosságot tájékoztatni kell.
/3/ Amennyiben a jóváhagyott díjon a szolgáltató nem tud, vagy nem akar teljesíteni, a szerződéstől 30 napos felmondási idővel elállhat.

Települési szilárd hulladék elszállítása

5. § A lakóingatlanok használói a háztartási hulladék gyűjtésére az alapszolgáltatás

keretében az alábbi űrtartalmú szabványedényzetet a következő maximális tömegű hulladék elhelyezésére kötelesek igénybe venni:
Gyűjtőedény méret (liter) A gyűjtőedényben elhelyezhető
max. tömegű hulladék
- 60 literes 15 kg
- 110 és 120 literes 25 kg
(2) A gyűjtőedények méretének és számának meghatározásakor két ürítés közötti időszakra lakóingatlanonként a ténylegesen keletkezett hulladékmennyiséget kell figyelembe venni, mely nem lehet kevesebb, mint 28 literIfő1hét, de legalább a közszolgáltató által rendszeresített (1) bekezdés szerinti legkisebb térfogatú gyűjtőedény.
(3) Az ürítési díj összegének megállapításánál az önálló lakóingatlan esetében a közszolgáltató mindaddig jogosult 1 db 1101120 liter térfogatú gyűjtőedényzet rendszeres használatát, mint alapszolgáltatást vélelmezni, ameddig az ingatlan használója eltérő térfogatú, vagy darabszámú gyűjtőedény elszállítására vonatkozó igényét a (4) bekezdés szerint nem jelenti be a közszolgáltatónál.
(4) Amennyiben az ingatlan használója legalább két naptári hónap időtartamra az addig általa igénybe vett edényzettől eltérő térfogatú, vagy darabszámú gyűjtőedény elszállítását kéri, ez irányú változási igényét a közszolgáltatóval az ezt megelőző hónap 20. napjáig írásban kell közölnie. Nem egyértelmű közlés esetén a közszolgáltató 8 napon belül köteles a pontosításra írásban felhívni a bejelentőt. Ez esetben a közszolgáltató a változást a pontosítás beérkezését követő hónap első napjától köteles figyelembe venni.
(5) Ha az ingatlan használója a (4) bekezdés szerinti bejelentésben nem jelöli meg a vélelmezettől eltérő térfogatú, vagy darabszámú gyűjtőedényzet használatának időtartamát, a közszolgáltató mindaddig a bejelentés szerint teljesít és számláz, amíg az ingatlan használója más tartalmú bejelentést nem tesz.
(6) A közszolgáltató a háztartási hulladékot köteles az edényzetben elhelyezhető szemét mennyiségén felül is korlátlan mennyiségben elszállítani ha az a Zöldfok Zrt. által rendszeresített, és felirattal ellátott műanyag zsákban van elhelyezve.
A közszolgáltató a lakosságnál keletkezett, szabványos gyűjtőedényben, legfeljebb 110 1 űrtartalmú és 25 kg tömegű műanyagzsákban, vagy maximum 120 cm hosszú és 40 cm átmérőjű és 25 kg tömegű méretre kötegelve kihelyezett zöldhulladékot az év április I. és november 30. napja között havi egy alkalommal, külön gyűjtőjárattal, korlátlan mennyiségben elszállítja.
A járatnapokról és a szolgáltatás igénybevételének módjáról a közszolgáltató köteles az ingatlanhasználókat értesíteni.
(7) A közszolgáltató az alapszolgáltatáson felüli mennyiségű háztartási hulladékot nem köteles elszállítani, ha az nem a Zöldfok Zrt. felirattal ellátott müanyag zsákban lett kihelyezve, vagy annak elszállítására vonatkozó 5. §. (4) bek. szerinti igénybejelentést az ingatlan használója nem tette meg. A közszolgáltató a szelektív zöldhulladék gyűjtési napokon az ingatlanhasználók által kihelyezett, nem zöldhulladék jellegű háztartási hulladékot nem köteles elszállítani.5

6. § (I)A rendszeres hulladékszállítás Karád belterületi határvonalán belül lévő minden kereskedelmi, szolgáltató termelőegységre, valamint a belterületen és Csiszárhegyi, Hosszúhegyi és a Vasútállomás külterületen lévő lakosokra egyaránt vonatkozik. A szolgáltatás igénybevétele kötelező.

A hulladékszállítás a lakóingatlanok esetén heti egy alkalommal, minden hétfői napon történik.-
(2) Az (1) bekezdésben foglaltakat a szolgáltató megfelelő módon közli az érdekeltekkel.
(3) A rendszeres hulladékszállításba bekapcsolt területen lévő ingatlanon keletkezett háztartási hulladék elszállításáról — térítés ellenében — kizárólag a Zöldfok Zrt. (Siófok, Bajcsy-Zs. u. 220.), mint hulladékkezelési közszolgáltatást végző szolgáltató (továbbiakban: Közszolgáltató) köteles gondoskodni, tekintettel arra, hogy Karád Község Önkormányzata a Zöldfok Zrt. -vel közszolgáltatási szerződést kötött.
(4) A rendszeres hulladékszállításba be nem kapcsolt területen keletkezett háztartási hulladékot az ingatlan használója az arra feljogosított szolgáltatóval köteles elszállíttatni, vagy annak jogszabályokban meghatározott módon történő újrahasznosításáról illetve ártalmatlanításáról gondoskodni.
(5) Háztartási hulladékot felhalmozni nem szabad, azt a magánszemélyek a szállítási napokon a szolgáltatónak kötelesek átadni. A gazdálkodó szervezeteknél keletkezett háztartási hulladéknak saját költségen a kijelölt somi hulladéklerakó telepre történő beszállításáról a használó köteles gondoskodni. Az ilyen hulladékot elszállításáig olyan helyen kell tárolni, ahol az a környezetet nem szennyezi. 7
(6) A háztartási hulladék gyűjtése csak erre a célra gyárilag kifejlesztett, megfelelő műszaki
állapotú hulladékgyűjtő járművel végezhető
(7) Az ingatlan használója köteles a közszolgáltató által rendszeresített gyűjtőedényzetet
beszerezni, a hulladék gyűjtéséhez azt használni, karbantartásáról és tisztántartásáról,
elhasználódás esetén annak pótlásáról folyamatosan gondoskodni és azt a szolgáltató által
rendelkezésre bocsátott azonosító matricával ellátni.
A hulladékgyűjtő tartályokat az ingatlan használója a saját ingatlanán köteles elhelyezni, azokat csak a
szállításra meghatározott napon szabad a járda és a közút közötti területre kihelyezni közvetlenül az
ingatlan közútcsatlakozása mellé a gyűjtőjárat által megközelíthető módon Úgy, hogy a gyalogos és a közúti
forgalmat ne akadályozzák és a közterületben kárt ne okozzon.
(8) Hulladékgyűjtő tartályoknak gyűjtés idején a közterületre történő kihelyezése, a gyűjtést követően annak visszahelyezése az ingatlan használójának a feladata.
(9) A szolgáltató köteles a hulladék gyűjtő edényzet kiürítését kíméletesen az elvárható gondossággal végezni, az edényzetben általa okozott károkat köteles kijavítani (megjavítás, új edényzet biztosítása). A hulladékszállító jármű személyzete a hulladék gyűjtő tartályokat kiürítés után köteles az átvétel helyére visszahelyezni és kiürítés során esetleg kihulló hulladékot összetakarítani.
(10) Az ingatlan használójának télen szükség esetén a tárolóhely és az úttest között legalább 1 méter széles átjáró,' kell létesítenie, azt a hótól meg kell tisztítani, ilyen célra alkalmas anyaggal felhinteni, hogy a tartályok kezelése akadályba ne ütközzék.
(11) A szabványos hulladékgyűjtő tartályban nem szabad olyan anyagot elhelyezni (forró hamu, maró anyag , állati hulla, folyadék, zsiradék, gyúlékony vagy robbanó anyag, kő-és épülettörmelék, nagyobb terjedelmű, súlyú tárgy stb.), amely veszélyezteti a hulladékszállítással foglalkozó dolgozó egészségét vagy megrongálhatja a jármű műszaki berendezését. E tilalom megsértői az okozott kárt kötelesek megtéríteni. A tartályok használatánál ügyelni kell arra, hogy fedelük nehézség nélkül zárható legyen.
(12) Ha a szolgáltató alkalmazottjai megállapítják, hogy a tartályban a (11), (17) bekezdésben
megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el, vagy abba nedves anyag belefagyott, vagy a gyűjtőtartály nincs a szolgáltató által biztosított érvényes azonosító jellel (matrica) ellátva a tartály kiürítését jogosultak megtagadni. A szabványos hulladékgyűjtő tartályok használata következtében a szállító jármű berendezésében keletkezett kárért a tartályt szabálytalanul használó személyfelelős.
(13) A szabványos hulladékgyűjtő tartályokat a szokásos, illetőleg vita esetén a Polgármesteri Hivatal által kijelölt helyen kell tárolni. A tárolási hely tisztántartása a használó
kötelessége.
(14) Közterületen elhelyezett gyűjtőedényből hulladékot kiönteni, kivenni, abban turkálni
(guberálni) tilos.
(15) Közterületen hulladékgyűjtő zsák vagy kuka csak a szállítás napján helyezhető el. Minden egyéb esetben a hulladékgyűjtő edény tárolására Karád Község Önkormányzatától a tulajdonosi hozzájárulást meg kell kérni.
(16) Egyéb települési szilárd hulladék elszállítását megrendelés alapján és térítés ellenében a közszolgáltató szervezet köteles elvégezni, a megrendeléstől számított 4 napon belül. E határidő, amennyiben munkaszüneti nap is közbeesik, további egy nappal meghosszabbodik.
(17) A közszolgáltató a karácsonyi ünnepeket követően a lakossági gyűjtőedényzet mellé kihelyezett fenyőfákat a közszolgáltatás keretén belül külön díj felszámítása nélkül szállítja el. 8(17a)

6/A. § (09

(2) 10

(3) A szemétszállításba bekapcsolt ingatlanok tulajdonosai használói kötelesek a

hulladékkezelési közszolgáltatási díjat megfizetni. A szolgáltató a számlát 1/4 évre

előzetesen bocsátja ki, melyet az ingatlan tulajdonosa, ( használója )havonta köteles
megfizetni. I A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan
tulajdonosát, használóját terhelő d(/hátralék adók módjára behajtható köztartozás.
(4) Az ingatlantulajdonos személyében bekövetkezett változás esetén az 2'4 tulajdonos nevének és elérhetőségi címének a közszolgáltatóhoz történő bejelentése napjáig a háztartási
szilárd hulladék elszállítása után esedékes közszolgáltatási díjat a régi tulajdonos köteles
megfizetni. Öröklés esetében a közszolgáltatási díj megfizetésére az örökösök
epetemlegesen kötelezettek.
(5) '
(6) A Közös Önkormányzati Hivatal13 megbízásából közterületről beszállított zöld hulladék
elhelyezéséért______ ártairnati

Vegyes rendelkezések

7. § /1/ A szolgáltató köteles a bérbe kapott telepet jó karban tartani és rendeltetésének megfelelően használni, valamint az üzemeltetési engedélyben foglaltakat betartani. Az előírások betartásáért a szolgáltató teljes anyagi és jogi felelősséggel tartozik.

/2/ A folyékony hulladék szállításának megrendeléséről a Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet. A szolgáltató a szolgáltatást e nyilvántartás alapján látja el.
/3/ A szilárd és folyékony hulladék telephelyre történő szállításáról a szolgáltató köteles nyilvántartást vezetni, amely tartalmazza a szállítmány mennyiségét és származási helyét.
/4/ A szolgáltatónak nyilvántartást az ellenőrzést végző Közös Önkormányzati Hivatal megbízottjának köteles betekintésre rendelkezésre bocsátani. /5/Amennyiben az ellenőrzés során a Közös Önkormányzati Hivatal! 5 mulasztást tapasztal, emiatt a szolgáltató esetenként 20.000 Ft-ot ,azaz húszezer forintot köteles az önkormányzat részére megfizetni.

8. § /1/Telephelyről a szakhatóság jóváhagyásával a szolgáltató köteles gondoskodni. /2/Ha a szolgáltató telephelye hibájából nem képes szolgáltatást ellátni, napi 50.000 Ft ‚azaz ötvenezer forint kötbért köteles az önkormányzat részére megfizetni.

131
1411'

Folyékony hulladék elszállításának díja

9. § Az 5 m3 folyékony hulladék elszállításának díja 1300 ftInz3 ( a 20 % ÁFA-t tartalmazza), az 5 m3 alatti folyékony hulladék elszállításának díja 5200p ( a 20 % ÁFA-t tartalmazza 2009. januári-föl /7

Záró rendelkezés

10. § /1/Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

/2/A rendeletben foglaltakat 2003 január 1-től kell alkalmazni.
/3/ Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 22/1995(X11.28.) számú ,a 2/1997 (I.30.)számú, az 5/1998 (1.28.)számú, a 26/1998 (XII.8.)számú, a 2111999 (XH.17.)számú, a 16/2000 (XII.8.)számú, a 20/2001(XII.14.)számú és a 23/2002 (XII.17.) számú önkormányzati rendeletek hatályát vesztik.
/4/A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja. 18
K a rád, 2003 január 30.

Kovács József
jegyző

Wiesner Sándor
polgármester

1. melléklet a 4/2003. (I. 31.) önkormányzati rendelethez

Melléklet
1./ A közszolgáltatás igénybe vételére kötelezettek esetében a települési szilárd hulladék elszállítására heti egy alkalommal kerül sor
A zöldhulladék elszállítására lakóegységek esetében április 1-től november 30-ig havi egyszeri alkalommal kerül sor.
2./ A települési szilárd hulladék kezelésének közszolgáltatási díja 2012. évben:
lakóingatlanok lakóegységei
- 60 literes gyűjtőedény esetében 11.543.-FT + ÁFA
- 110 iteres gyűjtőedény esetében 21.163.-Ft/ + ÁFA
- 240 literes gyűjtőedény esetében 46.174.- Ft + ÁFA
3./ A Zöldfok Zrt.-nél beszerezhető, és az Zrí, mint közszolgáltató nevével ellátott műanyag zsák ára 2012. évben 357.- Ft/db + ÁFA. A műanyag zsák ára a szállítás és az ártalmatlanítás díját is magában foglalja.
4./ Évente egy alkalommal történő lomtalanítás /szállítás és ártalmatlanítás) díja: 8.950.-Ft/m3+ÁFA
5./ Évente egy alkalommal történő zöldhulladék szállításának díja laza m3-ben:
7600.-Ft/m3+ÁFA