Karád község képviselő-testületének 11/2016 (XI.29..) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról és a környezetvédelmi alapról

Hatályos: 2017. 09. 01

Karád község képviselő-testületének 11/2016 (XI.29..) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról és a környezetvédelmi alapról

2017.09.01.

Karád Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény ( a továbbiakban: Ktd. tv. ) 26. § (4) bekezdése alapján, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 58. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya a helyi önkormányzat illetékességi területére terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában kibocsátó a Ktd. tv. 2. § a) pontjában meghatározottak.

2. Talajterhelési díj

3. § (1) A talajterhelési díjfizetési kötelezettségre vonatkozó szabályokat a Ktd. tv. 11. § (1)-(2) bekezdése rögzíti.

(2) A szennyvízelhelyezésre vonatkozó helyi vízgazdálkodási hatósági engedély kiadásának feltételeiről a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Kormányrendelet 24. §. (1) bekezdés c) pontja és a 24. §. (7) bekezdése rendelkezik.

(2a)

4. § (1) A talajterhelési díj alapjának meghatározását a Ktd. tv. 12. § (2) bekezdése tartalmazza.

(2) Egyedi vízbeszerzés esetén - mérési lehetőségi hiányában - a felhasznált

vízmennyiség átalányösszege egyenlő a településen átlagosan egy fogyasztási helyre jutó ivóvízfogyasztás nagyságával, azaz 120 m3/fogyasztási hely/év.

5. § A talajterhelési díj alapját csökkenteni kell azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából,olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

6. § A talajterhelési díj egységdíjának mértékét a Ktd. tv. 12. § (3) bekezdése tartalmazza.

7. § A talajterhelési díj kiszámításakor figyelembe veendő területérzékenységi szorzó mértékét a Ktd. tv. 3. számú melléklet L számú táblázata tartalmazza.

8. § A talajterhelési díj mértékét a Ktd. tv. 12 § (1) bekezdése rögzíti, míg kiszámításának részletes szabályait a Ktd. tv. 3. számú melléklete tartalmazza.

9. § (1) A talajterhelési díj megállapításának, bevallásának és befizetésének feltételeit a Ktd. tv. 21/A (1) bekezdése rögzíti.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bevallást a jogszabályban meghatározott formanyomtatványon kell megtenni úgy, hogy az tartalmazza:

a) a kibocsátó azonosításához,

b) a talajterhelési díj alapjának, a mentességnek, a kedvezményeknek, a díj összegének megállapításához szükséges adatokat.

(3) A kibocsátó a talajterhelési díjat az önkormányzat Karád Község Költségvetési nevű 11743112-15396107 számú számlájára köteles megfizetni a Ktd. tv. 21/A § (1) bekezdésében meghatározott határidőig.

10. § (1) A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. nevű, 8600 Siófok, Tanácsház u. 7. című közszolgáltató a Ktd. tv. 21/A. § (3) bekezdése alapján adatszolgáltatásra köteles.

( 2) Az adatszolgáltatásnak tartalmaznia kell a rendelet hatálya alá tartozó kibocsátókra vonatkozóan:
a) kibocsátónként a szolgáltatott víz mennyiségét,
b) az új rákötéseket ( név, cím),
c) fizetési késedelembe esett felhasználókat ( név, cím) .

11. § (1) Az önkormányzat adóhatósága ellenőrzi a kibocsátók által benyújtott bevallások valódiságát, mely során először az adatszolgáltatásra kötelezett szolgáltató által rendelkezésre bocsátott adatokat veti össze a kibocsátók bevallásával.

(2) Az adóhatóság ellenőrzi azt, hogy a kibocsátók eleget tettek-e bevallási, díj-megállapítási és díjfizetési kötelezettségüknek.

(3) ( Az (1)-(2) bekezdésen túl az adóhatóságot - a Ktd. tv. eltérő rendelkezései hiányában - megilletik az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben meghatározott ellenőrzési jogosítványok.

3. Környezetvédelmi alap

12. § (1) Az önkormányzat környezetvédelmi feladatainak megoldása, elősegítése érdekében önkormányzati környezetvédelmi alapot hoz létre.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott környezetvédelmi alap bevételeit a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 58. § (2) bekezdése rögzíti.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott környezetvédelmi alap bevételét képezi a Ktd.

tv. 21/B. § (1) bekezdésében meghatározott bevétel.
(4) A (3) bekezdésben meghatározott bevétel felhasználására vonatkozó korlátokat a Ktd. tv. 21/B. § (2)-(3) bekezdése rögzíti.

13. § A környezetvédelmi alap felhasználására vonatkozó szabályokat a környezet védelmének általános szabályiról szóló 1995. évi LIII.- törvény 58. § (4)-(5) bekezdése tartalmazza.

4. Egyéb rendelkezések

14. § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben:

a) a Ktd. tv. Rendelkezéseit, valamint

b) a talajterhelési díj nyilvántartására, kezelésére és elszámolására a települési önkormányzat hatáskörébe tartozó adók és adók módjára behajtandó köztartozások nyilvántartásáról, kezeléséről és elszámolásáról szóló 37/2015. (X11.28.) NGM rendelet előírásait kell alkalmazni.

15. § A 4. § (2) bekezdésében meghatározott átalányösszeget az Önkormányzat minden évben február 28-ig határozza meg.

5. Záró rendelkezések

16. § E rendelet 2017. szeptember 1. napján lép hatályba.

Schádl Szilárd
polgármester

Dr. Nagy Gábor
jegyző

Záradék:
A rendelet 2016. november 29-én került kihirdetésre.

(1)
a)
b)