Karád község képviselő-testületének 4/2017 (VI.12..) önkormányzati rendelete

Karád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017.(VI.12.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatokról

Hatályos: 2017. 06. 12- 2021. 11. 30

Karád község képviselő-testületének 4/2017 (VI.12..) önkormányzati rendelete

Karád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017.(VI.12.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatokról1

2017.06.12.

A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a művelődési tevékenységek támogatása közcél. Ennek megvalósítása érdekében Karád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy Karád Község kulturális egységét szem előtt tartva meghatározza Karád Önkormányzatának kulturális feladatait.

(2) A feladatellátás során az Önkormányzat gondoskodik a saját fenntartású közművelődési intézmény működtetéséről és szakmai szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről. Ezen túlmenően a nyitottság és szektorsemlegesség elvéből kiindulva épít mindazon civil szervezetekre, jogi és magánszemélyekre akik, illetve amelyek vállalják ezen rendeletben meghatározott közművelődési feladatok ellátását, ezáltal gazdagítják a község kulturális életét.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Karád területén működő azon intézményekre civil szervezetekre, jogi és magánszemélyekre, amelyik, illetve akik a jelen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.

A közművelődés általános szabályai, intézményrendszere

3. § (1) A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, az önkormányzati törvényből eredő kötelező feladata a község közművelődésének támogatása. Ennek érdekében az önkormányzat szerepet vállal:

a./ az ifjúság iskolarendszeren kívül, öntevékeny életminőséget és életesélyt javító lehetőségeinek megteremtésében,
b./ a község környezeti szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak megismertetésében, a helyi művelődési szokások gondozásában,
c./ az egyetemes és nemzeti kultúra értékeinek megismertetésében, nemzeti ünnepeink gondozásában,
d./ az ismeretszerző és amatőr alkotó és művelődő közösségek tevékenységének támogatásában,
e./ a kortárs művészetek különböző ágai bemutathatósági lehetőségeinek megteremtésében,
f./ a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésében,
g./ a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek megteremtésében,
h./ egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosításában.
(2)Az (1) bekezdésben foglalt tevékenységek ellátására, az ehhez szükséges szakmai háttér biztosítására Karád Község Önkormányzata intézményeket tart fenn.
(3)A közművelődési munka alapintézménye az összevont intézményként működő községi Művelődési Ház és Könyvtár ( a továbbiakban: Művelődési Ház ), amely a kulturális ágazat azon intézménye, melynek tartalmi munkája a község polgárai és önszerveződő közösségei változó igényeinek rugalmas követésére és kielégítésére hivatott.
(4)A közművelődés alapintézménye mellett az önkormányzat a kulturális ágazaton belül tájházat is működtet. Ennek, valamint az összevont intézmény keretében működő könyvtárnak - tevékenységéből következően - speciális feladataikon túl közművelődési feladataik is vannak.
(5)A közművelődési élet nélkülözhetetlen alkotói a különböző művelődési egyesületek, művészeti csoportok, melyek tevékenységére számít az Önkormányzat a község közművelődési igényeinek kielégítésében.

Az önkormányzat közművelődési feladati

4. § A Művelődési Ház az önkormányzati rendelet 3. §. (1) bekezdésében foglalt szerepvállalására figyelemmel:

a./ Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző szakköri tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító lehetőségek megteremtése érdekében:
- a mindennapi élet kihívásaira reagálva a gazdálkodást segítő, közhasznú és idegen nyelvi tanfolyamokat szervez az igényeknek megfelelően,
- speciális helyzetű emberek csoportjainak gondjaihoz igazodó öntevékeny kulturális lehetőségek felkutatásában együttműködik az érdekelt civil szervezetekkel,
- igény szerint helyet biztosít a szakmát adó tanfolyami képzéseknek.
b./ A község környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások és hagyományok gondozása és ápolása érdekében:
- gondoskodik az országos és megyei kulturális intézményhálózattal kialakított kapcsolatai révén a község művelődési közösségei által létrehozott produkciók menedzseléséről, a jó tapasztalatok közismertté tételéről,
- szervezi a helyi művészetoktatáshoz kapcsolódó bemutatókat, teret ad a művészeti ágak gyakorlására.
c./ az egyetemes és nemzeti kultúra értékeinek ismertetése, nemzeti ünnepeink kultúrájának gondozása érdekében:
- a polgárok és az üdülővendégek érdeklődése alapján szervezi a helyi műsor ellátását, a megyei színházzal időszaki és állandó kiállító helyeivel való rendszeres kapcsolat révén színházi és tárlatlátogatásokat szervez, ezzel is segítve a község és az üdülővendégei ilyen irányú érdeklődésének kielégítését,
- gondoskodjon - az általános és zeneiskolával együttműködve - nemzeti és a községi ünnepeink színvonalas és méltó megünnepléséről, szervezzen az ünnepekhez kötődő kiállításokat.
d./ az ismeretterjesztő és amatőr alkotó és művészeti közösségek tevékenységének támogatása érdekében:
- az intézmény alapfeltételeivel támogassa a nemzeti és a kisebbségi folklór előadó művészeti és tárgyalkotói közösségeket,
- igény szerint biztosítson számukra tevékenységi teret, járuljon hozzá és segítse őket abban, hogy a helyi, megyei és országos pályázatokon, bemutatókon eredményesen szerepelhessenek.
e./ a kortárs művészetek különböző ágai bemutatkozási lehetőségeinek megteremtése érdekében:
- a saját intézményei lehetőségeivel élve szervezi a kortárs képző és iparművészek bemutatkozását, művészetük népszerűsítését,
- a könyvtár útján szervezzen könyvbemutatókat, író és olvasó találkozókat, irodalmi esteket a kortárs irodalom megismertetésére.
f./ a különböző kultúrák közötti kapcsolatok ápolása, fejlesztése érdekében működjön együtt Karád Község testvértelepüléseinek hasonló feladatokat ellátó intézményeivel, művészeti együtteseivel, polgári és alkotó közösségeivel a községről, annak kulturális életéről alkotott kép gazdagítása érdekében az internet lehetőségeit kihasználva propagálja a község kulturális rendezvényeit, ajánljon fellépési lehetőségeket az európai kulturális együttesek számára.
g./ a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása érdekében:
- törekedjen arra, hogy a Művelődési Ház, könyvtár, Tájház közösségi színtereiben tartandó rendezvények látogatói tájékozódásához szükséges információk rendelkezésre álljanak,
- a korosztályok igényeinek megfelelően teremtse meg a társas összejövetelek lehetőségeit,
- a könyvtárban biztosítsa, hogy a folyóirat olvasóban napilapokkal - szezon időszakban német és angol nyelvűekkel is - folyóiratokkal, valamint az internet szolgáltatásaival álljon az olvasók és a látogatók rendelkezésére,
- az intézmények adottságaihoz mérten a közösségi terek esztétikumával, azok célszerű, de takarékos infrastruktúrájával és a munkatársak szakértelmével járuljon hozzá ahhoz, hogy látogatóik szívesen és kulturált környezetben vehessék igénybe szolgáltatásaikat.

A közművelődési tevékenység pénzügyi feltételei, feladat finanszírozás

5. § (1) A Képviselő-testület a rendeletben megfogalmazott kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza.

Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó feladatfinanszírozás a központi költségvetésből igényelhető érdekeltség növelő támogatások és pályázati úton elnyerhető támogatások.
(2)Az intézmény fenntartási és bérköltségeit a Képviselő-testület az intézmény éves költségvetésében biztosítja. A szakmai munka alapjait az önkormányzati támogatás mellett az intézmény saját működési bevételei az (1) bekezdésben említett különböző céltámogatások és pályázaton elnyert pénzeszközök egészítik ki.
Az intézmény köteles valamennyi működési körében meghirdetett pályázaton részt venni, elképzeléseit megmérettetni.
(3)Az önkormányzat a rendeletben foglalt feladatainak ellátásában közreműködő közművelődési célú tevékenységet folyató civil szervezetet ( egyesületet, klubot, nem az intézmény keretében működő szakkörök és egyéb közösségek ) az éves költségvetésében tervezett előirányzatból az átvállalt feladat arányában pénzügyi támogatásban részesíti.
(4)A művelődési feladatokat ellátó civil szervezetek jogi és magánszemélyek átvállalt feladataihoz igazodóan az intézmény vezetőjével történt előzetes egyeztetés alapján ingyenesen használhatják az intézmény infrastruktúráját. A használat módját és mértékét , továbbá az egyéb szervezetek intézményhasználatának szabályait és a használatért fizetendő térítési díj mértékét az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatában kell meghatározni.

6. § A közművelődési feladatok finanszírozásának 5. §-ban részletezett módozataiból következően a közművelődési feladatok ellátásának mértékét a Képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében az intézmény éves költségvetésében határozza meg.

7. § (1) A jegyző a Művelődési Ház és Könyvtár alapító okiratának, Szervezeti és Működési szabályzatának az 5. §. (4) bekezdésében foglaltakra is kiterjedő felülvizsgálatának és módosításának kezdeményezésével teremtse meg azoknak a jelen rendelettel való összhangját.

(2) A polgármester az intézmény éves költségvetési koncepciójának, majd költségvetésének elkészítésénél az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósításának pénzügyi feltételeit vegye figyelembe és az intézmény szükség szerinti felújítását, karbantartását, berendezési tárgyainak pótlását a költségvetési lehetőségek függvényében ütemezze.

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 19/1998 (IX.29.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Karád, 2017. június 12.
Schádl Szilárd Dr. Nagy Gábor
polgármester jegyző
Kihirdetési záradék:
Ez a rendelet 2017. június 12-én a Karádi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel kihirdetésre került.
Karád, 2017. június 12.
Dr. Nagy Gábor
jegyző
1

Az önkormányzati rendeletet a Karád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2021. december 1. napjával.