Karád község képviselő-testületének 3/2021 (II.26..) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 26

KARÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI

 KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK

3/2021. (II. 26. ) rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről


Karád Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. §

(1) Karád Község Önkormányzati Képviselő-testületének az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló rendelete (a továbbiakban: Rendelet) hatálya kiterjed Karád Község Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat), mint önállóan működő és gazdálkodó törzskönyvi jogi személyre, az önkormányzati feladatokat és hatásköröket gyakorló képviselő-testületre és szerveire, az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervre (beleértve az intézményi társulás által fenntartott költségvetési szerveket is), továbbá az önkormányzat és szervei költségvetési kapcsolataira, támogatásaira, átadott pénzeszközeire.

(2) Az Önkormányzat által alapított és fenntartott önállóan működő és gazdálkodó szervre, a Karádi Közös Önkormányzati Hivatalra (a továbbiakban: Hivatal)

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed – a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében – minden támogatásban részesülő szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

(4) Az (1) bekezdésben felsorolt – a költségvetési szervek szabályai szerint működő – a képviselő testület irányító jogköre alá tartozó költségvetési szervek közös megjelölésként a Rendelet az önkormányzati költségvetési szerv megnevezést használja.

(5) Az önállóan működő, gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervek (Nemzetiségi Önkormányzat) bevételeivel és kiadásaival kapcsolatban a tervezési, gazdálkodási, ellenőrzési, finanszírozási, adatszolgáltatási és beszámolási feladatok ellátásáról a helyi nemzetiségi önkormányzat székhelye szerinti közös hivatal gondoskodik megállapodás alapján. Költségvetése azonban nem képezi részét az önkormányzat költségvetésének.

(6) Az (1) bekezdésben nevesített önkormányzati költségvetési szerv költségvetési előirányzatai azokat az előirányzat – csoportokat, kiemelt előirányzatokat tartalmazzák, amelyekre az alapító okiratuk és a rájuk vonatkozó jogszabályi előírások, valamint megállapodások alapján a gazdasági jogosítványaik kiterjednek.

(7) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) rendelkezésein túl kiemelt előirányzatként megjelöltek azok az előirányzatok, amelyek az önkormányzati költségvetési szerv működéséből, feladataiból eredő azon speciális feladatok megvalósítását szolgálják, amelyek tekintetében a hatályos jogszabályi előírások alapján a költségvetési szerv vezetője kötelezettségvállalási jogköre nem vonható el.

(8) A költségvetési szervek gazdálkodási szabályai szerint gazdálkodó törzskönyvi jogi személyek, önkormányzati költségvetési szervek az Önkormányzat összevont költségvetésébe épülnek be.




Címrend

2. §

(1) A Képviselő – testület a címrendet a Rendelet 1. melléklete szerint hagyja jóvá.

(2) A költségvetés címrendjében a költségvetésben az önkormányzat, a közös hivatal és az önállóan működő önkormányzati költségvetési szerv önálló címnek minősül.

(3) A működési költségvetésen belül jogcímcsoportok a kötelező, az önként vállalt és az állami (államigazgatási) önkormányzati feladatok.

(4) Az alcímeken belüli előirányzat-csoportok a működés és a felhalmozás.

(5) Az előirányzat csoportok kiemelt előirányzatokra tagozódnak.

  1. FEJEZET

RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

Az Önkormányzat 2021. évi költségvetése


3. §

(1) Karád Község Önkormányzati Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Önkormányzat 2021. évi önkormányzati szintű összevont költségvetésének a költségvetési bevételek előirányzatait, a költségvetési kiadások előirányzatait, a finanszírozási bevételi és kiadási előirányzatot, továbbá a költségvetési egyenleg összegét az alábbiak szerint állapítja meg:

  1. Költségvetési bevételek összesen: 269 588 076 forint;

a.a) Önkormányzat működési támogatásai: 192 976 780 forint;  

a.b) Működési célú támogatások államháztartáson belülről: 40 558 760 forint

a.c) Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről: 7 125 887 forint;

a.d) Közhatalmi bevételek: 20 740 000 forint;

a.e) Működési bevételek: 4 706 649 forint;

a.f) Felhalmozási bevételek: 420 000 forint;

a.g) Működési célú átvett pénzeszközök: 1 560 000 forint;

a.h) Felhalmozási célú átvett pénzeszközök: 1 500 000 forint;

  1. Finanszírozási bevételek összesen: 190 607 551 forint;
  2. Költségvetési és Finanszírozási bevételek összesen: 460 195 627 forint;
  3. Költségvetési kiadások összesen: 452 829 892 forint;

d.a) Működési költségvetés kiadásai: 311 805 602 forint;

d.b) Felhalmozási költségvetés kiadásai: 141 024 290 forint;

  1. Finanszírozási kiadások összesen: 7 365 735 forint;
  2. Költségvetési és Finanszírozási kiadások összesen: 460 195 627 forint;
  3. Költségvetési egyenleg összege (hiány/többlet): - 183 241 816 forint;
  4. Finanszírozási bevételek, kiadások egyenlege: 183 241 816 forint.

(2) Az Önkormányzat összevont bevételi és kiadási előirányzatait tartalmazó költségvetési mérlegét a Rendelet 1.1 melléklete, a működési célú bevételek és kiadások mérlegét a Rendelet 2.1 melléklete, felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét a Rendelet 2.2 melléklete tartalmazza.


A költségvetés bevételei és kiadásai

4. §

(1) Az Önkormányzat összevont 2021. évi költségvetési bevételeit előirányzat–csoportonként, kiemelt előirányzatonként bontásban a Rendelet 1.1 melléklete tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat közhatalmi bevételeibe tartozó helyi adó bevételeit, valamint az Önkormányzat számára nyújtott támogatások összegét, a költségvetéséből származó egyéb támogatások összegét, a Rendelet 1.1 melléklete állapítja meg.

(3) Az Önkormányzat összevont 2021. évi költségvetési kiadásait előirányzat-csoportonként, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a Rendelet 1.1 melléklete tartalmazza.


A költségvetési létszámkeret

5. §

A Képviselő-testület

  1. az Önkormányzat foglalkoztatottjainak és közfoglalkoztatottjainak éves létszám-előirányzatát a Rendelet 9.1. mellékletében;
  2. a Hivatal foglalkoztatottjainak éves létszám-előirányzatát a Rendelet 9.2. mellékletében;
  3. a Karádi Napközi Otthonos Óvoda éves létszám-előirányzatát a Rendelet 9.3. mellékletében

meghatározottak szerint hagyja jóvá.

Az Önkormányzat, mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv 2021. évi költségvetése

6. §

Az Önkormányzat, – mint önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv – 2021. évi költségvetési bevételek és kiadások részletezését

  1. a kötelező feladatok mérlegét a Rendelet 9.1.1. melléklete;
  2. az önként vállalt feladatok mérlegét a Rendelet 1.1.2. melléklete

részletezi.


Az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek 2021. évi költségvetése

7. §

(1) A Hivatal 2021. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszege egyezően 49 397 150 forint.

(2) A Hivatal 2021. évi költségvetési bevételit előirányzat csoportonként és kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a Rendelet 9.2. melléklete tartalmazza.

(3) A Karádi Napközi Otthonos Óvoda 2021. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszege egyezően 56 129 494 forint.

(4) A Karádi Napközi Otthonos Óvoda 2021. évi költségvetési bevételit előirányzat csoportonként és kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a Rendelet 9.3. melléklete tartalmazza.



Finanszírozási bevételek

8. §

(1) Az Önkormányzat előző évi pénzmaradványa 190 607 551 forint.

(2) Az Önkormányzat finanszírozási bevételét a Rendelet 1.1 melléklete tartalmazza.

(3) A költségvetési év során keletkező bevételi többletet, a költségvetésben meghatározott feladatok végrehajtása során elért kiadási megtakarítások a költségvetés működési hiányát csökkentik, illetve a költségvetés általános tartalékát növelik.

(4) A költségvetési gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többlet pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosítható.

(5) A szabad pénzeszközök (4) bekezdés szerinti hasznosításával kapcsolatos szerződések megkötését, illetőleg az ezzel kapcsolatos pénzügyi műveletek lebonyolítását a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja.

(6) Az önkormányzati vagyongazdálkodás külön önkormányzati rendelet szabályozza.


Finanszírozási kiadások

9. §

(1) Az Önkormányzat finanszírozási kiadását a Rendelet 1.1 melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat értékpapír forgalmat nem bonyolít le, kötvényt, váltót nem bocsát ki, lízingszerződést és halasztott fizetéssel szerződést nem köt.

(3) Az önkormányzat az Államadósság Kezelő Központ Zártkörű részvénytársaságnál elhelyezett fedezeti betéttel nem rendelkezik, ilyen jogügyletben nem vesz részt.


Az adósságot keletkeztető ügyletek és kezességvállalások

10. §

Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletei és a kezességvállalások kötelezettségei -Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény rendelkezéseinek megfelelően - külön határozatban kerül meghatározásra az adósságot keletkeztető ügyletek futam idejének végéig, illetőleg a kezesség érvényesíthetőségéig.


A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatáskörök

11. §

(1) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja, a hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a képviselő-testületet illetik meg. A rövid és hosszúlejáratú hitel felvételről hozott döntés – az előbb meghatározott kivételtől eltekintve – szintén a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik. A hitelszerződés aláírására a képviselő-testület – Esetenként hozott határozatával – a Rendeletben foglaltak szerint jogosítja fel a polgármestert.

(2) Az önkormányzati gazdálkodás során a költségvetési hiány finanszírozási módja – fő szabályként – a hitelfelvétel a számlavezető pénzintézettől. A Képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében szükség szerint forrás kiegészítő hitel (folyószámla-hitelkeret) felvételét hagyja jóvá. A hitel és járulékai visszafizetésének biztosítékául az Önkormányzat saját költségvetési bevételei szolgálnak. A képviselő-testület kötelezettséget vállal a hitel visszafizetés időtartama alatt a kért hitelnek és járulékainak – a felhalmozási és tőkekiadásokat megelőző – költségvetésbe történő tervezésére és jóváhagyására, illetve a költségvetési előirányzat-módosítás során történő figyelembevételére.

(3) A Képviselő-testület – mint az Ötv. 9. § (1) bekezdése szerint az önkormányzati feladat- és hatáskörök címzettje – az Önkormányzat nevében kötelezettséget vállal a felvett likviditási hitelek és a kibocsátott kötvény és azok kamata az Önkormányzat éves költségvetésében történő tervezésére és megfizetésére.


Az Önkormányzat költségvetési mérlege közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási terve

12. §

(1) Az Önkormányzata 2021-es összevont költségvetési mérlegét (közgazdasági tagolásban) a Rendelet 5. és a 6. tájékoztató táblája tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat 2021. évi költségvetésének előirányzat felhasználási ütemtervét a Rendelet 4. tájékoztató táblája tartalmazza.


A többéves kihatással járó döntések számszerűsítve évenkénti bontásban és összesítve

13. §

Az Önkormányzat többéves kihatással járó döntéseit évenkénti bontásban és összesítve a Rendelet 8. tájékoztató tábla tartalmazza.


A költségvetés végrehajtásának általános szabályai

14. §

(1) A Rendelet hatálya alá tartozó önkormányzati költségvetési szervek a meghatározott bevételi és kiadási előirányzatokkal – a jogszabályi keretek között – gazdálkodnak. A költségvetés végrehajtása során az önkormányzati költségvetési szervek az intézményi szervezeti kereteket, a személyi feltételeket a feladatellátásnak – és a Rendeletben meghatározottaknak megfelelően – kötelesek alakítani. Feladatcsökkenés esetén a szükséges korrekciókat ennek megfelelően kötelesek megtenni, illetőleg a szükséges intézkedéseket az irányító szerv felé kezdeményezni. Az intézményi költségvetés végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért az önkormányzati költségvetési szerv vezetője felel.

(2) A Képviselő-testület által a Rendeletben megállapított intézményi létszámkeret az önkormányzati költségvetési szerv által saját hatáskörben nem növelhető.

(3) Az önkormányzati költségvetési szervek az alaptevékenység ellátását szolgáló ingatlant, egyéb tárgyi eszközöket – amennyiben az alaptevékenység ellátását nem veszélyezteti – írásos megállapodás alapján, díjfizetés ellenében és előzetes képviselő-testületi jóváhagyással – adhatják bérbe. A bérleti díj nem lehet kevesebb a fenntartási költség arányos részénél.

(4) A köztisztviselői illetményalap 2021. évben 42 500 forint, míg a köztisztviselőket megillető cafetéira juttatás éves keretösszege bruttó 260.000 forint/fő.

(5) Az önkormányzati költségvetési szervek az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben meghatározott korlátok szerint folytathatnak vállalkozási tevékenységet.

a) Az önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörben a bevételi és kiadási előirányzatának főösszegét és a megfelelő részelőirányzatokat felemelheti a tervezett előirányzatot meghaladó többletbevételeiből és nem az Önkormányzattól átvett pénzeszközeiből a ténylegesen befolyt többletbevétel mértékéig,

b) Az (5) bekezdés a) pont szerint végrehajtott előirányzat növelése támogatási igénnyel sem a 2021-es költségvetési évben, sem a következő költségvetési években nem járhat.

(6) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv a saját hatáskörében végrehajtott előirányzat módosításról köteles a Képviselő-testületet harminc napon belül – de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határ idejéig tájékoztatni a Rendelet módosítása végett. A Képviselő-testület ez esetben a költségvetést december 31-i hatállyal módosítja.

(7) Az önkormányzati költségvetési szerv az év közbeni többlet bevételéből az éves személyi juttatások előirányzatát emelheti, de legfeljebb a többletbevétellel összefüggő feladat elvégzéséhez szükséges – nem személyi juttatásokba tartozó – közvetlen és közvetett kiadásoknak az adott bevételből történő teljesítése után fennmaradó összeg erejéig.

(8) A nem intézményi többletbevételek felhasználásáról a képviselő-testület dönt.


15. §

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek finanszírozása időarányosan – havonta – az éves támogatás összegének 1/12-ed részével történik.

(2) Az időarányostól eltérő – indokolt – felhasználást a jegyzővel történt egyeztetést követően – a polgármester engedélyezi, aki dönt a támogatás előrehozataláról, illetve annak mértékéről.

(3) A tervezett éves bevételi és kiadási előirányzatok teljesülését a Rendelet 4. tájékoztató táblában rögzített előirányzat-felhasználási (likviditási) ütemterv rögzíti. Az előirányzat-felhasználási ütemterv becslési eljárással készült, ezért a tervezett kiadások esetében a kiadási előirányzat-felhasználást jelentő kötelezettségvállalásra (szerződések előkészítésére, megkötésére) csak a bevételek teljesülésének elemzését követően kerülhet sor.


16. §

(1) Az Áht. 34. § (1) bekezdése szerint a költségvetési rendelet módosítása a Képviselő-testület kizárólagos és át nem ruházható hatásköre.

(2) A Rendeletben megjelenő bevételek és kiadások módosításáról a (3) és a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert Önkormányzat bevételei és kiadási előirányzatainak módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra az alábbi esetekben:

  1. az év közben engedélyezett, célhoz kötött támogatási bevételek, átvett pénzeszközök, maradvány bevételei és kiadásai tekintetében;
  2. a költségvetés főösszegének változtatása nélkül a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás tekintetében.

(4) Az Önkormányzat és az önkormányzati költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai a Kormány rendeletében meghatározott esetben saját hatáskörbe módosíthatóak, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatóak.

(5) A képviselő-testület a (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat átcsoportosítás átvezetéseként, valamint egyéb módosítást igénylően – az első negyedév kivételével – szükség szerint, de legkésőbb a negyedév utolsó hónapjának munkaterv szerinti ülésén, utolsó alkalommal az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határideje előtti testületi ülésén december 31-ei hatállyal módosítja költségvetését.


17. §

A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az előre nem tervezhető többletfeladatok megoldására a tartalék terhére bármely céllal kötelezettséget vállalhat, a melyről a következő képviselő-testületi ülésen beszámolni köteles.


A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

18.§

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a külső vállalkozó útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


III. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

19. §

(1) A Rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és rendelkezéseit a 2021-es költségvetési évre kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület a polgármesternek ezen rendelet elfogadásáig, az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (a bevételek beszedéséről, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítéséről) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (4) bekezdése szerint e rendeletbe beépítésre kerültek.

(3) Az önkormányzati támogatások odaítélése és elszámolása külön önkormányzati rendelet alapján történik.

(4) A Rendelet az Európai Unió versenyjogi szabályaival összehangolt szabályozást tartalmaz.



Schádl Szilárd

Dr. Nagy Gábor

polgármester

jegyző


Kihirdetési záradék:


A Rendelet kihirdetésének napja: 2021. február hó 26. nap.





Dr Nagy Gábor

      jegyző