Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/1992. (V.11.) önkormányzati rendelete

a kitüntető címek alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2022. 04. 25 16:52- 2024. 02. 02

Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/1992. (V.11.) önkormányzati rendelete

a kitüntető címek alapításáról és adományozásáról

2022.04.25.

Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény 1. §. (6) bek. a.) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a város hírnevét népszerűsítők, a város lakossága javára eredményes tevékenységet folytatók munkájának elismerése és az utókor számára példaképül állításuk megörökítése érdekében az alábbi kitüntető címeket alapítja:

a) Lengyeltóti Város Díszpolgára,

b) Lengyeltótiért

c) Lengyeltóti Közéletéért,

d) Lengyeltóti Oktatásáért,

e) Lengyeltóti Közművelődéséért,

f) Lengyeltóti Sportjáért,

g) Lengyeltóti testvér települési kapcsolatainak ápolásáért,

h) Lengyeltóti ifjú tehetsége,

i) a Városért,

j) Lengyeltóti Szolgálatáért.

k)1 a Kultúra Lengyeltóti Követe

(2) A Lengyeltóti Város Díszpolgára és a Lengyeltótiért kitüntető címek adományozásával elhunyt személy emléke és munkássága is megtisztelhető.

2. §

Lengyeltóti Város Díszpolgára kitüntető cím adományozásának

feltétele és vele járó jogok

(1) Adományozható azoknak, akik Lengyeltóti város, az egyetemes haladás ügyét egész életművükkel, vagy kiemelkedő munkájukkal szolgálták.
(2) Mint a város legmagasabb fokú elismerése, nagykorú magyar, vagy külföldi állampolgároknak adható.
(3) Hatályát veszti.

3. § (1) A kitüntetettet a város címerével és „Lengyeltóti Város Díszpolgára” bevéséssel ellátott arany pecsétgyűrű és díszes kivitelű diszpolgári oklevél illeti meg.

(2) Az arany pecsétgyűrű értéke 1992.évben 26.000,-Ft, mely összeg évenként a mindenkori infláció értékével növekszik.

(3) A diszpolgári oklevélnek tartalmaznia kell:

a) az adományozó megnevezését,

b) az adományozott nevét, lakcímét, foglalkozását,

c) az állampolgárságot,

d) az adományozás indokait,

e) az adományozó képviselő-testület határozat számát, és keltét,

f) az aláírásokat és a képviselő-testület pecsétjét.

4. § (1) Lengyeltóti város díszpolgára a városi képviselő-testület és a város lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért:

a) neve bekerül a Lengyeltóti város Díszpolgárának Névkönyvébe,

b) a képviselő-testület külön határozata alapján Lengyeltóti várost, vagy a városi

képviselő-testületet képviseli delegációba beválasztható,
c) az önkormányzat tisztségviselői és az önkormányzati hivatal dolgozói soron kívül
kötelesek fogadni, részére segítséget nyújtani,
d) a városi önkormányzat vagy szervei által rendezett ünnepségekre meg kell hívni.
e) díszsírhely illeti meg a Lengyeltóti Város Önkormányzata által fenntartott temetők egyikében.
(2) A kitüntetés a város díszpolgára címmel rendelkezőnek még egyszer nem adományozható.

4/A. § (1)

a) Lengyeltótiért kitüntető cím azoknak adományozható, akik a város fejlődésében és fejlesztésében, társadalmi és gazdasági életében eredményes és maradandó munkát végeztek.

b) A Lengyeltóti Közéletéért kitüntető cím a civil szerveződések tevékenységének eredményes és hatékony segítéséért, a város polgáraiért és a gazdasági élet fellendítéséért végzett kiemelkedő munkáért adományozható.

c) A Lengyeltóti Oktatásáért, a Lengyeltóti Közművelődéséért, a Lengyeltóti Sportjáért kitüntető címek az adott szakterületen eredményes, kiemelkedő és maradandó munkát végzőknek adományozható.

d) Lengyeltóti testvér települési kapcsolatainak ápolásáért kitüntető cím azon személynek adományozható, aki önzetlen tevékenységével elősegíti és mélyíti Lengyeltóti lakossága, intézményei, civil szervezetei és a testvér települések közötti baráti együttműködést a kultúra, oktatás, sport és más társadalmi tevékenység terén, vagy a határon túli magyarság nemzeti tudatának fenntartásában és megőrzésében tevékeny részt vállal.

e) Lengyeltóti ifjú tehetsége kitüntető cím azon Lengyeltóti állandó lakóhelyű 18 év alatti, fiatal vagy gyermekkorúnak adományozható, aki egyéni tehetségével, személyes teljesítményével a város hírnevét a régióban, az országban vagy nemzetközileg a kultúra, sport, művészetek, tanulmányok terén ismertté teszi. A kitüntető cím nem csak személynek, intézménynek, társadalmi csoportnak, egyesület részére is adományozható.

f) A Városért kitüntető cím a várossá avatás 10 évenkénti jubileumi évfordulója alkalmából adományozható, első ízben 2012. évben, a 20. évfordulón. Adományozható azoknak a magánszemélyeknek, társadalmi szervezeteknek, egyesületeknek, intézményeknek, gazdálkodó szervezeteknek, akik Lengyeltóti Város fejlődését, népszerűsítését hosszantartó, kiemelkedő munkájukkal szolgálták.

g) Lengyeltóti Szolgálatáért kitüntető cím adományozható a Lengyeltóti város érdekében végzett maradandó értékű, megbecsülést kiváltó, kiemelkedő szakma felkészültségű a Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatalban, vagy a Lengyeltóti városban működő önkormányzati intézményekben vezető szerepet betöltő, illetve szellemi és fizikai dolgozónak, aki magatartásával és munkájával jelentős mértékben segítette és előmozdította az önkormányzati feladatok végrehajtását, a város polgárai ügyeinek intézését, a köz szolgálatát, az intézményi célok eredményes teljesítését.

h)2 A cím azoknak a lengyeltóti kötődésű magyar, illetve külföldi magánszemélyeknek adományozható, akik a kultúra különböző területein munkásságukkal kiemelkedő érdemeket szereztek. Tevékenységükkel, hozzájárulnak a magyar kulturális örökség ápolásához, küldetésként segítik a szellemi, kulturális kincsek itthoni és külföldi megismertetését. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt. A cím a művészetet pártoló személyeknek, szervezeteknek is adható.

(2) E §.-ban meghatározott kitüntető címek magyar és külföldi állampolgárok, valamint intézmények, társadalmi szervezetek, egyesületek, gazdasági társaságok és kollektívák részére adományozhatók.

(3) Hatályon kívül helyezve.

(4) Hatályon kívül helyezve.

4/B. § (1) A Lengyeltótiért kitüntető cím birtokosát kitűző és díszes oklevél, a Lengyeltóti Közéletéért, a Lengyeltóti Oktatásáért, a Lengyeltóti Közművelődéséért, a Lengyeltóti Sportjáért, a Lengyeltóti testvér települési kapcsolatainak ápolásáért és a Lengyeltóti ifjú tehetsége kitüntető cím birtokosát díszes oklevél és 5.000 Ft értékű tárgyjutalom illeti meg.

(2) A kitüntettet aranyból készített kitűző és díszes oklevél illeti meg.

(3) A kitűző pajzs alakú, anyaga arany. Súlya 3 gramm, formája Lengyeltóti Város címerének körvonalát mintázza. Felső felülete megmunkált, melyen Lengyeltóti város címere, felette „LENGYELTÓTIÉRT” felirat látható.

(4) Az oklevél a 3. §. (3) bekezdésében felsorolt adatokat tartalmazza.

(5) A Városért kitüntető cím adományozásakor a kitüntetett díszes oklevelet és egy 30 cm széles, 34 cm magas, 3 cm vastagságú lengyeltóti diófából faragott emléktárgyat kap, mely előlapján a heraldika szabályai szerint Lengyeltóti Város domborművű címerét jeleníti meg, hátoldala sima. A dombormű alsó részén réztábla kerül elhelyezésre, rajta „A Városért” felirat, valamint a kitüntetett személy, szervezet neve és az évszám szerepel.

4/C. § (1) A kitüntető cím adományozásával három év elmúltával ismételten is adományozható.

(2) A kitüntetettekről díszes kötésű nyilvántartó könyvet kell vezetni.

(3) A „LENGYELTÓTIÉRT” kitüntető cím tulajdonosa rendszeres meghívást kap a városi rendezvényekre és ünnepségekre.

5. § A kitüntető és diszpolgári címet a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület adományozza.

6. § A kitüntetések adományozására:

a) a polgármester,

b) az alpolgármester,

c) a jegyző

d) a képviselő-testület tagjai,

e) a képviselő-testület bizottságai,

f) a társadalmi szervezetek

g) az egyesületek,

h) a vállalatok és intézmények vezetői

tehetnek javaslatot.

7. § Az adományozást a képviselő-testület határozatba foglalja. A határozatnak tartalmaznia kell a kitüntető és a diszpolgári cím kitüntetés megnevezését, az adományozott személy adatait, és az odaítélés rövid indoklását.

8. § Az oklevelet és az adományozásról szóló iratokat a polgármester és a jegyző írja alá.

9. § (1) A rendelet 1. §-ában felsorolt kitüntető címeket a Tóti Napok rendezvényei alkalmával kell átadni az adományozottnak vagy hozzátartozójának.

(2) A kitüntetést a város polgármestere adja át.

10. § (1) A „Lengyeltóti Város Díszpolgára” címet a képviselő-testület visszavonhatja attól, aki bámely ok miatt annak birtoklására érdemtelenné válik.

(2) A visszavonással kapcsolatos eljárásra az adományozásra vonatkozó rendelkezéseket kell értelemszerűen alkalmazni.

11. §

Egyéb rendelkezések

A Lengyeltóti város diszpolgárairól vezetett névkönyv az alábbiakat tartalmazza:
a) sorszám,
b) képviselő-testület határozatának száma,
c) név és lakcím,
d) adományozás időpontja,
e) adományozás indokolása.

12. § Az adományozással és visszavonással kapcsolatos ügykezelési és nyilvántartási feladatokat az önkormányzati hivatal látja el.

13. §

Záró rendelkezések

(1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről helyben a szokásos módon a jegyző gondoskodik. Hatálybalépésével egyidejűleg a „Lengyeltóti Nagyközség Díszpolgára” cím alapításáról és adományozásáról szóló 10/1991.számú képviselő-testületi rendelet hatályát veszti.
(2) A 4/A. §. (4) bekezdésében foglalt rendelkezéseket először a 2007.évi kitüntető címek adományozásánál lehet alkalmazni.
1

Az 1. § (1) bekezdés k) pontját a Lengyeltóti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 4/A. § (1) bekezdés h) pontját a Lengyeltóti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.