Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2000.(I.20.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról.

Hatályos: 2013. 11. 01- 2015. 03. 26

LENGYELTÓTI VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ-TESTÜLETE


1/2000/I.20./ sz. rendelete



A helyi környezet védelméről, a közterületek  és

ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról



egységes szerkezetben a módosítására kiadott  15/2000.(I.20.), 24/2003.(XII.23), 16/2005.(VII.1.), 24/2005.(X.28.),14/2006.(IV.26.), 5/2008.(III.28.), 16/2008.(VI.20.),  2/2009.(I.30.), 19/2009.(IX.25.), 20/2009.(X.30.), 9/2010.(IV.23.), 14/2010.(VII.30.), 7/2011.(II.25.), 15/2011.(IV.29.),15/2012. (VI.1.), 16/2012.(V.31.), 12/2013.(VI.28.),

16/2013.(X.31.) önkormányzati rendeletekkel)



Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi Önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. tv. 8.§. /1/ bek., 16.§. /1/ bek. az egyes helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. tv., a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46.§. és 48.§. /1/ bek. kapott felhatalmazás alapján - a törvények  végrehajtási rendeletei és a helyi környezeti körülményeket is figyelembe véve - a város tiszta, esztétikus képének, valamint a környezet rendjének és tisztaságának - kialakítása, fenntartása és védelme - érdekében az alábbi egységes rendeletet alkotja:



I.



Általános rendelkezések



1.§.


/1/ Alapfogalmak:[1]



a./ A köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok - ezen belül különösen a lakóépületek, és emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés, szállás, stb... célra) szolgáló más épületek és a hozzájuk tartozó területek-, valamint a közterületek tisztántartása.


b./ Közterületek: az ingatlannyilvántartásban közterületként nyilvántartott - belterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark), - továbbá a város egyéb közhasználatra átadott területe és zöldterülete.


c./ Tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek tisztítása, hó és síkosság mentesítése, illetőleg pormentesítése.


d./ Veszélyes mértékű zaj: az a zaj, amely meghaladja más rendeletben megállapított zajterhelési határértékeket.

- Veszélyes mértékűnek minősül az a zaj is, amelyre - jellegénél adódóan - határértéket nem lehet előírni, illetőleg a zajkeltés azonos körülmények között nem ismételhető, de érzékszervi észleléssel megállapíthatóan emberek nyugalmát jelentős mértékben zavarja.


e./ Indokolatlan zajokozás: minden olyan nem szükségszerű zajokozás, amely mértékénél és eredeténél fogva alkalmas mások nyugalmának zavarására.


f./ Tartós zaj: olyan zaj okozása, mely időtartamában és rendszerességében a lakók nyugalmát zavarja.


g./ Közösségi létesítmény: - művelődési ház,

                                           - bármely 20 személynél nagyobb befogadóképességű zenés, tán-

                                              cos szórakozóhely, vagy egyéb közösségi létesítmény.


h./ Hangosító berendezés: folyamatos ismétlődő hangkibocsátó eszköz, emberi /élő/ erő alkalmazásával, vagy gép /technikai/ berendezés által.


[2]i.) Alkalmi árusítás: Üzleten kívül közterületnek minősülő helyen történő értékesítés (üzlet nélkül kereskedők is)


j.) Mozgóbolti árusítás: Kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított járművel, illetve járműre szerelt, vagy általa vontatott eszközzel végzett értékesítés.


k.) Tűzveszélyes tevékenység: az a tevékenység, amely a környezetében lévő éghető anyag gyulladási hőmérsékletét, lobbanáspontját meghaladó hőmérséklettel és/vagy nyílt lánggal, izzással, parázslással, szikrázással jár.  


l.)bűz: szaghatással járó légszennyező anyag, vagy anyagok keveréke, amely összetevőivel  egyértelműen nem jellemezhető, az adott környezetben környezetidegen és az érintett terület rendeltetésszerű használatát zavarja. 


m.)diffúz forrás: olyan levegőterhelést okozó tevékenység, vagy kibocsátó felület, amelynél a légszennyező anyag kibocsátási jellemzői méréssel, vagy műszaki számítással egyértelműen ne határozhatók meg. [3]



                                                                2 . §.


(1) A rendelet hatálya kiterjed a jogi és természetes személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.


(2) E rendeletet kell alkalmazni:


a./ A települési szilárd hulladékokkal, a háztartási hulladékokkal, azok kezelésével és ártalmatlanításával, a közterületek tisztántartásával, a köztisztasági szolgáltatásokkal összefüggő tevékenységekre.


b./ A közterületek rendjével a környezet tisztaságával kapcsolatos tevékenységre (csapadékvíz elvezetés, zöldterület gazdálkodás, zöldterület fenntartása és karbantartása).


c./ A környezeti károsodás csökkentésének településre vonatkozó feladataira (zaj és rezgésvédelem, temető fenntartására, búcsúi rendezvényekre).



II.


Köztisztasági feladatok.


Az ingatlanok, közterületek tisztántartása.



3.§.


/1/ Az egyes ingatlanok tisztántartásáról:


Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője (a továbbiakban együtt: tulajdonos), másnak a használatában levő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek) tisztán tartásáról pedig a használó, illetőleg - a bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint - a bérlő (a továbbiakban együtt: használó) köteles gondoskodni.


/2/ Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:


a./ a ház vagy telek előtti járdaszakasz  (járda hiányában 1 m. széles területsáv) és zöldsáv teljes területének, tisztántartásáról.

b./ A belterületi útszakasznak az út tengelyéig történő tisztántartásáról, kaszálásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, az árkok műtárgyainak tisztántartásáról,

c./ A rendszeres rovar- és rágcsáló irtásról,

d./ A telekingatlanról a járdára és az úttest fölé nyíló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről.


/3/ Intézményi, szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusítóhelyek, gazdálkodó szervezetek, egyéb szervezetek intézmények előtti járdaszakasz tisztántartása a hó és síkosság mentesítése, mind nyitvatartás időben, mind azon túl a használó, illetve a létesítményt üzemeltető kötelessége.


/4/ A gondozatlan járdaszakasz vagy nyílt árok tisztítását, kaszálását az Önkormányzat az ingatlan tulajdonosa vagy a létesítményt üzemeltető terhére elvégeztetheti.


/5/ Az ingatlan előtti járdát a tulajdonos naponta, mind a téli, mind a nyári időszakban legkésőbb reggel 7 óráig köteles eltakarítani és a hulladékot az összegyűjtött háztartási hulladékkal együtt elszállítani.


/6/ Mindennemű anyag szállításánál ügyelni kell arra, hogy a közterület be ne szennyeződjék. Ha bármilyen szállítmány fel- vagy lerakásánál vagy szállítás alatt a közterület beszennyeződik, a szállító köteles azt a fel- vagy lerakás elvégzése után, illetőleg a szállítás során nyomban megtisztítani.


/7/ Az ingatlan használója köteles az ingatlant érintő, vagy azon átfolyó patakmedret szükség szerint tisztítani és a víz szabad lefolyását biztosítani.


/8/ A használó köteles az épületet és környezetét tisztán tartani, takarítani.


/9/ A trágyatelepet úgy kell elhelyezni, illetve kezelni, hogy onnan közterületre trágyalé, hulladék ne jusson.


/10/ Az önkormányzat köteles az árok tisztításából származó földet a természetes személy bejelentésétől számított 3 napon belül elszállítani. Jogi személyek a föld elszállításáról maguk gondoskodnak.


4.§.



/1/ A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények esetében:


a./ a belterületen lévő váróhelyiségek, várakozóhelyek, járdaszigetek és a járdától füvesített területtel, vagy egyéb módon elkülönített megállóhelyek tekintetében az önkormányzat

b./ A külterületen lévő autóbusz megállóhely tekintetében a közút kezelője köteles a rendszeres tisztántartásáról, továbbá az ott keletkezett hulladék eltávolításáról gondoskodni.



5.§.


/l/ Közterületen szemetet, hulladékot csak az önkormányzat által az erre a célra rendszeresített felállított tartályokban szabad elhelyezni.


/2/ A szeméttartályok kihelyezése és rendszeres ürítése az önkormányzat feladata a /3/ bekezdés kivételével.


/3/ Intézményi, szórakozóhelyek, vendéglátóipari egyeségek, kereskedelmi üzlethelységek és más elárúsító helységek, gazdálkodó szervezetek, egyéb szervezetek, előtt a szemétgyűjtő tartályok elhelyezése és tisztántartása az üzemeltető feladata.



6.§.


Az ingatlantulajdonosok feladatai az ingatlannal

kapcsolatban.



/1/ A város területén lévő ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek ingatlanukat megművelni, illetve rendbentartani, gyomtól, gaztól, szeméttől, vadon élő bokroktól, virágzó parlagfűtől megtisztítani.


/2/ A város területén működő kereskedelmi egységek, vendéglátó-ipari, és szolgáltató létesítmények külső és belső nagytakarítását (a környezet rendezését) az üzemeltetők kötelesek minden év április 30-ig elvégezni, rendben tartásukról folyamatosan gondoskodni.

Kötelesek továbbá a homlokzat, az épület szerkezeti egységeinek (előtető, portál, ernyőszerkezet, cégtábla) jó karbantartását elvégezni.


/3/ A kereskedelmi, vendéglátó-ipari szolgáltató létesítmények üzemeltetői a kirakatokat kötelesek tisztántartani és a kirakatokat az üzlet profiljának, jellegének megfelelően árubemutatásra használni.


/4/ Amennyiben az ingatlan tulajdonosai, használói az (1) bekezdésben szabályozott művelési, tisztántartási kötelezettségüknek felszólítás ellenére sem tesznek eleget úgy helyettük az önkormányzat a tulajdonos, használó költségére és terhére elvégeztetheti, és a költségeket megtérítteti, az adóbehajtás szabályai szerint.


(5) Ha az ingatlan tulajdonosa, használója e rendelet 3.§ (1) bekezdés és (2) bekezdés a), valamint b) pontjában foglalt ingatlan- és közterület kaszálási kötelezettségének nem tud eleget tenni, akkor ez irányú igényét a Polgármesteri Hivatalnál bejelentheti. Az önkormányzat átvállalhatja a közterület és a lakóépülethez tartozó udvar ingatlanrész kaszálási feladatainak elvégzését az ingatlan tulajdonosától, használójától a következő díj megfizetése mellett: 


            - Egyszeri felmérés díja:                               1181.-Ft+Áfa

            - Kaszálás díja:

                        - 15 cm növényzetnagyságig:            20.-Ft+Áfa/m2

                        - 15 cm – 25 cm                                 + 35 %  (26.-Ft/m2+Áfa)

                        - 25 cm – 35 cm                                 + 65 % (31.-Ft/m2+Áfa)

                        - 35 cm – 50 cm                                 + 100 % (38.-Ft/m2+Áfa)      


 (6) Az önkormányzat helyszíni felmérést követően az 5. melléklet szerinti szerződést köt az érintettel. A díjfizetés a szerződés aláírásának feltétele. A szerződésben meghatározásra kerül az átvállalt feladat tartalma, a feladatellátás díja, a díjbefizetés módja, a feladatellátás kezdő és végső időpontja, a kapcsolattartás módja.[4]



7.§.


(1) A röplapok utcai terjesztői kötelesek a röplapok szétszóródásával keletkező hulladék eltakarításáról gondoskodni.


(2) Hirdetményt, plakátokat kizárólag a város hirdetőtábláin és az ere kijelölt helyen előzetes engedély alapján lehet elhelyezni.

Az engedélyt a polgármesteri hivatal hatósági irodájánál kell kérni.


(3) Hirdetmények, plakátok eltávolítása annak a feladata, aki azt a hirdetőtáblákon, falfelületeken elhelyezte, vagy elhelyeztette, amennyiben ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, költségére az Önkormányzat végezteti el a plakátok eltávolítását.


7/A.§.


(1) Lengyeltóti lakott területén május 15. és szeptember 15. között a hulladék égetése tilos.


(2) Rongy, gumi, műanyag égetése egész évben tilos.


(3) A tűzoltóparancsnokság teljes tűzgyújtási tilalmat rendelhet el.


[5](4) Tűzveszélyes tevékenységet tilos olyan helyen végezni, ahol az tüzet, vagy robbanást okozhat. Állandó jellegű tűzveszélyes tevékenységet csak a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, erre a célra alkalmas helyen szabad végezni.


(5) Alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet – a (6) bekezdés kivételével- előzetesen írásban meghatározott feltételek alapján szabad végezni. A feltételek megállapítása a munkát elrendelő feladata. 


(6) Amennyiben az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységet végző személy azt saját tulajdonában lévő létesítményben, épületben, szabadtéren folytatja, úgy a feltételek írásbeli meghatározása nem szükséges.


(7) A külső szervezet vagy személy által végzett tűzveszélyes tevékenység feltételeit a tevékenység helye szerinti létesítmény vezetőjével vagy megbízottjával egyeztetni kell, aki ezt szükség szerint – a helyi sajátosságnak megfelelő-tűzvédelmi előírásokkal köteles kiegészíteni.


(8) Az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységre vonatkozó feltételeknek tartalmaznia kell a tevékenység időpontját, helyét, leírását, a munkavégző nevét és – tűzvédelmi szakvizsgához kötött munkakör esetében – a bizonyítvány számát, valamint a vonatkozó tűzvédelmi szabályokat és előírásokat.


(9) Jogszabályban meghatározott tűzveszélyes tevékenységet csak érvényes tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező, egyéb tűzveszélyes tevékenységet a tűzvédelmi szabályokra, előírásokra kioktatott személy végezhet.


(10) A tűzveszélyes környezetben végzett tűzveszélyes tevékenységhez a munka kezdésétől annak befejezéséig a munkát elrendelő – szükség esetén műszeres – felügyeletet köteles biztosítani.


(11) A tűzveszélyes tevékenységhez a munkát elrendelő az ott keletkezhető tűz oltására alkalmas tűzoltó felszerelést, készüléket köteles biztosítani.


(12) A tűzveszélyes tevékenység befejezése után a munkavégző a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból köteles átvizsgálni, és minden olyan körülményt megszüntetni, ami tüzet okozhat.


(13) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelenthessen.


(14) A szabadban a tüzet és az üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad. Veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.


(15) Szabadban a tüzelés, a tüzelőberendezés használatának helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.


(16) Az avar-, a tarló-, a nád- és a növényi hulladékégetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység.


(17) A tervezett égetés helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóságnak írásban be kell jelenteni.


 (18) Tarló- vagy a növényi hulladékégetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.


(19) A tarló- vagy a növényi hulladékégetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást –vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal stb.- meg kell szüntetni.


(20) Hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése –a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével- tilos. Nyílt téri hulladékégetésnek minősül, ha a hulladék –az elemi kár kivételével- bármilyen okból kigyullad. 


(21) Lábon álló növényzet, tarló- és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos.


(22) Bűzzel járó tevékenység az elérhető legjobb technika alkalmazásával végezhető.


(23) Ha az elérhető legjobb technika nem biztosítja a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelésének megelőzését, további műszaki követelmények írhatók elő, például szaghatás csökkentő berendezés alkalmazása, vagy meglévő berendezés leválasztási hatásfokának növelése. Ha a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelésének megelőzése műszakilag nem biztosítható, a bűzzel járó tevékenység korlátozható, felfüggeszthető, vagy megtiltható. [6]    



8.§. [7]

(Hatályon kívül helyezve)


9.§.[8]

(Hatályon kívül helyezve)



10.§. [9]

(Hatályon kívül helyezve)


                                                                      III.


A közterület rendje.


                                                                     11. §.


/1/ Közterületen anyagot lerakni és tárolni, közterületet elfoglalni, illetve a rendeltetésétől eltérő módon használni csak engedély - és annak keretei között - lehet.


/2/ A közterület-használati engedély kiadásánál ügyelni kell arra, hogy a közterületen lévő berendezések, felszerelési tárgyak, fák, növények szabadon maradjanak és ne rongálódjanak.

A kiadott engedélyben megkell határozni az esetleges helyreállítás módját, idejét és a költségviselési kötelezettséget beleértve a környezetszennyezés megszüntetését is.


/3/[10] Közterületen házaló kereskedelmi tevékenység csak vállalkozói engedéllyel végezhető abban az esetben, ha tevékenységet végző az önkormányzatnál bejelentési kötelezettségének eleget tesz.


12.§.


Közterülethasználat engedélyezésével kapcsolatos szabályok



/1/ Közterülethasználati engedély szükség

    

     a./ az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi továbbá,

     b./ belterületi földrészletek, illetve építmények közhasználatra átadott részeinek rendeltete-

          téstől eltérő használatához.



/2/ A közterület-használat engedélyezése iránti kérelmet a polgármesteri hivatal hatósági irodájánál kell benyújtani. A kötelezően alkalmazandó kérelem formanyomtatványt a rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.   

A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos önkormányzati hatósági feladatot a polgármester látja el. [11]


/3/[12] Az elektronikus ügyintézésre vonatkozóan a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/1999./III.25./ rendelet 40.§. (2)-(3)[13] bekezdésében foglaltak az irányadók.


/4/ Közterület – használat engedélyt kell beszerezni:


a.)közterületben 10 cm túl benyúló előtető, ernyőszerkezet, fényreklám cég és címtábla elhelyezéséhez,

b.) önálló hirdetőberendezés és köztárgyak (figyelmeztető, tájékoztató táblák, padok, stb) elhelyezéséhez,

c.) épitési munkával kapcsolatos állvány, épitőanyag, törmelék elhelyezéséhez,

d.) alkalmi árusításra, mozgóbolti árusításra, amennyiben nem közutat érint[14]

e.) film és televiziófelvétel céljára,

f.) vendéglátóipari előkert létesitéséhez,

g.) kiállitás, alkalmi vásár, továbbá mutatványos tevékenység céljára történő igénybevételhez,

h.) közhasználatra még át nem adott közterületek ideiglenes hasznositásához [15]


/5/ A közterülethasználat ideiglenes jelleggel maximum 2 évre engedélyezhető.


/6/ Előzetes szakhatósági véleményt kell beszerezni

    

     a./ közút és járda területét érintő közterülethasználati engedély megadásához első fokú út-

         ügyi és rendőrhatóságtól,

     b./ közterületen folytatni kívánt kereskedelmi, vendéglátóipari vállalkozói tevékenység folytatásához az első fokú kereskedelmi és iparhatóságtól.


/7/  A közterülethasználati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:


      a./ az engedélyt kérő nevét, lakhelyét illetőleg székhelyét,

      b./ a közterülethasználat célját, időtartamát,

      c./ a közterülethasználat helyének és mértékének pontos meghatározását.


/8/ A közterület használati engedély kiadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a város rendezési tervét, valamint a köztisztasági szempontokat.


/9/ Az engedélynek tartalmaznia kell:


     a./ az engedélyes nevét, lakhelyét (székhelyét)

     b./ A közterület használat célját, időtartamát, a terület helyét, mértékét.

     c./ Az engedélyező eljárásban közreműködött szakhatósági eljárásban foglalt előírásokat.

     d./ Az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállítására

          vonatkozó kötelezettség előírását.

     e./ Az igénybevett terület tisztán tartására a környezet megóvására vonatkozó felszólítást.

     f./ Az engedélyes kártalanítási igényeinek kizárását.

     g./ A közterület használati díj fizetési kötelezettség mértékét, illetőleg a fizetés határidejét   

          és módját.


/10/ Az engedély 1 példányának megküldésével értesíteni kell:


     a./ kérelmezőt

     b./ közreműködő szakhatóságokat

     c./ hivatal pénzügyi irodáját.


/11/ Az engedélyes a közterület használati engedélyt más személyre nem ruházhatja át.


/12/ A közterület használati engedély megszűnik:

    

       a./ Az engedélyben foglalt határidő elteltével

       b./ Visszavonással


/13/ A közterület használati engedély közérdekből bármikor visszavonható.


/14/ Vissza kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra, mértékben használja, dijfízetési kötelezettségének felszólítás ellenére nem tesz eleget.


/15/ A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használat esetén a használó - a hatóság felhívására - köteles a használatot megszüntetni és az eredeti állapotot helyreállítani.


/16/ A közterület használati díj mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


/17/ A közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt, továbbá közúti forgalomban résztvevő, 3500 kg össztömeget meghaladó gépjármű, jármű (mezőgazdasági munkagép, vontató), mezőgazdasági eszközök (eke, borona, tárcsa, stb), pótkocsi, lakókocsi, utánfutó (kivéve autómentő és annak utánfutója) közterületen a (19) bekezdésben foglalt kivétellel nem tárolható és e területek telephelyként sem jelölhetők ki.[16]


/18/ A rendelet alkalmazása szempontjából tárolásnak minősül munkanapokon 22 óra és reggel 6 óra között, valamit szabad- és munkaszüneti napokon egész nap, a közterületen a 1 óra időtartamot meghaladó várakozás, kivéve ha a jármű vezetője menetlevéllel igazolja, hogy fuvarban van (szállitmány fel- és lerakása, valamint a szállitmányra történő várakozás, stb.).[17]


/19/ Az (1) bekezdésben foglalt gépjárművek csak saját telephelyen, bértárolásra kijelölt telephelyen, illetve ezek hiányában az Önkormányzat által kijelölt területen tarthatók, melynek során figyelemmel kell lenni a Ptk-ban foglalt szomszédjogokra.[18]


/20/ A közterület – használat 1. sz. mellékletben szereplő d.), f.) és h.) [19] pontjában megállapitott dij mértékéből 80 %-os kedvezményben részesül a Lengyeltóti székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vállalkozó, valamint Lengyeltóti állandó lakóhellyel és termőhellyel rendelkező őstermelő.[20]


/21/ Engedélyes a közterület-használati díj első részletét minden esetben a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül, a későbbiekben pedig minden hónap 15. napjáig köteles megfizetni.[21]  


/22/ Ha a közterületet használó önhibáján kívül zavarva van a közterület-használatban, jogosult a -zavarás időtartamától függően- a közterület használati díj időarányos csökkentésére, mely az írásban megtett bejelentését követő hónapban a számla kiküldésekor kerül elszámolásra. A bejelentéshez csatolni kell a közterület-használat szüneteltetésére vonatkozó bizonyító erejű iratot (pl. gépjármű menetlevek) melyből egyértelműen beazonosítható az igénybe nem vett napok száma.[22]   



13.§.


/1/ Szórakozóhely, vendéglátóipari egység, kereskedelmi üzlethelyiség, kerthelyiség más más elárusítóhely előtti járdaszakaszon és közterületen, a közterülethez közvetlenül kapcsolódó kapualjban, átjáróban, a szeszes ital fogyasztása tilos.


/2/ Az /1/ bekezdésben való tilalom nem vonatkozik a rendezvények területére, ahol ideiglenes jelleggel engedéllyel kialakítható a szeszes ital fogyasztás helye.


/3/ A /2/ bekezdésben engedélyezett árusítás-hely esetén a terület rendezvény utáni takarítását, és tisztántartását a rendezvény befejezése után 1 napon belül saját költségén az köteles elvégezni, vagy elvégeztetni, aki részére az engedély kiadták.

Amennyiben a terület takarítását nem végzi el, az Önkormányzat végezteti el, és a költséget megtérítteti, az adóbehajtás szabályai szerint.



14.§.


Elhullott állat tetemét a tulajdonos köteles a közterületről haladéktalanul elszállítani és ártalommentes elhelyezéséről gondoskodni.

Amennyiben a tulajdonos ezen kötelezettségének nem tesz eleget, vagy a tulajdonos személye nem állapítható meg, az állati hulla elszállításáról ártalmatlanításáról a tulajdonos költségére,

illetőleg az önkormányzat saját hatáskörében gondoskodik, és a költséget megtérítteti az adóbehajtás szabályai szerint.

       

III.



Zöldterületek fenntartása és kezelése.



15.§



/1/ A város területén lévő zöldterületek, valamint növényzet ápolását és az időszerű növényvédelmi munkálatokat  a tulajdonosok  maguk kötelesek elvégezni.


/2/ A város területén lévő közhasználatú parkok építéséről, felújításáról, fenntartásáról gondozásáról, és ápolásáról az önkormányzat gondoskodik. (Az önkormányzat területén lévő az önkormányzat által gondozott parkok, terek részletes felsorolását e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.)  

16.§.



/1/ Tilos a közparkok területére gépkocsival behajtani és parkolni.


/2/ Tilos a város hársfáiról külön engedély nélkül növényi részek (virág, levél, termés) stb. szedése, fák megcsonkítása, a fákra plakátok ragasztása és kiszegelése.


/3/ A közhasználatú valamint az egyéb zöldterületen a hasznos állatok, a védett madarak bármely eszközzel történő zavarása, a fészkek rongálása, a tojások és fiókák kiszedése és irtása tilos.


/4/ A játszótereket s a hozzá tartozó zöldterületeket a 14 éven aluli gyermekek használhatják.


/5/ A közhasználatú és egyéb zöldterületen valamennyi közkifolyónál, kútnál járművet mosni tilos.

IV.


A zajártalom elleni védekezésről.


17.§.[23]


(1)Kertépítéssel, zöldterület -fenntartással, gondozással kapcsolatos munkálatokat, magánszemélyek háztartási igényeinek kielégítését szolgáló veszélyes mértékű zajjal járó tevékenységet


a) nyári időszakban-június 1-augusztus 31-ig-munkanapokon 6.00-20.00 óra között

b) szombaton vasárnap és ünnepnapokon: 8.00-19.00 óra között végezhető.

c) Az a) pontban szereplő időszakon kívül munkanapokon 7.00-20.00 óra , szombaton vasárnap és ünnepnapokon 8.00-19.00 óra között végezhető.


(2)Magáningatlanon épületen kívüli területen (kerthelyiség, terasz stb) hangosító berendezést alkalmazó, nem üzletszerű és nem szolgáltató jellegű rendezvény


a) munkanapokon: 7.00-20.00 óra között

b) szombaton: 8.00-22.00 óra között

c) vasárnap és munkaszüneti napon: 8.00-20.00 óra között tartható.


18.§.- 26.§. [24]


Házszámtáblák elhelyezése.


27.§.



/1/ Számozási kötelezettség alá esik a lakóház (családi ház, társas ház stb.), a középületek, és az épülettömb.


/2/ Az ingatlanok felett rendelkezni jogosult az /1/ bek. szerinti épületek utcai homlokzatán vagy egyéb jól látható helyen a házszámtáblát kötelesek elhelyezni.


Azon ingatlanoknál, ahol a házszámtábla egyáltalán nem került elhelyezésre, vagy egyéb okból olyan mértékben elavult, hogy nem látható, a táblák kihelyezését e rendelet hatálybalépéstől számított 6 hónapon belül a tulajdonosnak (kezelőnek, használónak) el kell végezni.


/3/ A házszámtáblák beszerzésétől a Polgármesteri Hivatal a tulajdonosok (kezelő, használó) költségére az egységesség biztosítása érdekében gondoskodhat.


/4/ Az utca névtáblák beszerzése és kihelyezése az Önkormányzat feladata.


VII.



A rendelkezések betartásának ellenőrzése, kikényszerítése.


28.§.



E rendeletben foglaltak betartásának és végrehajtásának ellenőrzéséről Lengyeltóti Város Önkormányzata Képviselő-testülete, a Polgármesteri Hivatal és a külön felhatalmazással rendelkező személyek gondoskodnak.                                                      

29.§. [25]



30.§. [26]



31.§.


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


/1/ Ezen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény, az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, a köztisztasággal és települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986. (II. 21.) ÉVM-EüM együttes rendelet, az országos településrendezési- és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet, az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenységekkel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló 46/1997. (XII. 29.) KTM rendelet, valamint a zajkibocsátási határértékek megállapításának, valamint a környezeti zaj- és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet ide vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.[27]


/2/ Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba és ezzel egyidejűleg az  10/1999. (VII.22.) sz. önkormányzati rendelettel módosított 5/1992. számú rendelet a közterületek és temetők rendjéről hatályát veszti.


(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja. [28]



Lengyeltóti, 2000. január 12.  




Sipos Ferenc sk.                                                                       Papszt Lajos sk.

jegyző                                                                                        polgármester





A rendelet egységes szerkezetben hiteles.

Lengyeltóti, 2013. november 4.  


                                                                                              Dr. Szatmári Ibolya

                                                                                                        jegyző




[1] Az alapfogalmak felsorolását a 2/2009.(I.30.) rendelet módositotta

[2] Beépítve: 15/2011.(IV.29.) rendelettel

[3] Beépítve: 15/2011.(IV.29.) rendelettel

[4] Beépitve: 15/2012. (VI.1.) rendelettel                                                            Hatályos: 2012. június 2.

[5] Beépítve: 15/2011.(IV.29.) rendelettel

[6] Beépitve: 15/2011.(IV.29.) rendelettel

[7] Hatályon kívül helyezve: 16/2008.(VI.20.) rendelettel 

[8] Hatályon kívül helyezve: 16/2008.(VI.20.) rendelettel 

[9] Hatályon kívül helyezve: 16/2008.(VI.20.) rendelettel 

[10] Módositva: 24/2003.(XII.23.) rendelettel

[11] Módositva: 14/2010.(VII.30.) rendelettel

[12] Módositva: 24/2005./X.28./ rendelettel

[13] Módositva: 2/2009.(I.30.) rendelettel

[14] Módosítva: 15/2011.(IV.29.) rendelettel

[15] Módositva: 9/2010.(IV.23.) rendelettel

[16] Beépitve a 5/2008.(III.28.) rendelettel

[17] Beépitve a 5/2008.(III.28.) rendelettel

[18] Beépitve a 5/2008.(III.28.) rendelettel

[19] Módositva: 15/2011.(IV.29.) rendelettel

[20] Módositva: 9/2010.(IV.23.) rendelettel

[21] Módositva: 14/2010.(VII.30.) rendelettel

[22] Módositva: 14/2010.(VII.30.) rendelettel

[23] Beépítve: 12/2013.(VI.28.) rendelettel                                                                         Hatályos: 2013. július 1.

[24] Hatályon kívül helyezve 7/2011.(II.25.) rendelettel

[25] Hatályon kívül helyezte: 16/2012.(V.31.) ör                                                Hatályos: 2012. május 31-től

[26] Hatályon kívül helyezte: 16/2012.(V.31.) ör                                                Hatályos: 2012. május 31-től

[27] Módositva: 7/2011.(II.25.) rendelettel                                                                Hatályos: 2011. február 25.

[28] Módosítva: 19/2009.(IX.25.) rendelettel 

A közterület használati díjak mértéke

1. melléklet[1]


R.12.§. bekezdésének betűjele      

A közterülethasználat díj

Lengyeltóti

HATÁLYOS


a.)

A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzatok (portál) kirakatszekrény üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdetőberendezés (fényreklám) cég- és címtábla.


160 Ft/m2/hó

b.)

Géperejű bérkocsik, taxik állomáshelye parkolás közterületen, üzemanyagtöltő állomás, iparvágány                                

100 Ft/m2/hó

c.)

Önálló hirdetőberendezés

2500 Ft/m2/év

d.)


Őstermelők idényjellegű árusítása



1.000,-Ft/m2/nap

e.)

Építési munkával kapcsolatos építőanyagok és törmelék, tüzelőanyag 7 napot meghaladó közterületen történő tárolása


70 Ft/m2/nap

f.)

Idényjellegű árusítás (kivéve közút területe

Alkalmi és mozgó árusítás (kivéve a közút területe)

Mozgóbolti árusítás (kivéve a közút területe)

Javító és szolgáltatói tevékenység

1.000,-Ft/m2/nap

1.000,-Ft/m2/nap


5.000,-Ft/gépkocsi/nap

1.000,-Ft/m2/nap

g.) [1a]



h.)

Vendéglátóipari előkert, Üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával hordók, ládák, göngyölegek elhelyezése, árukirakodás


1000 Ft/m2/hó


i.)

Kiállítás, vásár,

alkalmi vásár,

Mutatványos tevékenység

400 Ft/m2/nap

400 Ft/m2/nap

200 Ft/m2/nap

j.)

Közhasználatra még át nem adott közterület  ideiglenes hasznosítása

50 Ft/m2/nap

k.)

Közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt, továbbá közúti forgalomban résztvevő, 3500 kg össztömeget meghaladó gépjárművek, járművek és vontatmányai közterületen történő tárolása (Rend. 12.§. (19). Bek.)


  1. Lengyeltóti székhellyel, vagy telephellyel rendelkező közúti szolgáltatást végzők esetében  


  1. Nem Lengyeltóti székhellyel, vagy telephellyel rendelkező közúti szolgáltatást végzők esetében 









5000 Ft/hó/gk




10000 Ft/hó/gk

l.)

Egyéb

Eseti megállapítás



[1a] Hatályon kívül helyezte: 16/2013.(X.31.) ör.                                Hatálytalan: 2013. nov. 1-től



                                                                                             

            2. melléklet


Zaj és rezgésvédelem szabályai




Kulturális, szórakoztatóipari, üdülési, sport, helyi hírközlési hangosító berendezéseket úgy kell üzemeltetni, létesíteni, hogy a zajkibocsátás az alábbi zajterhelési szinteket ne haladja meg.



Területi funkció

Az egyenértékű

06-22 h.

A hangnyomásszint irányértéke


1. Üdülőterület

45  dB.

35 dB.


2. Ipari terület, lakóépületekkel,

intézményekkel vegyesen

50 dB.

50 dB.


3. Lakó- és intézményterület

laza beépítéssel

50 dB.

40 dB.




Üzemi létesítményekben folytatott tevékenységtől származó zaj

megengedett egyenérték

                                                                     6-22 h                                  22-6 h

ssz. Területi funkció

Megengedett egyenértékű A- hangnyomásszint LAeq,dB.



1. Üdülőterület, üdülőhely,

 gyógyhely, kórházi, szanatóriumi negyed, védett természeti terület

45

35

2. Lakóterület és intézményterület

laza beépítéssel

50

40

3.Lakóterület és intézményterület,

tömör, városias beépítéssel

55

45




4.Iparterület lakóépületekkel

és intézményekkel vegyesen

60

50


Létesítmény üzemelési rendszere szerinti módosító tényezők táblázata:

Üzem.Rend.

Rendszeres időszakos alkalmi

 Működési napok száma

nappal

éjjel


7 vagy annál több nap

0

0


4-6 nap

+ 5

0


1-3 nap

+ 10

+ 5






                                                                                                                      3. melléklet





1. Központi park


2. Emlékmű Rákóczi u.


3. Hősi Emlékmű Petőfi u.


4. Ifjúság tér


5. Vasutállomási park


6. Kaposvári úti csomópont


7. Kék-Tó Vendéglő előtti park


8. Hársliget (Templomdomb alatt)


9. Fonyódi úti csomópont.


10. Templomtér





4.sz. melléklet [2]

         

          KÉRELEM KÖZTERÜLET-FOGLALÁSI ENGEDÉLY IRÁNT



Ü.szám: ……………../200….                                                    


Közterület-használatot kérő


Neve,cégneve:………………………………………………………………………….………………


Címe, telefonszáma:…………………………………………………………………………………..


Cég esetén a képviselő neve ,címe és telefonszáma:…………………………………………………


………………………………………………………………………………………………………….


Lakóhelye, székhelye, telephelye:…………………………………………………………………….


Közterület-használat célja:….………………………………………….…………………………….


Közterület igénybevételének időtartama ( év / hó / nap )………………………………………….


………………………………………………………………………………………………………….


Közterület-használat helye:………………………………………………………………………….


Az igénybe veendő közterület nagysága: ………………..…………………………………………


Közterület-használatot érintő tevékenységben részt vevő családtag, alkalmazott , megbízott neve, lakcíme:

……………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………..

A közterületi díj fizetésének módja:  egyösszegben, vagy  tárgyhó 15-ig*


A kérelemhez csatolni kell: a közterületen folytatott tevékenység végzésére jogosító iratot, engedélyt, a szakhatóságok hozzájárulását ha a tevékenység végzése azt indokolja, az igénybe venni kívánt közterület vázrajzát, amennyiben az nem egyértelműen behatárolható. 


Kijelentem, hogy Lengyeltóti Város Önkormányzatának a közterület-használatról szóló 1/2000. (I.20.) helyi rendeletében foglalt rendelkezéseket ismerem, az abban foglaltakat a közterület-használata során magamra nézve kötelezőnek ismerem el, a közterület-használati díj fizetését vállalom, egyúttal fellebbezési jogomról a mai napon lemondok.   


Lengyeltóti. 201…… év ……hó …….nap

                                                                                                  ………………………………………

                                                                                                kérelmező aláírása




5. melléklet 1/2000.(I.20.) önkormányzati rendelethez [3]



M E G Á L L A P O D Á S



Amely létrejött egyrészről……………………………………………………………………….. (név) ……………………………………………………………………..(lakcím), mint megrendelő,

valamint


Lengyeltóti Városi Önkormányzat Lengyeltóti, Zrínyi u. 2. (képv: Zsombok Lajos polgármester), mint szolgáltató között az alábbi tevékenység elvégzésére:



  1. Szolgáltató kötelezettséget vállal az írásban megrendelt közterület lekaszálására jelen megállapodás aláírásától számított 5 / 8 munkanapon belül.


  1. Jelen megállapodás tárgyát képező, kaszálandó terület a Lengyeltóti, …………………. utca……..szám alatti, ………..hrsz-ú ingatlan előtti …………..m2-es terület közterület, valamint ugyanezen ingatlan lakóépülethez tartozó ……..m2 udvari része, összesen: ………….m2.  


  1. A vállalt szolgáltatás elvégzéséért a megrendelő 1181.-Ft+ÁFA egyszeri felmérés jogcímen, valamint 20,-Ft+ÁFA/m2 kaszálási díjat (mely………. Ft kaszálási díjtarifát tartalmaz), összesen:  ………………………………. Ft-ot, azaz ……………… ………………………..forintot a jelen megállapodás aláírásával egyidejűleg készpénz átutalási megbízással a Lengyeltóti Városi Önkormányzat számlájára befizet, az erről szóló bizonylat a jelen megállapodás mellékletét képezi.


  1. A megállapodó felek tudomásul veszik, hogy jelen megállapodás az 1. pontban foglaltak szerint határozott időre szól és egyszeri alkalmat jelent.                  


  1. A megállapodás előzetes írásbeli közléssel mindkét fél részéről megszüntethető.


  1. A kapcsolattartásra jogosult személy Borbély Róbert, elérhetősége a Lengyeltóti Városi Polgármesteri Hivatalban (Lengyeltóti, Zrínyi u. 2.) ügyfélfogadási időben, vagy a 85/530-016./3. mellék telefonszámon.



Lengyeltóti, 2012.   


   ……………………………………………             ………………………..……………………

                           megbízó                                                      Zsombok Lajos polgármester

                                                                                                  szolgáltató nevében




Melléklet :


Szolgáltatási díj befizetéséről szóló bizonylat




[1] Módositva: 15/2011.(IV.29.) rendelettel                                        Hatályos: 2011. április 29.  

[2] Beépitve: 14/2010.(VII.30.) rendelettel

[3] Beépítve: 15/2012.(VI.1.) rendelettel                                             Hatályos: 2012. június 1.