Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2000.(III.23.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2014. 02. 01- 2024. 02. 02

Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2000.(III.23.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2014.02.01.

Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdése, a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló többször módosított 1999. évi XLIII. törvény 40. § (2)–(3) bekezdéseiben foglaltak alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya Lengyeltóti Városban lévő az Önkormányzat tulajdonában álló Keleti -, Nyugati-, és a Pusztaszentgyörgy-i temetőkre terjed ki, ahol az Önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) Lengyeltóti Város Önkormányzata a tulajdonában lévő temetők üzemeltetéséről Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződés keretén belül vállalkozó bevonásával gondoskodik.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra használatbavétele

2. § (1) A temetőt az épített és a természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni kert jellegét.

(2) A köztemető létesítésénél, bővítésénél a temetési helyek, a temető (temetőrész) területén legfeljebb 65 %-át foglalhatják el.

(3) A temető bejáratot a fogadóteret a ravatalozó környezetét parkszerűen kell kialakítani.

(4) A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást és ne akadályozza a közlekedést.

(5) Új temető létesítésénél, vagy meglévő temető bővítésénél az akadálymentes közlekedésről gondoskodni kell.

(6) A temető bekerítésénél, vagy élő sövénnyel való lehatárolásáról gondoskodni kell. Az építmények sírjelek, növényzet állagmegóvásáról úgy kell gondoskodni, hogy azt a temető látogatók biztonságát ne veszélyeztesse.

Temetési helyek

3. § (1) A sírhelyek kijelöléséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temetőt sírhelytáblákra /parcella, a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sírhelytáblákat, sorokat és a temetési helyeket számozni kell.

(3) A temetési helyek nyilvántartásra való azonosíthatóságát biztosítani kell. A sírhelytábla számozását a helyszínen is fel kell tüntetni. A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni.

(4)

a) A temetőben rendelkezésre álló temetési helyek szélessége 90 cm. hosszúsága 210 cm, kettős sírhely szélessége 190 cm, hosszúsága 210 cm, sírhely egymástól való távolsága 0,6 m, sortávolság 0,6-1 m., sírtáblák közötti út szélessége 4 m., A temetési helyen elhelyezett sírjel (sírkő, síremlék stb.) magassági mérete max. 2 m.

b) 2 koporsós sírbolt mérete 3 m x 2 m, mélysége 2,1 m,

4 koporsós sírbolt mérete 4 m x 2 m, mélysége 2,1 m,

6 koporsós sírbolt mérete 5 m x 2 m, mélysége 2,1 m.

(5) A síremléket szilárd alapra kell elhelyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(6) A tervezett síremlék felállítási kérelmét (tervét/vázrajzát) az üzemeltetőnek és a Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki csoportjának a kivitelezés megkezdése előtt be kell nyújtani. A síremlék tervének /vázrajzának/ az Üzemeltető felé történő bemutatása jóváhagyási eljárásnak minősül, de a síremlék állítás jóváhagyásáért díj nem számítható fel. A síremlék felállítást jelen rendelet 3. melléklete kitöltésével és üzemeltető felé történő benyújtásával kell kérelmezni.

(7) Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon építési engedéllyel építhető.

A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki csoportja jelöli ki.

(8) A sírhely használata 25 évre terjed, egyben magában foglalja a síremlék állítási jogosultságát.

3/A. §

Urnafali sírhelyek

(1) Az Önkormányzat az általa fenntartott 910 hrsz-ú, nyugati – temető területén, a ravatalozó épülettől ÉNy-i irányban téglakerítéssel egybeépített vakolatlan tégla szerkezetű, kétsoros kialakítású, cserépfedéssel ellátott urnafalban 20 db. urnafali sírhelyet biztosít.
(2) Az urnafali sírhelyek 30x30 cm szélességi és magassági méretűek, 38 cm. mélységűek. Az urnafali sírhelyek lezárása maximum 40 x 40 cm-es záró lappal történhet.
(3) Az urnafalon urnafülkénként 1 db, az urnafülke szélességét meg nem haladó koszorú helyezhető el.
(4) Kegyeleti okokból történő mécses- és gyertyaégetés az urnafülkék előtti kiugró téglaperemen, valamint az urnafülkék mellett kialakított falmélyedésben engedélyezett, ahol további virág- és koszorú elhelyezés is lehetséges.
(5) Az urnafali sírhelyek megváltási díját jelen rendelet 1.sz. melléklete tartalmazza.

3/B. § (1) Az önkormányzat az általa fenntartott 066/2. hrsz-ú, keleti temető területén, a III. parcellától É-i irányban, a helyi védettség alatt álló kereszt mögötti területen íves vonalú, vakolatlan tégla szerkezetű, kétsoros kialakítású urnafalban 20 db urnafali sírhelyet biztosít.”

(2) Az urnafali sírhelyek 34 x 34 cm szélességi és magassági méretűek, 40 cm mélységűek. Az urnafali sírhelyek lezárása maximum 40 x 40 cm-es záró lappal történhet.

(3) Az urnafalon urnafülkénként 1 db az urnafülke szélességét meg nem haladó koszorú helyezhető el.

(4) Kegyeleti okokból történő mécses- és gyertyaégetés az urnafülkék előtti kiugró téglaperemen engedélyezett.

(5) Az urnafali sírhelyek megváltási díját jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

3/C. § (1) Az önkormányzat az általa fenntartott 910 hrsz-ú, nyugati temető területén a 3/A. §. szerinti téglaszerkezetű urnafaltól K-i irányban, a ravatalozóépülettel egybeépített urnafaltól É-i irányba eső területen 18 db. urna elhelyezésére szolgáló urnasírkerti nyugvóhelyet biztosít.

(2) Az Önkormányzat az általa fenntartott 066/2. hrsz-ú, keleti temető területén az I. parcellától (Ny-i oldal) délre eső, a kerítésig tartó temetőrészen 25,20 méter hosszúságú „L” alakú vakolatlan téglafallal lehatárolt területen 17 db. urna elhelyezésére szolgáló urnasírkerti nyugvóhelyet biztosít.

(3) Az önkormányzat az általa fenntartott 066/2. hrsz-ú, keleti temető területén a III. parcellától É-i irányban és a helyi védettség alatt álló kereszttől D-re fekvő, 16x1,4 m nagyságú területen 16 db urna elhelyezésére szolgáló urnasírkerti nyugvóhelyet biztosít.

(4) Az urnasírkertekben megváltható sírhelyek mérete 100 x 120 cm.

(5) A sírhelyeken elhelyezhető síremlék mérete a sírhely méreténél nagyobb, magassága 1,0 méternél magasabb nem lehet. A síremléket megfelelő rögzítéssel (vasalással) kell ellátni; anyaga lehet műkő, gránit, márvány, kő, fém, fa.

(6) A sírhelyeken lehetőség van teljes méretű lefedésre, vagy füvesítésre, virágosításra.

(7) Az urnasírkertben található urnasírhelyek megváltási díját jelen rendelet 1.számú melléklete tartalmazza.

3/D. §

3/F. §

Díszsírhely

(1) Az Önkormányzat az általa fenntartott 066/2 hrsz-ú keleti temető területén belül az alábbi területeken biztosít díszsírhelyet:
a) a ravatalozótól jobbra eső sírhelyek,
b) 34-es számú temetői kereszttől É-i irányba a támfalba épített urnafali sírhelyek feletti Ny-i oldali 5 db koporsós sírhely,
c) a temetőben lévő, a hozzátartozó által e célra választott bármely szabad temetkezési hely.
(1) Az Önkormányzat az által fenntartott 910 hrsz-ú nyugati és 0128 hrsz-ú pusztaszentgyörgyi temetők területén belül a temetőben lévő, a hozzátartozó által e célra választott bármely szabad temetkezési helyen biztosít díszsírhelyet.
(2) Díszsírhely illeti meg a Képviselő-testület által Lengyeltóti Város Díszpolgára, vagy posthumus Díszpolgára címmel kitüntetett személyeket, valamint Lengyeltóti Város mindenkori polgármesterét. További személyek részére, a polgármester javaslatára a Képviselő-testület egyedi döntésével biztosíthat díszsírhelyet.
(3) A díszsírhely kettes sírhely, melynek használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.
(4) A díszsírhelybe – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartásával és költségeinek viselése mellett – az elhunyt özvegye és gyermeke is eltemethető.
(5) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ennek hiányában az üzemeltető köteles gondoskodni.
(6) A díszsírhelyen felállított síremlék költsége a hozzátartozót, vagy az eltemettetőt terheli.

4. §

A temetési hely feletti rendelkezési jog

(1) Az üzemeltető köteles a sírhelyeket nyilvántartani.
(2) A temetési hely feletti jog időtartama:
a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés esetén 25 év
b) kettős sírhely esetén 25 év azzal, hogy a második sírhely betemetésekor fizetendő sírhelymegváltási díjat csökkenteni kell az első sírmegváltástól még esetlegesen fennálló rendelkezési időre jutó arányos díj összegével
c) Urnafülke vagy Urna sírhely esetén 10 év
d) Urna-sírbolt esetében 20 év
e) Sírbolt esetében 60 év
(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (4) bekezdésben foglalt kivétellel, a (2) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újraváltható). A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama a (2) bekezdésben meghatározott használati időnél lehet rövidebb, de legalább a (2) bekezdés a), b) és d) pontja esetében 10 év, a (2) bekezdés c) pontja esetében 5 év, a (2) bekezdés e) pontja esetében 30 év. Ha az újraváltás időtartama a megváltási időnél rövidebb, akkor az újraváltás díja nem lehet magasabb a megváltási díj időarányosan csökkentett részénél.
(4) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha
a) a temető tulajdonosa a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni; erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet,
b) a temetési hely, sírjel nem felel meg a szabályzat előírásainak.
(5) Megszűnik a rendelkezés jog gyakorlása ha használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha a temetési hely megszűnik.
(6) A temetési helyre vonatkozó rendelkezései jog a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.
(7) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.
(8) A lejárt használati idejű sírhelyek megváltására a helyben szokásos módon, hirdetőtáblákon és a hirdetőtáblán és a temető kapun elhelyezendő hirdetményben fel kell hívni a hozzátartozók figyelmét. A hirdetményt 6 hónapig kell kifüggeszteni.
A sírhelynyilvántartás mindenkori kezelője a lejárt temetési helyek újraváltására figyelmeztető címkét helyezhet el a síremléken.
(9) A meg nem váltott sírhelyek, síremlékek, márvány siremlékek a városi önkormányzat tulajdonába kerülnek, 6 hónap kivárás után újraértékesíthető és a befolyt összeget a temető fenntartására köteles fordítani.
(10) A temetőben a sírhelyek árát jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
(11) A sírhelyek megváltási-, illetve újraváltási díját az üzemeltető felé kell megfizetni. Az üzemeltető a befolyt összeget köteles a temető működtetésére fordítani. Kivételt képez a Lengyeltóti K-i temetőben található urnafal urnafülkéinek megváltása, újraváltása, melynek díját a fenntartó Lengyeltóti Város Önkormányzata felé kell megfizetni.
(12) Lengyeltóti várost, a helyi közéletet kiemelkedő tevékenységgel és munkássággal szolgáló, elhunyt személyek sírhelyeinek újraváltásakor, a hozzátartozókat terhelő fizetési kötelezettség alól a képviselő-testület évente egy alkalommal, egyedi elbírálással mentesítést adhat.

5. § (1) A temetőben végzendő minden munkát: síremlék állítást, síremlék csiszolást, mosást, építést, fuvarozást, stb. kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozás - a temetési hely növényzettel történő ültetését, díszítését - a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni.

(2) A munka úgy végzendő, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(3) A búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(4) Az első pontban felsorolt munkákat ünnepnap és vasárnap tilos végezni. Egyéb napokon a munkálatok reggel 8.00 órától 18.00 óráig végezhetők.

(5) A temetőben összegyűlt szemét szükség szerinti elszállításáról a kezelő a vállalkozóval kötött szerződés alapján köteles gondoskodni.

(6) A temetőkben vállalkozásszerűen munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni az üzemeltető felé. A díj a temetkezési szolgáltatóktól nem kérhető.

(7) A temetkezési szolgáltatók a temetői létesitmények, illetve az üzemeltető által biztositott szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat kötelesek fizetni az üzemeltető felé.

(8) A temető üzemeltetője, amennyiben az üzemeltetés mellett temetkezési szolgáltató tevékenységet is végez, úgy köteles a temetkezési szolgáltatókat terhelő dijakat megfizetni.

(9) Az üzemeltető köteles

a) az üzemeltetés, illetőleg a temetkezési szolgáltatás költségeinek megosztására az önkormányzat által elfogadott számviteli szabályzatot alkalmazni;

b) az üzemeltetéssel összefüggő bevételeiről és kiadásairól az Önkormányzatot évente tájékoztatni.

(10) A köztemetőkön belül az elhunyt hűtése, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítása, a sírhelynyitás és visszahantolás az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevételével történhet. A temető-fenntartási hozzájárulási díj és a temető létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások díja mértékét a rendelet 2.sz. melléklete tartalmazza.

6. § (1) A temetőben gépkocsin, lovas kocsin, motorkerékpáron, kerékpáron, közlekedni tilos.A mozgáskorlátozott és egyéb fogyatékkal élő személyeket érvényes parkolási engedélyük feljogosítja a temető területére történő behajtásra.

(2) Kutyát, vagy más állatot a temetőbe bevinni tilos.

(3) Tilos a temetőben minden olyan magatartás amely a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit sérti vagy sértheti.

(4) Temetőben gyertyát gyújtani, illetve égő gyertyát a sírokon elhelyezni csak oly módon lehet, hogy az tüzet ne okozzon.

(5) A sírokat síremlékeket és sírboltokat az azokon lévő tárgyakat a temetőben lévő épületeket hirdetményeket és egyéb tárgyakat az utakat a temető fáit, bokrait, növényzetét megrongálni, beszennyezni a sírokat vagy a díszítésére szolgáló tárgyakat, növényeket illetéktelenül eltávolítani tilos.

(6) A temető területén csak a sírok és sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorúkat, sírlámpákat, dísznövényt, virágcserepet, vázát, stb.) szabad elhelyezni. Támfal, lépcső és kerítés elhelyeséséhez a temető fenntartójának (kezelőjének) engedélye szükséges.

(7) A temetőben elhelyezett tárgyakért annak fenntartója (kezelője) nem tartozik felelősséggel.

(8) A temetőben gazt, hulladékot és egyéb szemetet - a kijelölt lerakóhely kivételével- lerakni, eldobni tilos.

(9) A temetőben keletkezett hulladék összegyűjtésére szolgáló helyet a polgármesteri hivatal jelöli ki.

(10) A szemét lerakóhelyet a temető szélén olyan helyen kell kijelölni, hogy az a temető képét ne rontsa. A szemét összegyűjtésére szolgáló helyet táblával kell megjelölni.

Záró rendelkezések

7. § (1)

(2) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet a 11/2000. (III. 23.) önkormányzati rendelethez

A temetkezési hely megváltási és újraváltási díjak

1) Lengyeltóti Város K-i temetőben:
Felnőtt sírhely I-es 10.000 Ft+ÁFA 25 évre
Felnőtt sírhely II-es 20.000 Ft+ÁFA 25 évre
Urnafali hely (ravatalozó mellett) 20.000 Ft+ÁFA 25 évre
Urnafali hely (III. parcella feletti felső keresztnél) 50.000 Ft+ÁFA 25 évre
Urnasírkerti hely 25.000 Ft+ÁFA 25 évre
2) Lengyeltóti Város Ny-i temetőben:
Felnőtt sírhely I-es 10.000 Ft+ÁFA 25 évre
Felnőtt sírhely II-es 20.000 Ft+ÁFA 25 évre
Urnafali hely 25.000,-Ft+ÁFA 25 évre
Urnasírkerti hely 20.000,-Ft+ÁFA 25 évre
3) Sírbolt (Kripta)
Mindkét temetőben:
2 koporsós sírbolt 60 évre 50.000 Ft+ÁFA
4 koporsós sírbolt 60 évre 70.000 Ft+ÁFA
6 koporsós sírbolt 60 évre 100.000 Ft+ÁFA
4) Pusztaszentgyörgy-i temetőben:
Felnőtt sírhely I-es 10.000,-Ft+ÁFA 25 évre
Felnőtt sírhely II-es 20.000,-Ft +ÁFA 25 évre
A díszsírhelyek térítésmentesek a temetőben.
A sírhelyek árát a kijelöléskor a temető üzemeltetőjénél kell befizetni.

2. melléklet a 11/2000. (III. 23.) önkormányzati rendelethez

Temető üzemeltetési, fenntartási és szolgáltatási díjak

1. A temetkezési szolgáltatók kivételével, a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás mértéke: 950 Ft /db /nap.

2.

a) A temető létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj mértéke:

15.000.- Ft /alkalom

b) Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak:

Hűtési díj (nap/fő)

3.860.- Ft

Halott szállítás a ravataltól a sírig gyászkocsival

12.790.- Ft

Sírhelynyitás (sírásás, sírnyitás) normál

14.210.- Ft

Sírhelynyitás (sírásás, sírnyitás) mélyített

15.200.- Ft

Visszahantolás normál

19.760.- Ft

Visszahantolás mélyített

21.170.- Ft

Urnasírhely kiásása 1

2.500,-Ft

Hantolás

2.700,-Ft

Urnaelhelyezés, urnafalba

3.500,-Ft

A rendelet 2. számú mellékletében szereplő díjak ÁFA nélkül értendők.
1

Módosította a 2/2011.(I.28.) önkormányzati rendelet Hatályos: 2011. január 28.