Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2012.(XII.18.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 05

Lengyeltóti Városi Önkormányzat

Képviselő-testületének

34/2012.(XII.18.) önkormányzati rendelete


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról


(Egységes szerkezetben a módosítására kiadott 26/2013.(XII.21.) önkormányzati rendelettel)


Lengyeltóti Város Képviselő-testülete a Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV Törvény (továbbiakban Ht.) 35.§-ában foglalt felhatalmazás alapján – a Ht. 102. §-ban, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény IX/A. fejezete (továbbiakban: Vt.) előírásai alapján – a következőket rendeli el:


A rendelet célja


1.§.


A rendelet célja a szennyvíz-közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi közszolgáltatás szabályainak megalkotása.


Fogalmak


2.§.


E rendelet alkalmazásában:


a) Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: olyan háztartási szennyvíz, melyet a keletkezés helyéről – közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában – gépjárművel kell elszállítani ártalmatlanítás céljából.

b) Begyűjtés: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek az ingatlan tulajdonosától, birtokosától, vagy használójától történő átvétele.

c) Műszakilag rendelkezésre álló víziközmű: az ingatlan bekötése szempontjából az a víziközmű közhálózat – ivóvíz törzshálózat és bekötővezeték együttesen, illetőleg szennyvízelvezető törzshálózat és bekötővezetékek együttesen – amelynek kiépítése a próbaüzemet is beleértve befejeződött, műszaki átadás-átvétele, valamint üzembe helyezése megtörtént.

d) Ártalmatlanítás: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz okozta környezetterhelés csökkentése, környezetet veszélyeztető szennyező, károsító hatásának megszüntetése, kizárása.

e) Ártalmatlanító hely:az önkormányzatok és a hatóság által kijelölt szennyvíztisztító telep.

f.) gazdálkodó szervezet: a jogi személy, a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, valamint az egyéni vállalkozó, ide nem értve azt a költségvetési szervet, amelyet az államháztartásról szóló törvény szerint közfeladat ellátására hoztak létre.    


A rendelet hatálya


3.§.


/1/ A rendelet tárgyi hatálya a 2.§. a.) pontjában meghatározott, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.


/2/ A rendelet területi hatálya Lengyeltóti város közigazgatási területére terjed ki.


/3/ A rendelet személyi hatálya kiterjed a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására, és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó gazdálkodó szervezetre, valamint Lengyeltóti város területén a szolgáltatást igénybe vevő ingatlanok tulajdonosaira, használóira (továbbiakban: tulajdonos), ahol a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására irányúló

közszolgáltatás ellátásának rendje


4.§.


/1/ A rendeletben meghatározott területen a kötelező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezési feladatait a közszolgáltatás ellátásra meghirdetett pályázatot elnyerő Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (8600 Siófok, Tanácsház u. 7., továbbiakban: szolgáltató) 2015. április 30-ig kizárólagosan jogosult és köteles ellátni.


/2/ A szolgáltató köteles a szolgáltatást igénybe vevő részére számlát és a számla mellékletét képező „ellenőrző szelvény”-t kiállítani, melynek megrendelőnél maradó példánya az önkormányzat által nyújtott lakossági támogatás igénybevételének bizonylatát képezi.


/3/ A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére – jelen rendeletben szabályozott módon – az ingatlan tulajdonosa a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.



A szolgáltató kötelezettségei


5.§.


/1/ A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatás keretén belül történő begyűjtését, szállítását kizárólag a Vt. 44/F. §. (3) bekezdése szerinti szolgáltató végezheti.


/2/ Az összegyűjtött szennyvizet a szolgáltató az általa üzemeltetett berencsepusztai szennyvíztelepre, az erre a célra kialakított műtárgyba üríti.


/3/ A szolgáltató a közszolgáltatást a megrendelés regisztrálását követő 24 órán belül köteles elvégezni.


/4/ A szolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni.



/5/ A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.


/6/ A szolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról.


/7/ A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos (illetve az ingatlan-nyilvántartásban szereplő jogosult) azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díj hátralékok behajtására használhatja fel.


/8/ A szolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.


A szolgáltatásra vonatkozó egyéb előírások


6.§.


/1/ A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.


/2/ A gyűjtésre és szállításra használt eszközökön a szolgáltató azonosító számát, jelét jól olvasható, nagyobb távolságból is beazonosítható módon az alapszíntől eltérő színű felületen kell feltüntetni.


/3/ Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a szolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítania és fertőtlenítenie kell.


/4/ A szolgáltató köteles járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési előírásoknak megfelelő balatonfőkajári telephelyet, tárolóhelyet biztosítani.


Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei


7.§.


/1/ Az ingatlanon keletkező folyékony hulladék gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett, külön jogszabályokban foglalt módon, vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj- vagy talajvízszennyezést.


/2/ E rendelet 1.§. szerinti ingatlan tulajdonosa a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére – a Vt. IX/A. fejezete, 44/B.§-a  alapján – e rendeletben meghatározott, a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelő szolgáltatását köteles igénybe venni.


/3/ A tulajdonos a ténylegesen elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége után a szennyvízszállító eszköz mérőberendezése alapján köteles az e rendelet szerinti díjat megfizetni.


A közszolgáltatási szerződés létrejötte


8.§.


/1/ A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására vonatkozó megrendeléssel a szolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő között – az önkormányzat által a Vt. IX/A. fejezete 44/C. §-a és 44/G. §-a által kötelezően szervezett közszolgáltatásra – a Ptk. közüzemi szerződésekre vonatkozó szabálya szerinti (Ptk. 387-388.§.) szerződéses jogviszony jön létre.


/3/ A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.


/4/ A közszolgáltatást igénybe vevő a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására vonatkozó igényét a szolgáltató Dél-Balatoni Fenntartási Üzemvezetőségénél személyesen vagy telefonon ( a 85/554-166, 30/219-2639 számokon) jelentheti be.


A közszolgáltatás díja


9.§.


/1/ A közszolgáltatás díját a Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete határozza meg. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért a tulajdonos a jelen rendelet mellékletében meghatározott díjat köteles fizetni; melyet a munka elvégzésekor a helyszínen kell kiegyenlíteni, melyről a tulajdonos a helyszínen számlát kap a szolgáltatótól. 


/2/ A szolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét a megelőző év november 15-ig jelezheti a Képviselő-testület felé. 


/3/ A képviselő-testület a szolgáltatási díjat évente felülvizsgálja.



A rendelkezések betartásának ellenőrzése


10.§.


/1/ Nyílt árokba, csapadékelvezető csatornarendszerbe történő illegális bevezetések ellenőrzéséről a helyi önkormányzat a Polgármesteri Hivatal hatósági irodája útján gondoskodik.


/2/ Az üzemeltető a szennyvíztelepen havonta összegyűjtött „ellenőrző szelvények” ürítő helyen maradó példányait a Polgármesteri Hivatalnak átadja.


/3/ Ha az ingatlantulajdonos vagy a szolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos tevékenységét jogszabálytól vagy a bejelentésben foglaltaktól eltérő módon végzi, közszolgáltatási bírságot köteles fizetni.


/4/ A közszolgáltatási bírságot a vízügyi hatóság szabja ki.


/5/ Az /3/ bekezdésben meghatározott cselekmény elkövetésétől számított öt éven túl bírság kiszabására nincs lehetőség, kivéve, ha a cselekmény a jogszerűtlen állapot fenntartásával valósul meg. Ebben az esetben az elévülés mindaddig nem kezdődik meg, amíg a jogszerűtlen állapot fennáll. A bírság kiszabására a vízügyi hatóságnak a cselekményről való tudomásszerzésétől számított egy éven belül van lehetősége.


/6/ A jogerősen kiszabott közszolgáltatási bírság adók módjára behajtandó köztartozás.



Záró rendelkezések


11.§.


Jelen rendelet 2013. január 01-én lép hatályba, egyúttal Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének A települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 20/2006.(IX.29.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.



Lengyeltóti, 2012. december 17.  



               Dr. Szatmári Ibolya                                                               Zsombok Lajos       

                         jegyző                                                                         polgármester




A rendelet kihirdetve:                                  

Lengyeltóti, 2012. december 18.

                                                                                                       Dr. Szatmári Ibolya

                                                                                                                  jegyző



A rendelet egységes szerkezetben hiteles.

Lengyeltóti, 2013. december 30.


                                                                                                   Dr. Szatmári Ibolya

                                                                                                             jegyző                      






1. melléklet a 34/2012.(XII.18.) önkormányzati

            rendelethez[1]




Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz

begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására vonatkozó díjak


Lengyeltóti város területén 2014. január 1-től





Megnevezés

Díj Ft/m3

1.

Szállítási díj               

3.124,-

2.

Ártalmatlanítási díj            

132,-

3.

Összköltség

3.256,-




Fenti díjak az Áfa-t nem tartalmazzák!



[1] Módosította: 26/2013.(XII.21.) ör.                 Hatályos: 2014. jan. 1-től