Lengyeltóti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 02. 26

Lengyeltóti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2022.02.26.

Lengyeltóti Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (továbbiakban kulturális törvény) 83/A. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el.

ELSŐ RÉSZ

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Alapelvek

1. § (1) Lengyeltóti város polgárainak és közösségeinek joga, hogy igénybe vegyék az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény szolgáltatásait, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő ellátásokat.

(2) Lengyeltóti Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) megkülönböztetés nélkül biztosítja minden magyar és külföldi természetes, valamint jogi személynek azt a jogát, hogy az Önkormányzat közművelődési szolgáltatásait igénybe vegye.

(3) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet végző gazdasági vállalkozások közreműködését.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységet nem választja el a kultúra más területeitől, ezekkel való egységet képviseli. Támogatja a tudományos és művészeti tevékenységet, a helytörténeti munkákat.

(5) Az Önkormányzat – a vállalt közfeladathoz mérten és az éves költségvetés lehetőségei szerint – a közművelődési intézmény fenntartásán felül támogathat közművelődési célú városi civil szervezeteket és közösségeket a településen működő magánszemélyeket, egyéni vállalkozókat, gazdasági társaságokat, ha azok tevékenysége közhasznú és ez által a közművelődési szolgáltatások – mint közfeladatok – hatékonyan valósulnak meg.

2. § Az Önkormányzat által fenntartott vagy támogatott szolgáltatók a közművelődési feladatok ellátásakor nem lehetnek elkötelezettek egyetlen vallás, politikai irányzat mellett sem. A közművelődési szolgáltatás során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés. Az 1997. évi CXL. törvényben és a jelen rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt, nem, kor, vallás, politikai nézet, nemzeti vagy társadalmi hovatartozás, származás, vagyoni különbségtétel nélkül.
Az önkormányzat elismeri, hogy Magyarország minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az Önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

A rendelet célja

3. § A rendelet célja Lengyeltóti Város polgárai közművelődési igényeinek és érdekeinek, kulturális szükségleteinek, valamint a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza a közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját.

A rendelet hatálya

4. § E rendelet hatálya kiterjed:

a) a helyi közművelődési szolgáltatások megvalósulásában résztvevő természetes és jogi személyekre,

b) az Önkormányzat intézményeire, közösségi színtereire és azok fenntartóira, alkalmazottjaira, illetve működtetőire;

c) a rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás keretében vagy más úton támogatott közművelődési szolgáltatókra,

d) a képviselő-testületre és szerveire, a Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatalra.

MÁSODIK RÉSZ

Az önkormányzat közművelődési feladatai

5. § (1) A feladatellátás során az Önkormányzat gondoskodik a jelenleg fennálló közművelődési intézmény és ahhoz tartozó közösségi színterek fenntartásáról. Ezen túlmenően az Önkormányzat épít a civil szervezetekre, valamint mindazon egyéni és helyi közösségi kezdeményezésre és feladatvállalásra, mely a város közösségi-művelődési életét gazdagítja.

(2) Az Önkormányzat a kötelezően ellátandó közművelődési feladat- körében az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat szervezi meg:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. A művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt és fórumot szervez a Közművelődési Kerekasztal bevonásával, a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

d) kulturális alapú gazdaságfejlesztés,

e) egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása

(3) Az önkormányzat a (2) a)-e) pontokban megfogalmazott tevékenységek megvalósításához szakmai és infrastrukturális támogatást nyújthat.

HARMADIK RÉSZ

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

6. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében, valamint a helyi társadalmi kulturális szolgáltatásainak összehangolt megszervezése, a város művelődési közösségeinek, civil szervezetinek folyamatos szakmai segítése érdekében a közművelődési feladatainak ellátásáról az alábbi formákban gondoskodik és intézményfenntartóként működteti kulturális intézményeit:

a) a közművelődési alapszolgáltatások teljes körét ellátó Lengyeltóti Városi Művelődési Ház és Könyvtár (8693 Lengyeltóti, Rákóczi u. 22.), mint közművelődési intézmény.

b) a közművelődési intézmény telephelyeként működik:

ba) a Csalogány Tanuszoda

bb) Pusztaszentgyörgyi Integrált Közösségi Tér

bc) Városi Sportcsarnok

bd) Helytörténeti Gyűjtemény

c) a közművelődési intézmény kiállítóterei:

ca) Helytörténeti Gyűjtemény

cb) „ Márványos” terem

cc) Színházterem

cd) „Oszlopos” terem

d) könyvtári alapfeladatok ellátása mellett közművelődési feladatokat is ellátó a felnőtt és gyermekkönyvtár

e) egyéb közösségi tér:

f) Városi Sportcsarnok „Tükrös” terme

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatellátása során együttműködik

a) a kulturális és közművelődési célú társadalmi és civil szervezetekkel, amelyeknek közművelődési tevékenységeit a mindenkori jogszabályi előírásoknak megfelelően a város közművelődési intézménye éves költségvetésének biztosítása mellett, azt nem veszélyeztetve támogatja.

b) a városban található oktatási intézményekkel

c) nem önkormányzati fenntartású intézményekkel

d) kulturális tevékenységet végző gazdasági társaságokkal,

e) egyházakkal

(3) Az Önkormányzat az 1997. évi CXL törvény 79. § (1) értelmében jelen közművelődési rendeletében meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást köthet. A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a biztosítandó közművelődési alapszolgáltatások körét és azok díját,

b) a közművelődési alapszolgáltatások biztosításával kapcsolatban a helyi lakossággal és annak önszerveződő közösségeivel történő kapcsolattartás elveit, főbb szempontjait,

c) a közművelődési alapszolgáltatásokban érintettek körét,

d) a helyi lakosság és annak önszerveződő közösségei által ingyenesen vagy térítési díjért igénybe vehető közművelődési alapszolgáltatásokat,

e) a közművelődési alapszolgáltatás igénybevételi lehetőségeinek minimális időtartamát és rendszerességét, a közművelődési intézmény vagy közösségi színtér közművelődési célú minimális nyitvatartását,

f) a megállapodás személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeit
g) közművelődési alapszolgáltatások biztosításában közreműködőktől megkívánt szakképzettséget.

(4) Közművelődési megállapodás kezdeményezésnek módja történhet

a) önkormányzat intézmény kezdeményezésére (eseti megállapodás),

b) állami, önkormányzati vagy közhasznú szervezet kezdeményezésére,

c) magánszemély kezdeményezésére,

d) egyéni vagy társas vállalkozás kezdeményezésére.

(5) Közművelődési megállapodás megkötésére vonatkozó javaslatot az önkormányzat szakmai bizottsága a Közművelődési Kerekasztal bevonásával véleményezi.

(6) A megállapodásokat a rendelet 7. § -ának megfelelő hatáskörök szerint kell megkötni.

NEGYEDIK RÉSZ

A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése

7. § (1) A kulturális törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési alapszolgáltatások és a közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A Képviselő-testület fogadja el és hagyja jóvá a közművelődési intézmény és a közösségi színtér működési szabályzatát, a használat módját, valamint elfogadja az intézmény éves munkatervét, valamint az annak részét képező 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 3. § (1) alapján kidolgozott éves szolgáltatási tervét. Az éves szolgáltatási terv tartalmazza:

a) a biztosított közművelődési alapszolgáltatások keretében tervezett közösségi programok, tevékenységek és folyamatok megnevezését,

b) a közösségi tevékenység céljának rövid leírását,

c) az egyes közösségi tevékenységek közművelődési alapszolgáltatásokba való besorolását azzal, hogy minden egyes közösségi tevékenység csak egy alapszolgáltatásba sorolható be,

d) d) a közösségi tevékenység rendszerességét vagy tervezett időpontját és a résztvevők tervezett számát, valamint

e) a helyi lakosság közösségi tevékenységek megtervezésében, megvalósításában és értékelésében való részvételének módjait.

(3) Az önkormányzat és intézményei az 1997. évi CXL törvény 82. § és 83. § -aiban meghatározottak szerint együttműködik a Közművelődési Kerekasztal szervezetével.

ÖTÖDIK RÉSZ

A közművelődési tevékenység finanszírozása

8. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmény és közösségi színtér fenntartásához, illetve az 5. §. szerinti alapfeladatok teljesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, valamint a feladatellátási megállapodásokban rögzítetteknek megfelelően a közművelődési szolgáltatások finanszírozását.

(2) Az önkormányzat e rendeletben megfogalmazott kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétele, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, az elkülönített állami pénzalapokból és pályázati forrásokból elnyerhető támogatás.

(3) A közművelődési intézmény tevékenységét részben önálló költségvetési szervként, szakmailag önállóan látja el. Folyó év január 1-ig elkészíti a következő évre szóló munkatervét és véleményezésre benyújtja azt az önkormányzat részére. A Képviselő-testület Jogi, Pénzügyi és Településpolitikai Bizottságának véleménye alpján dönt a közművelődési intézmény tárgyévre vonatkozó feladatairól és azok finanszírozásáról.

(4) Az önkormányzat évente a közművelődési feladatainak finanszírozására az e célra folyósított központi költségvetési támogatás összegénél kevesebbet nem fordíthat.

HATODIK RÉSZ

Záró rendelkezések

9. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Lengyeltóti Város Önkormányzatának a közművelődésről szóló 6/2016. (V.27.) önkormányzati rendelete.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.