Somogysámson Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

Somogysámson Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének támogatásáról

Hatályos: 2023. 12. 15

Somogysámson Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

Somogysámson Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének támogatásáról

2023.12.15.

Somogysámson Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32 cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörben eljárva a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdés e pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja Somogysámson Község lakossága egészségének, termőtalajának és ivóvíz készletének a védelme, a közcsatornába be nem köthető ingatlanok tulajdonosainak támogatása.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz (továbbiakban: szennyvíz): a település területén, a közcsatornába be nem kötött, emberi tartózkodásra alkalmas épületek és telkek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb, helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből, a nem közüzemi vízelvezető rendszerek tisztításából, továbbá a gazdasági, de nem termelő tevékenységből származó szennyvíz és szennyvíziszap, melyet a keletkezés helyétől gépjárművel kell elszállítani ártalmatlanítás céljából,

2. Kijelölt Közszolgáltató: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény alapján Somogysámson Község Önkormányzatával közszolgáltatási szerződést kötött közszolgáltató, aki szennyvizet a gazdasági tevékenysége körében az ingatlan tulajdonosától átveszi, kezeli.

2. A rendelet hatálya

3. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Somogysámson község közigazgatási területén minden olyan, a közcsatornával el nem látott területen lévő ingatlan tulajdonosára (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos), aki az adott ingatlanra bejelentett (korábbi terminológia szerint állandó) lakcímmel rendelkezik, és aki az ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a Kijelölt Közszolgáltatóval szállíttatja el.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek Kijelölt Közszolgáltató által történő begyűjtésének ellenértékének megtérítésére.

3. A támogatás összege

4. § (1) A támogatásra jogosult személyek tárgyév november 30. napjáig nyújthatják be kérelmüket a támogatás érdekében, amelyhez a Kijelölt Közszolgáltató által kiállított számla csatolása szükséges.

(2) Ingatlanonként egy tulajdonos nyújthat be kérelmet, és egy személy kizárólag egy ingatlan vonatkozásában nyújthat be kérelmet.

(3) A Képviselő-testület tárgyév december 15. napjáig dönt a támogatás mértékéről. A támogatás összege a benyújtott kérelmek számának és értékének, valamint a felhasználható összeg figyelembevételével arányosan kerül meghatározásra, de maximum a kérelemmel együtt benyújtott számlán szereplő összege.

(4) A támogatás kifizetése a kérelemben meghatározott számlaszámra történő utalással, vagy készpénzkifizetéssel történik tárgyév utolsó napjáig.

(5) Nem részesülhet támogatásban, akinek az Önkormányzat felé adó- vagy adók módjára behajtható tartozása van.

5. § Ez a rendelet 2023. december 15-én lép hatályba.