Öreglak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2001. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2001. 02. 16

Öreglak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2001. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásáról

2001.02.16.

Öreglak Község Képviselőtestület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a díszpolgári cím adományozásáról az alábbiak szerint rendelkezik.

1. § (1) Díszpolgári cím annak adományozható, aki Öreglak község és polgárai számára. fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett.

(2) A képviselőtestület a településért kiemelkedő tevékenységet végzők számára „Öreglakért-elismerő oklevelet adományozhat. Az oklevél tartalma és formája megegyezik a díszpolgári oklevéllel, mintáját e rendelet I. számú melléklete tartalmazza.

2. § (1) A díszpolgári címet Öreglaki Községi Képviselőtestület (továbbiakban: képviselőtestület) a kitüntetett személy nevének e rendelet 2. számú mellékletében történő feltüntetésével adományozza. Az erről szóló oklevelet és emlékérmet, valamint az adományozás tárgyában tartott ülés jegyzőkönyvének kivonatos másolatát a kitüntetett személynek a község ünnepén (falunapon) kell átadni.

(2) A díszpolgári oklevél a község címerén kívül tartalmazza a kitüntetett személy nevét, az adományozás okát és keltét, valamint a polgármester aláírását és pecsétjének lenyomatát. Az oklevél mintáját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) Az emlékérem bronzból készül és a község címerét ábrázolja, pontos leírását a község címeréről szóló rendelet tartalmazza.

(4) A kitüntetett nevét és az adományozás évét a Díszpolgárok Könyvében kell megörökíteni. A díszpolgárok névjegyzékét e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

3. § (1) A díszpolgári cím erkölcsi elismerés, amely a község tiszteletét és háláját fejezi ki. e7 a kitüntetett személynek - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - nem biztosít előjogokat és nem jár anyagi javadalmazással.

(2) A kitüntetett személy

a) meghívandó a község ünnepségeire vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire,

b) jogosult a címet aláírásainál és egyéb kitüntetései között feltüntetni.

4. § A díszpolgári cím adományozására bárki írásban tehet javaslatot, mely javaslathoz a képviselőtestület megválasztott tagjai legalább egynegyedének ajánlása (aláírása) is szükséges. A javaslatot polgármesterhez kell benyújtani és ő terjeszti a képviselőtestület elé. 5. § A Képviselőtestület a díszpolgári címmel járó oklevelet és érmet a melléklet szerinti formában adományozza, illetve a Díszpolgárok Könyvét a melléklet szerinti formában készítteti el.

Záró rendelkezés

6. § E rendelet 2001.február 16-án lép hatályba.