Öreglak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2007. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályozásáról. (egységes szerkezetben a módosítására kiadott 8/2008. ( IV. 18.) , 3/2013. ( III. 28. ), 16/2013. (XII.20.) és 3/2015. ( II. 13.) önkormányzati rendeletekkel)

Hatályos: 2015. 02. 13- 2016. 01. 31

Öreglak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló – többször módosított - 1997. évi XXXI. törvény 157. §. ( 5 ) bekezdésében (továbbiakban: Gyvt.), valamint a többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. §. ( 1 ) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az önkormányzat által a gyermekek részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátásokról, illetve az önkormányzat által biztosított, személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja, hatálya, ellátási formák

1. §

A rendelet célja, hogy a Gyvt. által megállapított, a gyermekek védelmét szolgáló ellátási formák alkalmazásához - a helyi sajátosságokat figyelembe véve - a feltételrendszert és eljárásokat szabályozza.

2. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed Öreglak község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező

- magyar állampolgárságú,

- állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorolt,

- a magyar hatóságok által menekültként elismert

gyerekekre és fiatal felnőttekre, valamint szüleikre.


(2) E rendeletet kell alkalmazni az (1) bekezdésben meghatározott személyeken kívül a község területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyerekek esetében is, ha az intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével vagy elháríthatatlan kárral járna.


(3)[1]


3. §

A gyermekek védelmét az önkormányzat pénzbeli, természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokkal biztosítja az alábbiak szerint:


(1) A gyermekek védelmét biztosító pénzbeli és természetbeni ellátások:


  1. rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény
  2. [2]




( 2 ) Személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások:


  1. gyermekjóléti szolgálat ( az önkormányzat az ellátást társulásban, a Lengyeltóti    

      Többcélú Kistérségi Társulás keretein belül működő Alapszolgáltatási Központ  

      útján biztosítja)

  1. gyermekek napközbeni ellátása érdekében intézményfenntartó társulás keretében működtetett óvoda, általános iskolai napközi.


Pénzbeli és természetbeni ellátások

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

4.§


A jegyző a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot a Gyvt. 19.§ (1)-(2) bekezdéseiben meghatározott célra és esetekben állapítja meg, a 149/1997. ( IX. 10. ) Kormányrendelet előírásai szerint.


Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

5. §[3]

Beiskolázási segély

6. §[4]

Természetben nyújtott ellátások

7. §

(1) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás pénzbeli és természetbeni ellátás formájában is nyújtható.

(2) Természetbeni ellátások különösen:

- gyermekintézményi étkezési térítési díj átvállalása,

- élelmiszerutalvány biztosítása.

(3) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás pénzbeli vagy természetbeni formájáról a döntéshozó az összes körülményt figyelembe véve határoz.

(4) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás elsősorban akkor állapítható meg természetbeni ellátás formájában, ha

- a kérelem természetbeni támogatásra irányul;

- a kérelem a gyermekek étkeztetési térítési díjának (díjhátralékának) támogatására irányul vagy

- az ügy összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a szülő (gondozó) a pénzbeli támogatást nem a gyermek nevelésére, gondozására fordítja.

A pénzbeli és természetbeni ellátások eljárási szabályai

8. §

(1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítása iránti kérelmet szóban vagy írásban a Polgármesteri Hivatalnál terjesztheti elő a szülő vagy más törvényes képviselő. A szóban előterjesztett kérelemről jegyzőkönyvet kell felvenni.

 (2) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatásra való jogosultság elbírálásához e rendelet 1. számú melléklete szerinti nyilatkozatot és jövedelmigazolást is be kell csatolni.

(4) Az egy főre jutó jövedelem megállapításánál a Gyvt. 19. § (4) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

(5) Ha kétség merül fel a becsatolt nyilatkozat és igazolások valóságtartama tekintetében, elő kell írni a Gyvt. 19. § (5) bekezdés szerinti vagyonnyilatkozat benyújtását.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

9. §

Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

a) gyermekjóléti szolgálat,

b) gyermekek napközbeni ellátása keretében: óvoda, iskolai napközis foglalkozás.

Gyermekjóléti szolgálat

10. §

(1) A gyermekjóléti szolgáltatást az Önkormányzat a Pogányvölgyi Többcélú Kistérségi Társulás keretein belül – társulási megállapodás alapján – a Lengyeltóti Alapszolgáltatási Központon keresztül biztosítja.

(2) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. A szolgáltatást a szülő, más törvényes képviselő kérelmére, illetve a Gyvt. 17. § (1) bekezdésében felsoroltak, valamint a jegyző, a gyámhivatal vagy bármely állampolgár - gyermek veszélyeztetettségére utaló - jelzése alapján lehet igénybe venni. A kérelmet előterjeszteni, illetve jelzést megtenni közvetlenül a családgondozónál lehet.

(3) Az ellátás biztosítását a családgondozó intézkedése alapozza meg.

(4) A gyermekjóléti szolgálat feladatait a Gyvt. 39-40. §-ai határozzák meg.


Óvodai ellátás, iskolai napközis foglalkozás

11. §

Az óvodai ellátás, iskolai napközis foglalkozás igénybevételére a közoktatásról szóló - többször módosított - 1993. évi LXXIX. törvény rendelkezéseit  kell alkalmazni.


11/A. §.[5]


(1)Az óvodai ellátás, illetve az iskolai napközis foglalkozás keretében biztosított ellátások közül a az étkeztetésért kell térítési díjat fizetni.

( 2 ) A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított étkeztetések intézményi térítési díjának mértékét az 1. számú melléklet tartalmazza.

(3) Az 1. számú mellékletben megállapított intézményi térítési díj alapján a személyi térítési díjat az intézmény vezetője állapítja meg, s erről az ellátás megkezdésekor, de legkésőbb az ellátás igénybevételétől számított 30. napon belül értesíti a kötelezettet.

(4) A polgármester egyéni rászorultság alapján , az intézményvezető által megállapított személyi térítési díjat legfeljebb 50 %-al csökkentheti, ha a térítési díj fizetésére kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét, és a teljes összegű személyi térítési díj megfizetése a család létfenntartását veszélyeztetné.

(5) A képviselő-testület  a személyi térítési díj megfizetése alól mentesítheti a kötelezettet ( elengedheti a díjat), amennyiben a gyermek napközbeni ellátásának igénybevételére védelembe vételi eljárás során kötelezték a szülőt vagy más törvényes képviselőt, s a ( 4 )  bekezdésben foglalt feltételek fennállnak.

(6) A ( 4 ) bekezdésben foglalt esetben a jövedelem számításánál irányadó időszak a havonta mérhető jövedelmeknél egy hónap, egyéb jövedelmeknél egy év. Az egy főre jutó jövedelem megállapításánál a Gyvt. 19. §. ( 4 ) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.


Záró rendelkezések

12. §

(1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Gyvt., továbbá a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükkor felhasználható bizonyítékokról szóló 133/1997. (VII. 29.) Kormányrendeletben és a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Kormányrendeletben foglaltakat kell alkalmazni.


(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 9/2004. ( IV. 20.) rendelet rendkívüli gyermekvédelmi támogatásra vonatkozó 40-41§-a.

Öreglak, 2007. november 16.

P. H.





Maczucza Miklós

                         Radóné Lelkes Erika

 polgármester

            jegyző



A rendelet kihirdetve:

Öreglak, 2007. november 30.


                                                                                 Radóné Lelkes Erika

                                                                                            Jegyző

[1]

Hatályon kívül helyezte a 16/2013.(XII.20.) ör.34. §-a                          Hatálytalan: 2014. január 01-től

[2]

Hatályon kívül helyezte a 16/2013.(XII.20.) ör 34 §-a                            Hatálytalan: 2014. január 01-től

[3]

Hatályon kívül helyezte a 16/2013.(XII.20.) ör 34 §-a                            Hatálytalan: 2014. január 01-től


[4]

Hatályon kívül helyezte a 16/2013.(XII.20.) ör 34 §-a                            Hatálytalan: 2014. január 01-től



[5]

Beiktatta a 8/2008.(IV.18.) ör. 1. §-a                                                    Hatályos:2008.április 18-tól.

Mellékletek