Siófok Város Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 5/2021. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 28

Az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 5/2021. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1–3. §-hoz és az 1–24. melléklethez

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

25/2021. (IX. 27.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló

5/2021. (II.24.) önkormányzati rendelet módosításához

Általános indokolás

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (4) bekezdése értelmében a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdései szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként – az első negyedév kivételével – negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

Részletes indokolás

Központi intézkedések és feladatváltozások következtében szükségessé vált az előirányzatok módosítása az alábbi feladatok vonatkozásában.

A szociális ágazati összevont pótlék támogatásban július-augusztus hónapban 10.014.208 Ft összegben részesült önkormányzatunk. A költségvetésben a bevételt növelni szükséges, kiadási oldalon az összeg tartalékba helyezhető, mivel az intézményi költségvetésekben eredeti előirányzatként tervezésre kerültek ezen kiadások.

A Gondozási Központnál lévő vezető ápoló részére fizetendő egészségügyi kiegészítő pótlék támogatásra önkormányzatunk július-augusztus hónapban 283.268 Ft-ot kapott. A bevétel tartalékba helyezhető, mivel a kiadás az intézményi költségvetésben tervezésre került.

Siófok Város Önkormányzata a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás költségeinek csökkentésére idén 123.165.100 Ft támogatásban részesült, mely összeget a DRV Zrt., mint víziközmű-szolgáltató részére át kell adni.

Önkormányzatunk a Nemzeti Művelődési Intézet NKKFT-től pályázat útján a KIMK 2020. évi Belvárosi Zenei Estek sorozat költségeihez utólagosan 9 millió Ft támogatásban részesült.

Az önkormányzat kiadásai között felhalmozási célú feladatok vonatkozásában kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.

A Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály javaslata szerinti új költségvetési sorok létrehozásához szükséges az előirányzat biztosítása, mely az általános tartalékkeret terhére lehetséges.

Az önkormányzati „Vagyonbiztosítás” idei évre tervezett kiadása 84.903 Ft-tal magasabb, mint a tervezett előirányzat. A különbözet biztosítható az „Egyéb kisösszegű kifizetések” feladatsor terhére.

A „Polgármesteri Alap” feladatsor előirányzatánál a teljesítések alapján kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás szükséges, az egyesületi támogatás következtében.

A siófoki volt kistérségi hálózat szakértői értékelésének 167.640 Ft összegű kiadására az önkormányzati költségvetésben előirányzat biztosítása szükséges.

A „Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros” projekt pénzügyi hozzájárulásához árfolyamváltozás következtében 14.921 Ft további fedezet biztosítása szükséges az önkormányzati tartalék keret terhére.

Az önkormányzatnál megvalósult TOP – Paktum projekt záró elszámolását követően visszafizetési kötelezettség keletkezik, melyre fedezetet az általános tartalék biztosít.

Az ISPA/KA hulladékgazdálkodás előző évek üzemeltetési díjából 51.218.531 Ft bevétel keletkezett az önkormányzatnál az idei évben. A bevétel nettó összegét céltartalékba kell helyezni, viszont az áfa összege, mivel Siófok azt már előzetesen megfizette, szabadon felhasználható.

A „Járványügyi Veszélyhelyzeti Alap” feladatsor előirányzatát módosítani szükséges az elkülönített számlára érkezett bevételeknek megfelelően.

A Katicabogár tagóvoda a „Sulizsák Program” keretében használt ruhát gyűjtött, melyért 9.100 Ft-ot kapott. A bevételt az intézmény szakmai anyag beszerzésére kívánja fordítani.

A Gondozási Központ szervezeti egységeinél kiemelt rovatok közötti előirányzat átcsoportosítás vált szükségessé a teljesítési adatok alapján.