Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 5/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 30
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 5/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1–6. melléklethez
Általános indokolás:
Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (4) bekezdése értelmében a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Részletes indokolás:
Központi intézkedések, helyi döntések és feladatváltozások következtében szükségessé vált az előirányzatok módosítása az alábbi feladatok vonatkozásában.
Szociális ágazati összevont pótlék támogatásban április-május hónapokban 12.786.597 Ft összegben részesült Önkormányzatunk. A költségvetésben a bevételt növelni szükséges, kiadási oldalon az összeg tartalékba helyezhető, mivel az intézményi költségvetésekben eredeti előirányzatként tervezésre kerültek ezen kiadások.
A Gondozási Központnál lévő vezető ápoló részére fizetendő egészségügyi kiegészítő pótlék támogatásra Önkormányzatunk április-május hónapban 277.138 Ft-ot kapott. A bevétel tartalékba helyezhető mivel a kiadás az intézményi költségvetésben tervezésre került.
Önkormányzatunknál a május havi normatíva módosítása következtében 3.425.020 Ft támogatás csökkenés keletkezett.
Siófok Város Önkormányzata a Lakossági víz és csatornaszolgáltatás költségeinek csökkentésére idén 120.478.400 Ft támogatásban részesült, mely összeget a DRV Zrt., mint víziközmű szolgáltató részére át kell adni.
A 2022. évi népszámlálás lebonyolítására a KSH 36.305.083 Ft-ot biztosít a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal részére.
Az „Ingyenes wifi-hozzáférés az európaiak számára” program keretében Siófok Város Önkormányzata 15 000 EURO összegnek megfelelő vissza nem térítendő támogatásban részesül.
Önkormányzatunk 2.388.000 Ft összegű könyvtári célú érdekeltségnövelő támogatásban részesült, melyet az intézmény részére átadni szükséges.
Az orvosi ügyelet feladat 2021. évi maradványának a településekkel történő elszámolása következtében Siófok Város Önkormányzatának 570.443 Ft kiadása keletkezik a településeknek visszajáró hozzájárulás miatt, valamint 376.512 Ft bevétele is a Siófokra eső elszámolás következtében. A különbözet a tartalékból kerül finanszírozásra.
A 159/2022. (V.26.) számú képviselő-testületi határozat alapján a Baross Gábor iskola villámvédelem kiépítésére 7.900.000 Ft forrást biztosít önkormányzatunk.
A 161/2022. (V.26.) számú képviselő-testületi határozat alapján önkormányzatunk 120 millió Ft előirányzattal megemeli a költségvetésben a „Közvilágítás” feladatsorát.
A képviselő-testület 167/2022. (V.26.) határozata alapján a főállású alpolgármester illetmény változása következtében a „Választott tisztségviselők juttatásai” feladatsor előirányzatát 1.587.000 Ft-tal növelni szükséges.
A 179/2022. (V.31.) számú képviselő-testületi határozat értelmében a part menti területek hulladékkezelési feladataira 69.850.000 Ft összeget biztosít az önkormányzat 2022. II. félévében.
A 180/2022. (V.31.) számú képviselő-testületi döntés értelmében önkormányzatunk nem kívánja megvalósítani az „Elektromos seprőgép beszerzése” elnevezésű pályázatát.
A képviselő-testület 182/2022. (V.31.) számú döntése alapján önkormányzatunk a Bakony utca végén és a Szenes Iván - Tamási Áron utca közötti szakaszon található fitnesz eszközök javítására összesen 4.212.463 Ft összeget biztosít.
A 183/2022. (V.31.) számú képviselő-testületi döntés értelmében a „Strandfejlesztés STR-2021” elnevezésű projekthez 7.831.991 Ft többlet forrás kerül biztosításra.
A 2021. évi lakossági víz- és csatornaszolgáltatási támogatás összegéből a fel nem használt 38.800 Ft valamint 509 Ft kamat összeget a DRV Zrt. visszautalta önkormányzatunk részére. A bevétel tartalékba helyezhető, mert a normatíva elszámoláskor önkormányzatunk ezt az összeget már befizette az Államkincstár részére.
Az önkormányzati költségvetésben felhalmozási célú feladatok vonatkozásában kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.
Az Önkormányzat költségvetésében tervezett „Honlap készítés” többlet kiadását a „PR, marketing, turisztikai kiadások” feladatsor előirányzatának terhére módosítani szükséges.
A „Polgármesteri Alap” kiadási során előirányzat módosítás szükséges tárgyi eszköz beszerzés valamint egyesületi támogatás következtében.
A Létesítményi főmérnök javaslata alapján a „Siófok, Vitorlás u. 2. ingatlan felújítás” feladatsor előirányzat maradványa átcsoportosításra kerül a Gondozási Központ volt ÁNTSZ ingatlan felújítására.
Az önkormányzati költségvetésben található „Civil szervezetek támogatása és „Sportcélú támogatási alap” feladatok tervezett kiadási előirányzatát módosítani szükséges a pályázati keretek felhasználásáról született Előkészítő Bizottsági döntés alapján.
A Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály javaslata alapján a „Zenepavilon felújítása” feladat előirányzat maradványa átcsoportosítható a „Murvás utak pormentesítése” feladatsorhoz.
Valamint a „Helyi tömegközlekedés veszteség rendezése” feladat előirányzat maradványa terhére egy új feladatsor: „Helyi tömegközlekedés hálózat utánkövetése” hozható létre.
Az energiapiacon tapasztalható kedvezőtlen folyamatok, árnövekedések következtében az intézményi költségvetésekben is a közműdíjak előirányzatának növelése vált szükségessé a tartalékkeret terhére.
Az év hátralévő részében jelentkező esetleges további többlet forrás igény a későbbi közműdíjak alakulásának ismeretében határozható meg.
A Kálmán Imre Művelődési Központ kérelme alapján a jelenleg megbízási szerződéssel foglalkoztatott 2 fő munkavállaló többlet bérköltsége az önkormányzati általános tartalék kerete terhére biztosítható.
A Kálmán Imre Művelődési Központnál a Kálmán Imre Emléknapok rendezvény a Szabadtéri Színpadon kerül megvalósításra, melynek következtében a feladat előirányzatát módosítani szükséges.
Siófok Város Önkormányzata által megnyert „Strandfejlesztés STR-2021” pályázat eszközbeszerzéséhez 15.769.210 Ft többletforrás biztosítása szükséges a tartalékkeret terhére, valamint a beruházások többletköltségének Áfa rendezését is át kell vezetni a költségvetésen.
A Siófok, Fő u. 204-210. szám alatti társasházban lévő önkormányzati lakások homlokzati felújítására 2.304.498 Ft pénzügyi fedezet biztosítása szükséges.
A Balaton Tánc Egyesület Cannes-SanRemo Folklórfesztiválra történő kiutazásához 1 millió Ft támogatás biztosítása szükséges az önkormányzati tartalékkeret terhére.