Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 5/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 30 12:00

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.30.
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 5/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1–7. melléklethez
SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 5/2022. (II.28.)
önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás:
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (4) bekezdése értelmében a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdése szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Részletes indokolás:
Központi intézkedések, helyi döntések és feladatváltozások következtében szükségessé vált az előirányzatok módosítása az alábbi feladatok vonatkozásában.
Szociális ágazati összevont pótlék támogatásban június-augusztus hónapokban 18.545.572 Ft összegben részesült Önkormányzatunk. A költségvetésben a bevételt növelni szükséges, kiadási oldalon az összeg tartalékba helyezhető, mivel az intézményi költségvetésekben eredeti előirányzatként tervezésre kerültek ezen kiadások.
A Gondozási Központnál lévő vezető ápoló részére fizetendő egészségügyi kiegészítő pótlék támogatásra Önkormányzatunk június-augusztus hónapokban 415.706 Ft-ot kapott. A bevétel tartalékba helyezhető mivel a kiadás az intézményi költségvetésben tervezésre került.
A Magyar Államkincstár értesítője alapján a központilag számolt üzemeltetési normatíva támogatásoknál miniszteri döntések következtében Önkormányzatunk 52.799.729 Ft többlet támogatásban részesül.
A 2022.03.01-től indított 12 fős közfoglalkoztatási program további 1 hónappal, augusztus 31-ig hosszabbodott meg a bérköltség 70%-os támogatottsága mellett.
Siófok Város Önkormányzata a „Nyári diákmunka” program keretében július-augusztus hónapokban 9 főt foglalkoztatott. A 4 órás foglalkoztatásból eredő személyi kiadásokat támogatja a Kormányhivatal, a járulék terhét Önkormányzatunknak kell állnia.
A „SIÓ-TUNE Zenei Alkotóműhely foglalkozásai” projekt támogatási bevétele 2022.06.24-én megérkezett az Önkormányzat számlájára.
A Honvédelmi Minisztérium augusztusban értesítette Önkormányzatunkat, hogy a Siófoki labdarúgó sportlétesítmény fejlesztésére 2014. évben kötött támogatási szerződéstől eláll. Ennek következtében 1.013.812.940 Ft fel nem használt támogatási előleget azonnal vissza kellett fizetnünk. A szerződés lezárásaként záró beszámoló készítése szükséges, mely során esetlegesen további visszafizetések is felmerülhetnek, ezek fedezetét a céltartalék adhatja.
Siófok Város Önkormányzata hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében 2022.09.01-2023.02.28. között 12 főt foglalkoztat. Az ebből eredő bérköltséget 70%-ban valamint 537.464 Ft összegben anyagbeszerzést támogat a Megyei Kormányhivatal.
A 219/2022. (VI.28.) számú képviselő-testületi határozat alapján a 2022. évi iparűzési adó kompenzációjaként az Önkormányzat számlájára érkezett első részlet összege az általános tartalékba kerül.
Siófok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete döntött a 240/2022. (VIII.09.) számú határozatában a „Közösségi hub kialakítása a városközpontban” projekt többletforrás biztosításáról 36.659.425 Ft összegben.
A 243/2022. (VIII.09.) számú képviselő-testületi határozat alapján a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal tervezett létszáma 2,5 fővel csökken, mivel 2 fő éjszakai portás álláshely megszűnik, valamint 1 fő heti 20 órás foglalkoztatásban kerül át.
A „Közösségi hub kialakítása a városközpontban” feladatsor előirányzatát módosítani szükséges a projektmenedzseri feladatok ellátására kötött szerződés alapján.
Siófok város Polgármesterének döntése értelmében az augusztus 20-i elmaradt tűzijáték betervezett költsége a folyamatosan dráguló óvodai étkeztetés kiegészítésére kerül átcsoportosításra.
Az Önkormányzati költségvetésben szereplő „Siófok kártya” feladatsor előirányzatát 216.750 Ft-tal növelni szükséges a „Parkolási tevékenység kiadásai” feladatsor terhére a tényadatok alapján.
Az Önkormányzati költségvetésben felhalmozási célú feladatok vonatkozásában kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.
Az Önkormányzat kiadásainál a létesítményi főmérnök javaslata alapján feladatok között előirányzat átcsoportosítás szükséges.
A Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály javaslata alapján feladatok között előirányzat átcsoportosítás vált szükségessé.
A „Strandfejlesztés 2021” című pályázat bevételi előirányzatát módosítani szükséges államháztartáson belüli rovatokra, mert bár a támogatás megvalósulása államháztartáson kívüli szervezettel, de Gazdaságfejlesztési és Innováció Operatív Program keretében történik.
Az önkormányzati költségvetésben található 02.28-ig tartott közfoglalkoztatási program előirányzatát módosítani szükséges a tényadatoknak megfelelően.
Az „EFOP humán közszolgáltatások fejlesztése” program idén befejeződött, a támogatási maradvány visszafizetése megtörtént, ezért a feladatsor előirányzat maradványa az általános tartalékba helyezhető.
A „Polgármesteri alap” kiadásainál kiemelt rovatok közötti előirányzat módosítás vált szükségessé.
Az önkormányzati költségvetésben az iskolai étkeztetés kiadási előirányzatainak növelése vált szükségessé a szolgáltatási árak növekedése valamint a várható gyermeklétszám változás következtében.
A Somogy Megyei Kormányhivatal határozata alapján Önkormányzatunk 274.176 Ft hozzájárulásban részesült a mammográfiás szűrővizsgálaton történő részvétel utazási költségtérítéseként.
Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer keretében a 2021/2022 tanév I. félévére vonatkozóan 50.000 Ft-ot utalt vissza Önkormányzatunk részére, mely jogosultság hiányában nem került kifizetésre a hallgatók részére.
Az Önkormányzat költségvetésében az egyéb működési célú átvett pénzeszközök bevételi előirányzatát módosítani szükséges köztemetés költségének megtérítése valamint fel nem használt támogatási maradványok visszafizetése következtében.
Önkormányzatunk tagja a Siófok Bláthy Ottó, Szőlőhegyi, Kökény és Boróka utca által határolt terülten ivóvíz – és szennyvíz csatorna közmű kiépítése érdekében létrejött társulásnak, mely részére az idei évben 700.000 Ft érdekeltségi hozzájárulást kell fizetni.
A Siófoki KÖH költségvetésében a „Továbbszámlázott szolgáltatások” feladatsor bevételi és kiadási előirányzatát növelni szükséges 2 millió Ft-tal a várható továbbszámlázandó számlák nagysága alapján.
Az „Országgyűlési képviselő választás” feladatsor elszámolás utáni előirányzat maradványa az önkormányzati általános tartalékba helyezhető.
A Kálmán Imre Művelődési Központnál a nyári közművelődési rendezvény helyszín módosulása következtében többletbevétel keletkezett bérleti díjakból, melyet az intézmény a helyszín változás következtében felmerült kiadásai fedezetére szeretne felhasználni.
Az energiapiacon tapasztalható árnövekedések következtében az önkormányzati költségvetés „Ingatlangazdálkodás” feladatsoránál valamint intézményi költségvetésekben közműdíj előirányzat növelések váltak szükségessé a tartalékkeret terhére.
A Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály előterjesztése alapján a „Klímaváltozás környezeti hatásait mérséklő mintaprojekt Siófokon” elnevezésű pályázat megvalósításától Önkormányzatunk eláll, kezdeményezi a szerződés felmondását.