Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 5/2021. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 28 09:00
Az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 5/2021. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz és az 1–23. melléklethez
SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló
Általános Indokolás:
Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (4) bekezdése értelmében a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Részletes Indokolás:
Központi intézkedések és feladatváltozások következtében szükségessé vált az előirányzatok módosítása az alábbi feladatok vonatkozásában.
Szociális ágazati összevont pótlék támogatásban december hónapban 5.055.603 Ft összegben részesült Önkormányzatunk. A költségvetésben a bevételt növelni szükséges, kiadási oldalon az összeg tartalékba helyezhető, mivel az intézményi költségvetésekben eredeti előirányzatként tervezésre kerültek ezen kiadások.
A Gondozási Központnál lévő vezető ápoló részére fizetendő egészségügyi kiegészítő pótlék támogatásra Önkormányzatunk december hónapban 141.635 Ft-ot kapott. A bevétel tartalékba helyezhető mivel a kiadás az intézményi költségvetésben tervezésre került.
A Magyar Államkincstár értesítője alapján a központilag számolt üzemeltetési normatíva támogatásoknál miniszteri döntések következtében 18.864.946 Ft támogatás növekedés történt.
Önkormányzatunk a 2022. évi normatíva támogatására 2021. decemberében 69.185.717 Ft előleget kapott az Államkincstártól, melyet a következő év elején vissza kell fizetni.
Az önkormányzati költségvetésben felhalmozási célú feladatok vonatkozásában kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.
Az önkormányzati költségvetésben szereplő „Települési támogatások” feladatsornál a kifizetésre került születési támogatások következtében előirányzat átcsoportosítás szükséges 1.235.000 Ft összegben.
Az Önkormányzat költségvetésében a működési és felhalmozási célú átvett pénzeszközök bevételi előirányzatát a tényleges befizetéseknek megfelelően módosítani szükséges.
Az Önkormányzat „Étkeztetési feladatainál” az intézmények szerinti előirányzatokat módosítani szükséges a tényleges kiadások alapján.
Az önkormányzat költségvetésében található „Polgármesteri Alap” feladatsornál kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.
A „Siópart folyóirat kiadásai” feladatsoron kiemelt előirányzat rovatok között módosítások váltak szükségessé.
Siófok Város Gondozási Központjánál előirányzat módosítások váltak szükségessé a szervezeti egységek között.