Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 5/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 06

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.06.
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 5/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1–7. melléklethez
Általános indokolás:
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (4) bekezdése értelmében a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdése szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Részletes indokolás:
Központi intézkedések, helyi döntések és feladatváltozások következtében szükségessé vált az előirányzatok módosítása az alábbi feladatok vonatkozásában.
Szociális ágazati összevont pótlék támogatásban november hónapban 5.769.776 Ft összegben részesült Önkormányzatunk. A költségvetésben a bevételt növelni szükséges, kiadási oldalon az összeg tartalékba helyezhető, mivel az intézményi költségvetésekben eredeti előirányzatként tervezésre kerültek ezen kiadások.
A Gondozási Központnál lévő vezető ápoló részére fizetendő egészségügyi kiegészítő pótlék támogatásra Önkormányzatunk november hónapokban 138.569 Ft-ot kapott. A bevétel tartalékba helyezhető mivel a kiadás az intézményi költségvetésben tervezésre került.
Önkormányzatunk a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00001 számú Rózsakert és Isztria sétány fejlesztése elnevezésű projekt megvalósítására 388 millió Ft támogatást nyert a Miniszterelnökség Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságától.
A Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály javaslata alapján feladatok vonatkozásában kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás szükséges.
Az ISPA/KA hulladékgazdálkodás előző évekre vonatkozó üzemeltetési díj befizetésekből 56.226.998 Ft konzorciumot illető bevétel keletkezett az önkormányzatnál idén. A bevétel nettó összege céltartalékba helyezendő az elkülönített hulladékgazdálkodási számla egyenlegét növelve, a fizetendő ÁFA összege bevallásra, valamint megfizetésre került.
Az önkormányzat költségvetésében a felhalmozási célú átvett pénzeszközök bevételi előirányzatát a tényleges befizetéseknek megfelelően módosítani szükséges.
A DBR Dél-Balatoni Régió NKft az idei évben 11.601.450 Ft bérleti díjat fizetett meg 5 db hulladékgyűjtő gépjárműre. A bevétel nettó összege céltartalékba helyezendő a KEOP hulladékszámla egyenlegét növelve, a fizetendő Áfa összege bevallásra, valamint megfizetésre került.
Az önkormányzat költségvetésében található „Polgármesteri alap” feladatsor előirányzatát módosítani szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.
Önkormányzatunk együttműködési megállapodást keretében 2 db kerékpárt vásárolt az SPG Sportcikk Ker. Kft-től, ugyanakkor a partner hirdetési szolgáltatásokat igényel önkormányzatunktól.
A 2022. október 7-9. között megrendezésre került Halpiknik főzőverseny civil adománygyűjtésének köszönhetően önkormányzatunknál 38.250 Ft bevétel keletkezett, melyet egy tagóvoda tárgyi eszköz vásárlására fordíthat.
Az önkormányzati költségvetésben a „Továbbszámlázott szolgáltatások” feladatsor bevételi és kiadási előirányzatát növelni szükséges a várható tényadatok alapján.
Az önkormányzat költségvetésében tervezett „Hírbalaton portál” feladatsor kiadási előirányzatát rovatok között módosítani szükséges.
Az „ISPA Konzorcium részére történő eszközbeszerzés” feladatsor előirányzatát módosítani szükséges a várható idei évi kiadásoknak megfelelően.
Az önkormányzat kiadásainál a létesítményi főmérnök javaslata alapján feladatok között előirányzat átcsoportosítás szükséges.
Környezettudatos Balatoni Települések Konzorciumának döntése értelmében a konzorcium számára Mercedes Benz Arocs típusú hulladéktömörítő felépítmény kerül megvásárlásra.
A korábban lefektetett önkormányzati tulajdonú védőcsőbe optikai kábel kerül elhelyezésre és egyidejűleg az optikai hálózat vonatkozásában haszonbérleti szerződés kerül megkötésre.
Az önkormányzati költségvetésben található „Siófoki Hírek” feladathoz
1 millió Ft többletfedezet biztosítása szükséges a „PR, marketing, turisztikai” feladat terhére.
Önkormányzatunk működési bevételei a tervezetthez képest többletteljesítést mutatnak, ennek megfelelően az előirányzatokat is módosítani szükséges.
Intézményünk, a Gondozási Központ a védőnői feladatellátásra a NEAP finanszírozás keretében a tervezettnél magasabb összeget kapott, melyet a költségvetésében módosítani szükséges.
Gondozási Központunk Családsegítő Központja pályázat útján 2.133.600 Ft-ot nyert az Erzsébet Alapítványtól tábor megvalósítására.
A Hungast 14. Kft által számlázott vásárolt élelmezés év közbeni áremelkedése következtében Gondozási Központunk részére 9.525.000 Ft többlet fedezet biztosítása szükséges az önkormányzat tartalék kerete terhére.
A Kálmán Imre Művelődési Központnál a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-től kapott támogatás kiadásainak előirányzatát módosítani szükséges a megkötött szerződések alapján.
A Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal feladatsorainál kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.
Önkormányzatunk a Balaton-parti Kft részére 60 millió forint működési támogatást biztosít a 2022. évi költségvetés általános tartalékkerete terhére.
Önkormányzatunk a Siófoki Temetkezési Kft részére az idei évben 5,5 millió forint működési támogatást biztosít a 2022. évi költségvetés általános tartalékkerete terhére.